Fridge magnet wooden gears

КОРЕКТИВИ ВНОСИТЬ ЗАСУХА

  • Подобається1Не подобається
  • 26 Червня 2007, 19:25

ПСП "Нертус+", засновниками якого є Є.М. Бондарчук та В.І. Голуб, у районі з'явилося хоч і недавно, вже у перший рік свого існування досить впевнено заявило про себе. Минулорічні поташнянські поля, як і урожаї, замилували б око найвибагливішого хлібороба.
А перші вдачі, як правило, завжди надихають на нове, окрилюють. Тож було складено досить сміливий інвестиційний проект, згідно з яким у подальше виробництво повинно бути вкладено чималі кошти. Прикупили найкраще насіння, дещо з техніки і взялися, як кажуть, "тягнути" Поташню вперед.
Перевагу нові господарі, як це тепер у моді, не надавали жодній з культур. Вирощувати взялися те, що було раніше. Змінили лише, причому докорінно, технології. Насіннєвий матеріал, наприклад, відсотків на 90 закупили тільки імпортного виробництва з високим генетичним потенціалом. Мінеральні добрива, засоби захисту рослин вносилися, як кажуть, по повній програмі. Мета була поставлена єдина – досягнути урожаїв європейського рівня.
Але щоб такі мати, того виявилося замало. Усі розуміли, що на полях повинна працювати ще й нова, сучасна, високопродуктивна техніка. Тільки завдяки їй можна було розраховувати, що укладені гроші не буде викинуто на вітер. Сільськогосподарське виробництво і без того одна з найризикованіших галузей.
Тож нині у розпорядженні у поташнян не тільки два трактори "М.-Фергюссон", потужністю 200 кінських сил кожний, а до й них два оборотних плуги французького виробництва. Завдяки такому підходу вдалося зняти проблему якісного основного обробітку грунту, яка, ніде правди діти, мала місце у цьому селі. В арсеналі механізаторів і дискова борона імпортного виробництва.
У цьому році придбали ще і два найсучасніших культиватори, теж закордонного виробника. Завдяки їм вдається якісно готувати грунт під посів за один прохід агрегата. Придбали також дві найсучасніших сівалки, за довершеністю від яких, за оцінками фахівців, вже немає кращих у світі. Якість і точність висіву ними насіння гарантовані, а це – складові урожайності. Нові господарі першими у районі зважилися придбати такі агрегати, при допомозі яких можна висівати насіннєвий матеріал в грунт без передпосівного його обробітку. При цьому весь технологічний процес виконується за один прохід.
Хіба можуть поташняни таким не гордитися? Вже у перший рік господарювання вони вийшли на перше місце в районі по врожайності у рослинництві. Соняшник, наприклад, видав до 40 центнерів з гектара.
Заробітна плата, зрозуміло, виплачувалася вчасно, податки відраховувалися теж.
Своєчасно і у повному обсязі вирішувати фінансові проблеми дає можливість і власна свиноферма, яка за технологіями утримання поросят і їх годівлі теж відрізняється від решти у районі. 3 такими цінами, які склалися на зерно, галузь вести, звичайно, не просто, однак 920-грамові прирости поголів'я на відгодівлі і 530-грамові в цілому по фермі, погодьмося, то вже щось.
До речі, практикують тут розрахунки з людьми і продукцією. На їх замовлення. Вибору, швидше всього, може не бути хіба що у цьому році, в зв'язку із засухою. Ярий ячмінь, ярі пшениця, ріпак врожаю вже не дадуть, хоч у їх вирощування вкладено чималі кошти. Навіть звиклих до всього членів комісії, які вивчали ситуацію, вразило якої шкоди може завдати засуха.
Надії, щоправда, покладаються на озимину. Ось коли повинні спрацювати, дати віддачу затрати. Справа в тому, що новий інвестор застав 300 гектарів незайманих земель. Одразу ж їх розробили, потримали в пару, і тепер є всі підстави розраховувати на врожай. Тим більше, що посіяно їх у господарстві тільки елітним насінням, причому, аж шести сортів, щоб вивчити їх властивості. Спеціалісти зробили все необхідне, щоб мати 60-70-центнерний урожай. На жаль, на заваді стала засуха.
До речі, щоб надійно захистити посіви від шкідників, хвороб, яких у цьому році не бракує, бур'янів, закуплено аж два імпортних широкозахватних обприскувачі. Навіщо два на таке мале господарство? Якщо врахувати, що кожне поле тут обробляється щонайменше три рази за сезон, то навантаження на кожний досить суттєве. У Поташні розраховують, що вал зерна зможуть "витягнути" хіба що за рахунок озимої пшениці і кукурудзи.
В даний час підживлюються цукристі, сходи яких, незважаючи на непросту весну, одержано ідеальні. Обробляються вони тільки механізовано. Розраховують також на врожай озимого ріпаку, який посіяно теж імпортним насінням.
Засуха для сільгоспвиробників – явище не з приємних, але тут готові протистояти, вибудовуючи економіку будь-яким негараздам усіма методами. В цьому році, наприклад, мали на меті започаткувати ще і ферму ВРХ, і тільки засуха заставить, мабуть, перенести втілення в життя задуманого на наступний рік.
Павло БАЙДАЛЮК,
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Бершадці обирали Президента</b><br />Три тижні тому на виборах Президента України ніхто з 18 кандидатів на найвищу посаду в державі не отримав більше 50%...
3 фото   
<b>Колегія відділу освіти</b><br />29 серпня 2012 року в Бершадському районі відбулось засідання колегії відділу освіти райдержадміністрації, в якому...
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора - Липовеччина – тур третій</b><br />Черговий виїзд редакторського корпусу виявився вже до меншого, сорокатисячного району, але зовсім не менш значимого і...
3 фото   
<b>Семінар з питань ведення галузі тваринництва</b><br />На базі ТОВ &quot;Устя&quot;, що знаходиться в с. Устя Бершадського району 3 лютого ц.р. відбувся семінар з питань...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Поташня
Корпан Степан Мефодійович (1901) 1901 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 04.01.45. Похов. м. Секешфехервар, Угорщина.

З історії Бершаді
Особливо багато праці довелося прикласти для відбудови заводу та господарства радгоспу дружному колективу цукровиків на чолі з комуністом директором цукрового комбінату К. П. Казіміровим. Протягом чотирьох з половиною місяців 1944 року робітники працювали добровільно по 10—12 годин. Уже з жовтня, перекривши заплановані строки, завод став до ладу, почав переробляти цукрові буряки із... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

КОРЕКТИВИ ВНОСИТЬ ЗАСУХА - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення