Fridge magnet wooden gears

Баланівські вулиці – як наше життя

  • Подобається3Не подобається
  • 17 Червня 2009 р

Можна заробляти і дома, щоб тільки здоров’я не підводило, – вважають Іван Калістратович Фурман (на знімку ліворуч) і Тетяна Марківна Гега. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА

Безробітних тепер вистачає скрізь, а все ж село від села відрізняється. У Баланівці, наприклад, теж хто як може, так і виживає, а за благоустроєм воно позитивно вирізняється.
– Але ж оте все зроблено ще в пору, коли всі мали роботу і отримували заробітну плату, – пояснювали перші зустрічні його жителі І.К. Фурман і Т.М. Гега.
Зі смаком змайстрований і пофарбований візок, акуратний металевий чан на ньому.
Одним словом, якраз той випадок, коли кажуть: хазяїна видно по халявах. Це Іван Калістратович щойно привіз конячиною брагу, яку згодовує худобі, за 12 кілометрів з Бершаді.

Хто з батьків не задумується, чи не "рвонуть" їхні діти, ставши дорослими, з села

Міг би, мабуть, як і колись, працювати механізатором, якби була робота. А поки що доводиться виживати в отакий ось спосіб. Але йому, вважає, ще "повезло", бо виходить на пенсію. А що робити тим, у кого ні стажу, ні роботи? Подався, було, і він на заробітки у Київ, але повернувся ні з чим, бо обманули посередники. От і вирішив надалі заробляти сам у себе.
Якби, каже, тільки здоров’я не підводило.
Такого ж правила дотримується і його сусідка та кума Тетяна Марківна Гега. Єдиного лише обоє не можуть зрозуміти, чому настільки не цінується їхня праця. Молоко, яке виробляють, взагалі вже ні по чому, навіть мінеральна вода дорожча. Та і худобу доводиться випасати в лісі, бо ніхто не спроможеться виділити поле під пасовище.
С.О. Балан, з якою зустрілися далі, педагог з 22-річним стажем. Вона якраз поспішала з школи на велосипеді, щоб "запрягтися", за її словами, у домашню роботу.
Бо виживає сім’я теж за рахунок землі і домашнього господарства. «На одну тільки заробітну плату вчителя, – переконувала Світлана Олексіївна, – не вижити. А треба ж ще допомагати двом дочкамстуденткам. На жаль, у верхах чомусь не зважають на те, що сільський і міський учителі – це різні речі. На селі доводиться щоденно "впрягатися" ще й в другу зміну. Тож мають, як і дехто з сусідів, теплиці на городі. Але знову ж таки, щоб вони окуплялися, треба добре сім’єю біля них наробитися».
А велика рогата худоба у їх обійсті – то своєрідний ощадбанк. Бо ж маючи двох дорослих дочок, треба ще й про запас заощадити якусь копійку.
Або хто з батьків не задумується, чи не "рвонуть" їхні діти, ставши дорослими, з села, зокрема від такої роботи і навантаження.
– А, може і ні, – міркувала вголос Світлана Олексіївна. – Адже для цього, найперше, батьки мають їх забезпечити хоча б житлом у місті, а за які кошти? То колись їхали, бо було де жити і працювати. А тепер вже і там ні житла, ні роботи. Тож спробуй визначитися, біля якого берега в таких випадках зупинитися.
Але ж хто, як не учителі в селах повинні бачити, що буде далі, наперед? На це моя співрозмовниця заперечила, що понад усе і вона, і її колеги мріють, щоб врешті-решт працю сільського учителя побачив хтось у верхах. Бо хіба можна, наприклад, вижити на їх заробітну плату? А тут ще й скорочення класів, а з ним і годин передбачається. Виходить, може стати вона ще меншою.
На додачу, за її словами, неабияк дошкуляє їм, жителям вулиці Жовтневої, де вона проживає, ще й низька напруга в електромережі увечері. Ні електрочайником вже не покористуєшся, ні в електродуховці нічого не спечеш і не приготуєш. Де вже там казати, щоб щось прочитати, підготуватися до уроків.
З цією проблемою вже особисто протоптала стежку до енергетиків, але так нічого і не допомогло. А ще Світлана Олексіївна зауважила, що нам ще повезло, що заїхали на її вулицю в суху погоду. Бо у негоду на ній могли б і не розвернутися.
Вже тільки глянувши на обійстя, можна було здогадатися, як виживає ще одна сім’я педагогів місцевої школи – Коренюків.
– Нехай би хто з депутатів, – обізвався глава сім’ї Юрій В’ячеславович, який працює вчителем музики, – спробував прожити, маючи двох дітей на 760 гривень. От і встелене подвір’я травою на сіно, щоб потім можна було прогодувати ним худобу, на городі чимала теплиця. Домашня птиця теж, мабуть, сприяє виживанню.
Та фізична праця для сім’ї вчителів, за його словами, то нормальний життєвий баланс. Адже на роботі доводиться працювати в основному розумово. Якби ще в державі скрізь і в усьому був ось такий баланс, один одного розуміли б набагато краще.
Побувавши два роки на заробітках за кордоном, чи не найбільше обурюється тепер він за наше життя. Як могло таке статися, що на таких родючих землях, як у нас, з такими роботящими людьми, які вміють практично все, ми настільки погано живемо? І тут же дав відповідь на власне запитання: бо ми, ніби отара овець, куди нас ведуть, туди і йдемо. Поки так буде, не зможемо нічого змінити.
Причому, про Юрія В’ячеславовича в селі відгукуються, як про досить професійного баяніста. А от обставини чомусь складаються так, що заробити на прожиття, працюючи лише за фахом, йому важко. Добре, що він з тих, які вміють робити все, що, як кажуть, Бог в руки пошле.
Переїхав у це село до дружини на якийсь рік-два, але так тут і залишилися. Як би їм не доводилося, а мають вже і хатинку, і автомобіль на подвір’ї. А це означає, що вчителі не цураються фізичної роботи. Жаль лише, що їх вимушено заганяють у такі рамки. І єдине, на що вони сьогодні можуть розраховувати, це, за його словами, лише на підтримку один одного. Держава – хоч і платить їм якісь там копійки за комунальні послуги, ото і вся від неї підтримка. Тож і змушені, за словами сусідів, відпочивати влітку лічені години. То город треба поливати, то біля теплиці або біля худоби поратися.
Проїжджав баланівськими сільськими вуличками і звернув увагу: місцями вони настільки заплутані, що, потрапивши на них вночі, можна було б кружляти, поки не розвидниться. Але всі вони ведуть до центру села. Ось так, мабуть, заплутане тепер і наше життя. Єдина надія, що рано чи пізно ми все одно вийдемо на гарну дорогу і воно стане кращим.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Керівництво району перевіряє роботу організацій на території міста</b><br />Голова Бершадської райдержадміністрації Олександр Снігур та голова районної ради Михайло Бурлака 1 лютого 2012 року...
3 фото   
<b>Без минулого немає майбутнього</b><br />Минулого тижня у читальному залі районної бібліотеки відбулась особлива подія для нашого краю – презентовано книги...
3 фото   
<b>КОШАРИНЦІ</b><br />
3 фото   
<b>З Вінниці – по Європі</b><br />Переконався на собі, що подорож справді захоплює, бо побачене на власні очі не йде в ніяке порівняння з побаченим на...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Чернятка
Бука Кирило Тодосійович (1901) 1901 р., українець. Мобілізований в 1940 р. Рядовий. Помер від ран 21.05.44. Похов. с. Фарсулени, Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
Широкий розмах руху підпільників та партизанів у Бершадському районі змушений був визнати префект Балтського повіту. Він зазначав у листопаді 1943 року, що тут збільшилась кількість загонів, учасники яких захоплюють зброю у жандармів та військових; зникають з фашистських обозів разом з підводами місцеві провідники. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Баланівські вулиці – як наше життя - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення