Fridge magnet wooden gears

У прискореному ритмі

  • Подобається6Не подобається
  • 11 Грудня 2009 р

Можливо, саме цієї миті на основі даних аналізу аналітичного центру при сільській раді вирішується одна із злободенних проблем. Крайній справа – сільський голова В.І. Нікітчук.

Щоразу при ознайомленні з роботою Флоринської сільської ради, зокрема, сільського голови В.І. Нікітчука, закрадається враження, ніби потрапив в інший регіон. Бо щоразу тут знаходиться щось інтригуюче, захоплююче, чого немає в інших сільських радах.
От і цього разу познайомилися з роботою аналітичного центру, створеного на її базі. Насамперед, потрібно відзначити, що дана територіальна громада одна з найбільших і чи не найскладніших. Сільський голова навіть пожартував, що тут скоро може статися таке, що замість голови села можуть обирати циганського барона. Отже, ситуація заставила планувати свою роботу дещо поіншому.

Придбати ж комп’ютерну техніку на суму 80 тисяч гривень дав змогу проект, який дана сільська рада виграла у 2008 році. У дитячому садку і амбулаторії підключили ще й Інтернет

Починали у 2004 році з того, що діяли не навмання, як це буває, а стали на проектний шлях розвитку. І одразу ж відчули від цього не тільки підтримку, а і фінансове забезпечення. Завдяки проектам своєї територіальної громади наяву побачили стратегію її розвитку, що досить немаловажно.
Своє рідним поштовхом послужили і конкурси, оголошені всеукраїнською радою підтримки місцевого самоврядування, а також конкурси, оголошені на обласному рівні. Певний поштовх дали і перші тисячі гривень, які заробили. Тоді вже остаточно всім стало зрозуміло, що саме у даному напрямку можна непогано спрацювати.
До цього вже теж був напрацьований проект заходів щодо підвищення екологічної безпеки, екологічної освіти та формування екологічної культури особистості, який було відправлено на обласний конкурс. Але чи не найбільшим поштовхом на шляху проектного розвитку послужив проект «Вчасно прийняте обгрунтоване рішення та контроль за його виконанням – запорука успіху у розвитку місцевої громади».
На перший погляд у самій назві нічого особливого. Але, якщо вникнути, вона досить змістовна. Суть же самого проекту полягає в тому, що в ньому побачили кожний свою роботу, рішення, які приймалися.
Але для того, щоб так сталося, змушені були акумулювати всі заходи й плани і домогтися, щоб на контролі був кожний відпрацьований день.
З цією метою і створили на базі сільської ради аналітичний центр. Здійснювати керівництво ним довірили С.Г. Бевзенку – спеціалісту з даних питань.
На сьогодні у Флорино вже встановлено комп’ютерний зв'язок між кожним з підрозділів. Наприклад, з дитячим садком, амбулаторією, будинком культури тощо. І все це заведено на єдиний комп’ютер аналітичного центру. Тож тепер кожна дія того чи іншого підрозділу висвітлюватиметься на центральному комп’ютері. У сільській раді з'явилася можливість відстежувати, що де робиться навіть впродовж дня, які довідки видаються, які рішення приймаються, які зміни відбуваються. Причому, не тільки відстежити, аще й проаналізувати. Відтепер якщо і приймається якесь із рішень на виконкомі, чи на сесії, одразу з'являється можливість спостерігати, як воно виконується, динаміку виконання. А якщо так, то з’явилася можливість ще й впливати на ту чи іншу структуру на тій чи іншій стадії виконання якогось із рішень.
Працювати під таким контролем, звичайно, стало важче, багатьом навіть не сподобалося, а знаходилися і такі, які робили вигляд, що не розуміють даного підходу.
Але зважитися на цей крок заставило саме життя, і дедалі більше стає зрозумілим, що такий перебіг подій правильний.
І це тільки початок. У перспективі потрібно буде ще й навчитися правильно все аналізувати. Для цього уклали договір з відповідним інститутом, спеціалісти якого будуть навчати цьому місцевих фахівців.
Коли готувався цей матеріал, на дотаційне місце у цей центр із районного центру зайнятості мали намір взяти ще одного спеціаліста, щоб можна було розширити поле його діяльності.
До речі, завданням аналітичногоцентру є не лише збір інформації та її аналіз, ним ще й здійснюється підготовка проектів, забезпечується їх реалізація, за реалізовані надсилається відповідна звітність. Причому, в аналітичний центр набрали зовсім молодих спеціалістів, але таких, які розуміють цю справу.
В даний час працюють вже над трьома проектами. У дитячому садку, наприклад – над створенням компенсуючої групи. І з цим проектом мають намір взяти участь в обласному конкурсі. Мають також намір за місцем наймасовішого проживання дітей організувати для них розважально-спортивні майданчики. З цим проектом також візьмуть участь у Всеукраїнському конкурсі. Але і це ще не все. У цьому році дана територіальна громада за участь у Всеукраїнському конкурсі вже отримала грант «Розширення сфери послуг комунальним підприємством».
До речі, технічне комунальне підприємство тут вже діє, і всі вже відчули потребу в його розширенні. Особливо у наданні таких послуг, як асенізатором, на ремонтах доріг, послуг побуткомбінату та інших, які потребує громада.
Здавалося б, благополучна сільська рада, то і без настільки масштабної комп’ютеризації могли б спокійно обходитися. Але у Флорино вже зрозуміли, що технічне переоснащення все-таки полегшує роботу. І не стільки сільської ради, як самих підрозділів, у яких з'явилася можливість самостійно аналізувати свою роботу. А оперативність, це якраз те, чого у багатьох випадках бракує.
Придбати ж комп’ютерну техніку на суму 80 тисяч гривень дав змогу проект, який дана сільська рада виграла у 2008 році. Віддача тепер є у кожному з виробничих підрозділів. У дитячому садку і амбулаторії підключили ще й Інтернет. Таким чином, вихователі тепер мають можливість самостійно вибирати все необхідне, готуючись до занять з дітьми. А в амбулаторії під час епідемії грипу мали можливість відстежуватиїї перебіг, вишукувати сучасні методи профілактики.
Даний аналітичний центр працює вже вдругому при цій сільській раді комунальному підприємстві під назвою «Флор-Інн-Сервіс» (від слова інновація). Має свій статут, печатку, рахунки в банку, як і всі подібні підприємства, звітує у відповідні інстанції. Хоч даний проект ще в процесі реалізації, бо кошти, як правило, надходять до кінця року, аналітичний центр має ще й пробудити своєю діяльністю активні думки, пропозиції в усьому селі. А щодо висновків про його користь, віддачу, то вони очевидні.
Якщо комусь довелося бувати у робочому кабінеті Флоринського сільського голови В.І. Нікітчука, неодмінно мав звернути увагу, що на його столі немає комп’ютера.
Проте завдяки нововведеню, тобто з організацією аналітичного центру, у нього з'явилося більше часу, щоб працювати безпосередньо з громадою. Передача одинадцяти комп’ютерів у виробничі підрозділи дозволила вирішити споконвічну проблему оперативності. А без неї не бачити розвитку жодної з територіальних громад.
Чи не ставить, бува, Василь Іванович замету «стрибнути» із своїми новаціями вище своїх колег? Мабуть, все-таки ні. Он скільки ми вже наслухалися про адміністративну реформу, технічне переоснащення при ній і навіть відчули у цьому потребу. У Флорино ж вважають, що вони вже вправі рухати її самостійно, що і робиться. І від цього нікуди не дітися. Хто раніше за неї візьметься, тому краще буде орієнтуватися у вирішенні подальших завдань. Від тих, хто спроможний сьогодні детально все аналізувати, залежить багато.
Наприклад, якось у Флорино задумалися, чому це у дитячому садку витрачається аж 90 тисяч гривень на придбання вугілля. А чи неможна його зекономити? Задумалися і купили ще два нових котли, за які заплатили 25 тисяч гривень. На перший погляд, може скластися враження, що тут «завелися» лишні гроші. Насправді, тепер підрахували, що на опалення вистачає – 10 тисяч гривень на дрова, ще два рази по стільки на оплату праці кочегарів. Таким чином, затрати на оті котли окупилися вже за один сезон їх експлуатації. От тобі і аналітика.
Тепер, опираючись на розрахунки аналітичного центру, мають намір організуватище й сучасний фізкабінет в амбулаторії.
Нехай ніхто не подумає, що у Флорино взагалі вже немає проблем, тому є можливість займатися інноваціями. Насправді, їх тут не менше, особливо правопорушень, як у будь-якому іншому селі.
Свій відбиток дає і те, що село найбільш наближене до міста.
Кажуть, сільського голову на об’єктах можна зустріти навіть посеред ночі, тож переміни на краще наяву.
Не відбувалися б вони такими темпами, звичайно, якби не досить міцна співпраця сільської ради з райдержадміністрацією та районною радою. Але якщо і перепадають даній сільській раді якісь додаткові копійки, то їх обов'язково відробляють. Але на перших порах вони дуже виручають, без них он скільки могло б не вдатися.
Не менш важливою є і підтримка підприємців, які діють на території села.
Складається враження, що у Флорино живуть у ніби прискореному ритмі. А, можливо, це і насправді так, і по-іншому жити тут, враховуючи ситуацію, не мають права. Якщо, наприклад, дітей у дитячому садку на початок каденції В.І. Нікітчука було 25, то на сьогодні їх вже 100. А всього дошкільного віку у селі – 287. І ці дані також є в аналітичному центрі. Як і дані про те, що дитяча установа розрахована тільки на 150 місць. Отже, зовсім простий аналіз виставляє ще одну із проблем – розширення дитячої установи.
Але немає ніякого сумніву в тому, що всі вони вирішуватимуться, насамперед там, де намагаються діяти помірковано, виважено, але по-сучасному. У Флорино поступають саме так.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
15 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні «Мамина піч» 2013</b><br />Цьогоріч як і щороку 2-го серпня на Іллі заслужений артист України, «народний кум України»&#160;Микола Янченко зібрав...
3 фото   
<b>Водохреще в Бершаді…</b><br />У вівторок 19 січня право - славний світ святкував Водохреще (Хрещення Господнє, Богоявлення). Це третє велике зимове...
7 фото   
<b>Є така річка в Бершадському районі</b><br />Для тих, хто ще&nbsp;не знає, нам до Ялти рукою подати. В&nbsp;селі М'якохід тече на перший погляд непримітний...
7 фото   
<b>Випуск медсестер Бершадського медколеджу</b><br />Здається, ще зовсім недавно, вони прийшли вперше до цього коледжу. Обравши саме його, для того, щоб відкрити для себе...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Теофілівка
Марковський Іван Васильович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 21.06.44.

З історії Бершаді
Колишнє містечко, в якому переважали дрібні ремісники і селяни, пригноблені нужденністю й позбавлені людських прав, перетворилося в сучасне соціалістичне місто з суцільною письменністю. Про здоров'я трудящих піклуються понад 50 лікарів, які працюють у 2 лікарнях, а також медпрацівники інших медичних закладів. Діти шкільного віку навчаються в 2 середніх школах, восьмирічці та в школі-інтернаті.... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

У прискореному ритмі - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення