Fridge magnet wooden gears

Весняний ритм поля

  • Подобається7Не подобається
  • 22 Квітня 2009 р

На знімку: перший етап посівної, вважає головний агроном господарства В.І. Вдовиченко, вже позаду і провели його успішно. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА

Так вже у природі йдеться, що кожна весна чимось дивує, а може й випробовує хліборобів. Спробуй, наприклад, визначитися, як от у цьому році, коли найкраще починати сіяти, якщо ночі були холодними, а дні – теплими. Те саме можна сказати і про гербіциди, які спрацьовують на полях лише за певних умов. У подібних випадках навіть люди з досвідом, буває, помиляються. А втрата строків, то вже втрата урожаю, коштів.

Щоб вижити, у господарстві займаються тим, на що є попит і ціна

Тож враховуючи, що ТОВ "Агрофірма "Джулинка" – господарство чимале, передбачав побачити на його полях ще не один посівний агрегат.
Але насправді застав одинєдиний з сівалкою СЗ-5,4 – то механізатор Микола Івасик досівав гірчицю на останніх двадцяти гектарах.
– З ранньою групою зернових, – пояснив головний агроном господарства В.І. Вдовиченко, – ми давно вже справилися. На 550 гектарах посіяли ячмінь, на 400 – соняшник і вже закінчили вносити гербіциди. А оце змушені були пересіяти гірчицею до сотні гектарів озимого ріпаку, який перезимував непогано, а от весною чомусь випав, з причиною цього ще потрібно розібратися.
Кукурудзу на 500 гектарах, на 200 – сою та інші пізні культури тут почали сіяти відразу після Великодня.
Цукрових буряків знову не вирощуватимуть, хоч техніку повністю зберегли. Адже з господарством ще за колишній їх урожай завод повністю не розрахувався. А от на гірчиці заставив зупинити свій вибір, найперше, попит на її насіння, та ще й ціна – 5 тисяч гривень за тонну. І для потреб господарства воно знадобиться. Сіяти сидерати доведеться обов’язково, іншого виходу, щоб підтримати родючість грунтів, нема.
І коли вже про це зайшла мова, пригадалося, що у ТОВ "Агрофірма "Джулинка" щороку взагалі простежується власна, джулинська, школа на полях. Піщані, наприклад, засіваються тільки озиминою, бо якщо висівати тут ярі культури, то належної віддачі не буде.
А озимих вирощують більш як на тисячі гектарах. Щоб мати чим годувати худобу, займаються і ячменем. Щоправда, були моменти, коли свинарство не особливо шанували через цінову політику на продукцію галузі. Але базу, як і маточне поголів’я, зберегли і не помилилися.
А ще у цьому господарстві серйозно займаються насінництвом. Морока, звичайно, з отими демонстраційними посівами, але і вигоду мають. В цьому році тільки кукурудзи висівають 32 гібриди фірми "Маїс" і один – соняшнику. А ще співпрацюють з інститутом Юр'єва – посіяли чотири сорти Тритикале, по 9 – ярої пшениці і гороху, 12 – ячменю. Коли готувався цей матеріал, велася підготовка до посіву 5 сортів проса, 7 – сої. А всього їх – 79.
І все це робиться власною технікою, механізаторами, які добре підготовлені до будь-яких робіт у полі. Оскільки світ не стоїть на місці, тож потрібно все вивчати і випробовувати.
Щоб вижити, у господарстві займаються тим, на що є попит і ціна. Добривами, пальним запаслися аж до жнив. Озимі на всій площі підживлено.
В.І. Вдовиченко агрономом у Джулинці з 1993-го, останніх п’ять років сам очолює цю службу і від нього чимало залежить. Але, за його словами, успіх забезпечує, насамперед, директор агрофірми М.Ф. Хливнюк який про все турбується , тож спеціалістам є можливість виявити свій фаховий рівень.
Пальним, як і запчастинами, запаслися по дешевших цінах теж завдяки Миколі Федоровичу.
Із засобами хімічного захисту теж жодних проблем. Чого тільки варте успішне вирішення фінансових питань, якими він постійно займається.
Звичайно, успіх в усьому чимало залежить і від спеціалістів середньої ланки, механізаторів, от і вдається організовано і в строки проводити комплекс польових робіт. А земля, як відомо, віддячує працьовитим.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Крушинівська ЗОШ</b><br />
2 фото   
<b>Квіти</b><br />
2 фото   
<b>В Яланці відкрито оновлені заклади</b><br />Одним із позитивних моментів реформи системи охорони здоров’я у районі є те, що медичні заклади отримали...
1 фото   
<b>ВЕЛИКА КИРІЇВКА</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Лісниче
Мацишин Максим Андрійович (1912) 1912 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.12.41.

З історії Бершаді
У важких умовах воєнного часу, відчуваючи гостру нестачу ремонтно-будівельних матеріалів і робочих рук, трудящі відбудовували підприємства. Під час масових суботників та недільників робітники й службовці розбирали завали каменю та цегли, в позаробочий час монтували устаткування, яке надходило все в більшій кількості від підприємств братніх республік. У короткий строк налагодили випуск продукції... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Весняний ритм поля - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення