Fridge magnet wooden gears

Профілактика сказу - завдання спільне

  • Подобається3Не подобається
  • 15 Грудня 2010 р


Минулого четверга на розширеному засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації обговорено питання введення карантинних обмежень щодо сказу диких м’ясоїдних тварин в урочищах «Кидрасівська дубина» Бершадського та «Калітич» Сумівського лісництв.

В її роботі взяли участь заступник голови районної ради В.С. Бондаренко, працівники обласної ветеринарної міліції, державної служби ветеринарної медицини, представники центральної районної лікарні, райсанепідстанції, комунального підприємства «Бершадське житлово-комунальне господарство» та товариства мисливців і рибалок. Вів засідання голова комісії, заступник голови РДА В.Я. Кушпела.

– Епізоотична ситуація в районі щодо сказу тварин продовжує бути небезпечною, – проінформувала секретар комісії, заступник начальника районного управління ветеринарної медицини Т.Ф. Охріменко, – адже захворювання на сказ зареєстровано не тільки серед диких, а й серед домашніх тварин.

Приводом серйозної розмови стали ще й два останніх випадки захворювання лисиць на сказ, виявлених після ліцензованого відстрілу в лісових урочищах «Кидрасівська дубина» та «Калітич».

За інформацією Тетяни Федорівни, нинішнього року вже зареєстровано сім випадків захворювання тварин на сказ, тоді як торік жодного такого випадку не було. З початку року в обласній лабораторії ветеринарної медицини досліджено на сказ 34-х лисиць та чотирьох собак, із яких у трьох собак та чотирьох лисиць підтверджений діагноз.

З метою попередження сказу ветеринарною службою проведена профілактична вакцинація серед собак та котів в приватних садибах району. На даний час, за словами Т.Ф. Охріменко, щеплено 7463 собаки та 3426 котів. Вакцина є, тож найближчим часом буде щеплено ще близько півтори тисячі домашніх тварин.

– Разом з тим, – наголосила Тетяна Федорівна, – великий вплив на епізоотичну ситуацію щодо сказу має збільшення кількості безпритульних домашніх тварин у місті та сільській місцевості. В багатьох населених пунктах заходи по їх відлову не здійснюються або ж здійснюються не в повній мірі.

Серед населення, продовжувала Т.Ф. Охріменко, проводиться роз’яснювальна робота щодо правил утримання домашніх тварин. Біологічний матеріал відстріляних лисиць доставляється в установи державної служби ветеринарної медицини для подальшого дослідження, але мисливці та єгері не завжди вчасно їх доставляють в лабораторію. Працівники ж лабораторії мають оперативно, без зволікань відправляти біоматеріал в обласну лабораторію.

Завідуюча епідеміологічним відділом райсанепідстанції Н. А. Плахотнюк зазначила: медиками налагоджено чіткий контроль за епізоотичною ситуацією, в разі необхідності надається адекватна допомога. З початку року вже зареєстровано 118 осіб, укушених тваринами (за весь минулий рік – 114). Головне джерело збудника сказу – лисиця, тож необхідно вживати заходів, щоб довести щільність її популяції до науково-обгрунтованих норм.

Голова ради товариства мисливців і рибалок П.В. Попук проінформував про те, що наразі завершується оформлення необхідних документів, тож буде сформовано дві бригади по відстрілу хижих тварин.

Заступник голови райдержадміністрації В. Я. Кушпела акцентував увагу присутніх саме на профілактичних заходах, на необхідності суворого дотримання правил техніки безпеки при контакті з дикими тваринами, санітарної очистки угідь від бродячих собак та котів, а також необхідності активізації санітарно-освітньої роботи серед населення тощо.

За результатами роботи комісії прийнято рішення накласти карантинні обмеження щодо сказу тварин на урочища «Кидрасівська дубина» та «Калітич», затверджено план заходів по ліквідації цього захворювання.

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Проблеми інтегрованого управління природними ресурсами басейну р. Південний Буг</b><br />Південний Буг є найбільшою річкою, басейн якої повністю розташований в межах України і простягається більш ніж на 800...
5 фото   
<b>Земляк на висоті</b><br />У п’ятницю, 6 червня, терористи збили військовий літак АН-30 над Слов’янськом. На борту було 8 членів екіпажу, які...
49 фото   
<b>БЕРШАДЬ</b><br />Перша згадка в писемих джерелах - 1459 рік. Назва міста давня і непрозора, а основа не розшифрована до кінця і досі....
17 фото   
<b>Бершадь. Путівник 1978 р.</b><br />Дорога стрімко прорізує ободівські ліси, наче ділячи їх навпіл. Зліва за деревами зблискує ставкове плесо, справа...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / М'якохід
Захарук Кирило Васильович (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 22.05.44.

З історії Бершаді
До складу підпільних груп, кількість яких зростала, вступали все нові члени. В березні 1943 року для координації розгалуженої сітки підпілля та керівництва двома партизанськими загонами підпільний райком КП(б)У створив Раду на чолі в О. Р. Пилипчуком та партійне бюро у складі Н. Ферштендікера, К. О. Пустовойтова, Я. Ш. Таліса, О. Р. Пилипчука та Н. Т. Друзя. Через 51 комуніста бюро здійснювало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Профілактика сказу - завдання спільне - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення