Fridge magnet wooden gears

З ПРИЦІЛОМ НА СОТ працює ЗАТ «Бершадьмолоко»

  • Подобається5Не подобається
  • 22 Серпня 2008, 18:22

Ще з четвертого кварталу минулого року підприємство займає перше місце в області серед 26 споріднених і на сьогодні випереджає їх теж. З бершадчанами нині змушені рахуватися усі молокопереробні підприємства України. Це і є кращим подарунком до чергової річниці незалежності держави.
Серед підприємств району, як і торік, ЗАТ «Бершадьмолоко» продовжує нарощувати виробництво продукції. За перше півріччя приріст заготівлі молока і його переробки, в порівнянні з минулим роком, склав 137 відсотків. Освоєно новий вид продукції – продукт згущений молочний. В даний час вийшли на максимальну потужність – випускають 600 тонн згущеного молока в місяць, 200 тонн масла, більше 200 тонн сухого цільного молока, майже 250 – сухого знежиреного, молочний жир, вершки, які знають не тільки в Україні, а й за її межами. Продукція експортується у вісім країн світу, зокрема в Ізраїль, Туреччину, Єгипет, Китай, Марокко, Туніс.
Молока щодоби заготовляється майже 300 тонн, яке одразу ж переробляється. Вийти на ці показники вдалося завдяки правильному менеджменту підприємства, своєчасним розрахункам за ринковими цінами за сировину. Зону її заготівель розширено вже до п’яти областей, не рахуючи, що вже охопили 23 райони Вінниччини.
На перший погляд дещо не зовсім зрозуміло, коли з нашого району везуть молоко на переробку в інший, а ми закупляємо хтозна де. Але цьому є пояснення. Враховуючи ринкові відносини, найдешевше воно для підприємства у західних і північних районах області, де молокозаводи простоюють. Саме тому зона для заготівель там вважається сприятливою, і ціни на молоко були у цьому році нижче гривні за літр.
Найдешевшим, звичайно, воно може бути вироблене найближче до переробника. Але не варто скидати з рахунків ринкові відносини. Виробник має право продавати свій товар тому, хто більше платить. І про якийсь адміністративний тиск, вважають бершадські переробники, не може бути й мови. Саме тому, навіть у найближчому від них селі, молоко заготовляють аж чотири переробних підприємства. І до цього слід ставитися з розумінням, бо ринкові ціни формуються тільки при ринкових відносинах.
Окремо варто повести мову і про якість молока. В зв’язку з вступом України до СОТ, до неї ставляться дуже високі вимоги. Те, що на сьогодні заготовляється воно від різних виробників, зовсім не відповідає якісним показникам СОТ. Тому ставиться вимога, щоб доїння було тільки механізованим. У нашого ж населення чомусь сформувалася думка, що як тільки воно охолоджене, то вже і якісне. Насправді є ще цілий перелік мікробіологічних показників, від яких залежить випуск готової продукції.
А ще ж не варто скидати з рахунків, що у світі, на жаль, має місце перевиробництво молочної продукції. З цієї причини ціни на неї теж не відповідають затратам виробника.
Нарощування обсягів виробництва потребувало, звичайно, змін і на підприємстві. Але допоряджене офісне приміщення – то тільки надводна частина айсберга виконаних робіт. Із зароблених коштів на модернізацію мають намір вкласти 15 мільйонів гривень. Це і в очисні споруди, і в холодильне обладнання по заготпунктах, на яке лише в цьому році витрачено більше двох мільйонів гривень. За два роки замінили три з чотирьох котлів на котельні. Завдяки новому обладнанню на водоочистці вода тепер, яка використовується на технічні цілі, відповідає нормативам чистої.
Підприємство платіжеспроможне і фінансово почувається впевнено. Користуючись нагодою, директор ЗАТ «Бершадьмолоко» О.Й. Пальчук просив роз’яснити молокоздавачам, що найвигідніше продавати молоко надійним партнерам. А бершадці розраховуються за нього своєчасно.
На підприємстві, звичайно, розуміють, що ціни на нього ще занижені. Але залежать вони ще й від цін на світовому ринку на готову продукцію. Як тільки вони зростають, одразу ж підвищуються і на молоко.
Щоб мати уяву про прибутки бершадських переробників молока, достатньо хоча б навести такий приклад – тільки один податок на прибуток за перший квартал цього року становив 429 тисяч гривень, за другий – 657 тисяч. Ріст – наяву.
Працюють тепер на підприємстві 410 чоловік. Значна їх частина харчується у новій їдальні. Причому, частина вартості за кожний обід покривається за рахунок підприємства. Збільшився автопарк, у якому вже більше сотні одиниць техніки.
Орієнтуючись на фінанси не можна було не поцікавитися, чому тут не займаються питаннями газифікації, як це у свій час було зроблено Красносільським цукрозаводом. Адже вдалося б зняти чимало проблем. Та виявилося, що невирішеною вона залишається тільки через те, що незакінчений газопровід з Тростянчика на Чечельницький район. Якщо на ЗАТ «Бершадьмолоко» знайшли 2,5 мільйона гривень на ремонт дороги по Флорино, то на газифікацію знайшли б також. Тим більше, що без екологічно чистого палива при виробництві молокопродукції в ЄС не увійдеш.
Проте не все ще втрачено. В даний час ведуться перемовини з США, звідкіля можуть посприяти підвезенню газу за новими технологіями, яких ще немає в Україні. Суть їх у тому, що газ спочатку охолоджується до досить низьких температур і поставляється у спеціальних ємкостях.
Цікаво, що у ЗАТ «Бершадьмолоко» ніколи не кивають на проблеми, хоч вони є, як і в усіх. І цьому теж є пояснення. Тут вважають, що на причини негараздів посилаються тільки ті, хто намагається виправдати свою бездіяльність. У даному ж випадку усі проблеми намагаються вирішувати, заявляти про них на всіх рівнях відверто. От і супроводжує цей працьовитий колектив удача.
Директор підприємства О.Й. Пальчук, скориставшись нагодою, просив передати з нагоди свята всім жителям Бершадщини найкращі вітання й побажання. І адміністрацією заводу робитиметься все, щоб сприяти благополуччю не лише свого колективу, але й усього району.
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Природа</b><br />
15 фото   
<b>ВІЙТІВКА</b><br />Війтівко, Війтівко, Досвітняя зірко. Дягла ти на місто Вишивачок намиста. Війтівко, Війтівко, Подільська...
10 фото   
<b>УРОК ДЛЯ НАЩАДКІВ</b><br />В історії України багато трагічних сторінок, але найболючішою темою і по сьогодні є цілеспрямоване знищення...
4 фото   
<b>У світі можна жить без еталонів</b><br />Головною темою на пленарному засіданні сесії Бершадської районної ради, що відбулась 25 травня, було питання...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Безусяк Дем'ян Ількович (1902) 1902 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
До складу підпільних груп, кількість яких зростала, вступали все нові члени. В березні 1943 року для координації розгалуженої сітки підпілля та керівництва двома партизанськими загонами підпільний райком КП(б)У створив Раду на чолі в О. Р. Пилипчуком та партійне бюро у складі Н. Ферштендікера, К. О. Пустовойтова, Я. Ш. Таліса, О. Р. Пилипчука та Н. Т. Друзя. Через 51 комуніста бюро здійснювало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

З ПРИЦІЛОМ НА СОТ працює ЗАТ «Бершадьмолоко» - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення