Fridge magnet wooden gears

Молокоблок в Лісничому. Чому вчить його відкриття?

  • Подобається0Не подобається
  • 8 Лютого 2012, 09:00

завідуюча молокоблоком Ольга Леонідівна Каченюк ділиться враженнями з нового для неї місця роботи

Сільському голові О.Г. Світайлу важко позаздрити – мало того, що громада складається з двох непростих сіл, та на додачу ще й жодного базового сільгосппідприємства, яке могло б надати суттєву допомогу. Тож доводиться покладатися в основному на себе. Минуло декілька місяців, як у селі було введено в дію молокоблок, через який населення реалізує молоко заготовачам. От тільки якою ціною це далося?

Почалося все з того, що, взявши участь в обласному конкурсі розвитку територіальних громад, саме лісничани стали переможцями. Не встигли ще навіть як слід порадіти, як навколо цього почалися неабиякі проблеми.

Адже замість обіцяних п’ятидесяти тисяч гривень, їм, як переможцям, виплатили з області тільки 25 тисяч. А те, що всі роботи були розписані, сплановані саме на 50 тисяч гривень, нікого не цікавило.

Де мали взяти решту, тобто 25 тисяч, яких не вистачало?

Щоправда, 6,7 тисячі гривень виділив район, ще майже стільки взяли з місцевого бюджету. Але навіть з ними ледве нашкребли 38,4 тисячі гривень. Що за них можна було зробити, коли тільки охолоджувач молока коштував 42 тисячі гривень.

Тож, щоб його все-таки купити, «доточували» дану суму звідки тільки могли. Хоч знали, що для нього доведеться ще й якийсь будиночок облагородити, на що теж потрібні кошти, підвести воду, електроенергію, облаштувати водовідведення.

Не встигли ще добре зорієнтуватися, що робити далі, як «згори» вже почали суворо питати, чому не введено в дію охолоджувач молока? Іншими словами – це мало означати для сільського голови, що який ти, мовляв, керівник, коли взяв у держави готові гроші і не використав їх. При цьому нікого не цікавило, скільки вже і з яких джерел довелося витратити на додачу до них власних, щоб виконати програму. Як не цікавило і те, що, одягнувши робочий одяг, сільський голова сам змушений був брати участь в облаштуванні того молокоблоку, щоб хоч щось зекономити. Адже коли будеш працювати сам, то ще хтось допоможе.

Тим часом контролюючі органи стали серйозно питати сільського голову за використання коштів. Він змушений був не тільки писати пояснення з цього приводу, а ще й запрошував відповідні служби, щоб їх представники особисто приїхали у Лісниче і переконалися, що нічого з виділеного не пропало.

Звичайно ж, приїжджали, перевіряли. В результаті виходило, що все нібито є, а молокоблока нема. Що робити далі і на які кошти – ніхто нічого не міг порадити.

Вихід все-таки знайшовся.

Керівництво ТОВ «Волошка», що базується на заводі продтоварів, зацікавилося тим, щоб найшвидше ввести в дію цей молокоблок, але допомогти грішми обіцяло за умови, що їм буде дано «зелене світло» на заготівлю молока у даному селі.

Сільський голова згодився на таку пропозицію. А коли вже «Волошка» вклала у цей молокоблок і свої кошти, його взагалі передали їй в оренду.

Відтоді жителі однієї частини села продають молоко на Бершадський молокозавод, а інші – у ТОВ «Волошка». Таким чином, було знайдено вихід із безвихідного становища, і молокоблок запрацював. Хоч приміщення його невелике, місця у ньому поки що вистачає. Добре, що хоч молокоздавачі мають вигоду з цього. Можливо надалі й заготовачі будуть чимось допомагати громаді.

Перший висновок з цієї історії приблизно такий – де сільський голова, як кажуть, «ворушиться», прагне щось конкретне зробити для громади, то і результати обов’язково не забаряться. Тепер О.Г. Світайло навіть пересердився і твердить, що таким чином потрібно діяти і далі.

І ще один досить немаловажний висновок: потреба в облаштуванні даного молокоблока постала вже через декілька місяців після того, як приміщення такого було «рознесено» на колишній молочнотоварній фермі.

Хто винен у цьому – здогадатися не важко. І це повинно стати уроком для всіх громад.

Павло КУШПЕЛА


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Бершадська РДА пропагує здоровий спосіб життя</b><br />8 вересня 2012 року на Бершадщині, під патронатом голови райдержадміністрації Олександра Снігура, відбулась районна...
28 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні "Мамина піч 2012"</b><br />Щойно закінчився черговий фестиваль родинної пісні &quot;Мамина піч&quot; в с. Канава Тиврівського р-ну. Дуже...
3 фото   
<b>Біля автовокзалу</b><br />
2 фото   
<b>Я люблю молоко</b><br />Зовсім недавно у районній газеті розповідалося про семінар на базі устянського господарства, учасниками якого стали...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Мартинюк Михайло Іванович (1926) 1926 р., українець, робітник. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 26.03.45. Похов. м. Трусе, Німеччина.

З історії Бершаді
Перемога Великої Жовтневої соціалістичної революції була радісно зустрінута бершадськими трудівниками. В січні 1918 року тут проголосили Радянську владу. Але незабаром до міста вдерлися німецькі окупанти. Окупація та хазяйнування буржуазно-націоналістичних банд важким тягарем лягли на плечі трудящих. Тільки з цукрового заводу було вивезено 50 тис. пудів цукру. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Молокоблок в Лісничому. Чому вчить його відкриття? - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення