Fridge magnet wooden gears

Сучасні проблеми охорони здоров`я населення та шляхи їх подолання

  • Подобається5Не подобається
  • 26 Березня 2009, 09:12

Відповідно до Тематики днів інформування населення у Вінницькій області на І півріччя 2009 року від 22. 01. 2009 р. № 46\2, з 16 по 31 березня поточного року у районі проводяться дні інформування населення , на які виносяться наступні теми: " Регулювання земельних відносин на державному та регіональному рівні:стан, проблеми та перспективи"; " Сучасні проблеми охорони здоровя населеення та шляхи їх подолання".

Діяльність галузі охорони здоров'я області на сучасному етапі зосереджується на:
- забезпеченні чіткої роботи лікувально–профілактичних закладів в умовах кризової ситуації шляхом економії та заощадження наявних ресурсів, залученні додаткових джерел фінансування та проведенні структурних реформ;
- здійсненні заходів щодо оптимізації мережі та ліжкового фонду закладів охорони здоров′я з пріоритетним розвитком первинної медико – санітарної допомоги на принципах сімейної медицини, подальшому впровадженні стаціонарозамінних форм медичної допомоги, ефективному використанні профільних стаціонарних ліжок;
- завершенні роботи по отриманню лікувальними закладами ліцензій на медичну практику та впровадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, особливо в сільській місцевості;
- поліпшенні кадрової ситуації в закладах охорони здоров'я, в першу чергу, в сільській місцевості;
- виконанні національних, державних і галузевих програм з охорони здоров'я;
- удосконаленні спеціалізованих видів медичної допомоги, впровадженні сучасних досягнень медичної науки і практики.
Коефіцієнт народжуваності населення області за 2007 – 2008 роки залишається низьким (9,9 – 10,8 на 1000 осіб населення), а в 10 районах області – надзвичайно низьким (менше 10,0 на 1000 осіб населення). При цьому рівень смертності, навпаки, зазнаючи деяких коливань, залишається високим - понад 17 на 1000 осіб населення. Найбільшої виразності ця негативна тенденція набула у сільській місцевості.
Смертність населення працездатного віку у 2008 році перебуває на рівні 5,6 на 1000 осіб працездатного віку, що дещо менше відповідного показника за минулий рік (6,3 на 1000 осіб працездатного віку). Як наслідок несприятливих екологічних, соціально – економічних факторів (хронічна неінфекційна патологія, туберкульоз, шкідливі звички тощо) серед цієї вікової категорії населення смертність чоловіків залишається найвищою – 9,3 на 1000 осіб працездатного віку.
Серед провідних чинників в структурі смертності населення області переважають хвороби органів кровообігу (70,9%), що суттєво вище загальнодержавного показника. Найбільш поширеними серед них залишаються гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цереброваскулярні захворювання. Вони становлять близько третини причин інвалідності, істотно впливають на тривалість і якість життя, показники економічних втрат.
Глобальною проблемою ХХІ століття залишаються онкологічні захворювання. Протягом 1991- 2008 років показник захворюваності на рак в Україні зріс на 10%. При цьому захворюваність чоловіків на 12,5% вища , ніж жінок, міських жителів – на 12,0 % більша, ніж сільського населення. Щорічно внаслідок вказаної патології держава втрачає близько 90 тис. чол, з яких 35% - люди працездатного віку.
Важливими завданнями закладів охорони здоров′я області в галузі онкології є діагностика захворювання на ранніх стадіях, впровадження новітнього діагностичного обладнання, скринінгових систем, індивідуалізація та комплексний підхід в лікуванні, ефективна санітарно-освітня робота, і як наслідок, досягнення позитивних зрушень на шляху подолання недуги.
Цукровий діабет, ускладнення якого є однією з провідних причин інвалідизації та смертності, також залишається важливою проблемою здоров’я населення. Останнім часом спостерігається стрімке поширення цієї хвороби серед дітей та осіб молодого віку.
Проблема туберкульозу, як і в попередні роки, залишається в числі актуальних. В області забезпечуються високі показники охоплення дорослого населення області флюорографічними оглядами (631 на 1000 населення). Однак в цій роботі залишається ряд проблем: другий рік поспіль реєструється значна кількість відмов від проб Манту, охоплення якими становить 58,0% .
В регіоні, як і в державі в цілому, залишається напруженою епідситуація по ВІЛ/СНІДу. З початку ВІЛ-епідемії в області вперше виявлено 2105 ВІЛ-інфікованих громадян, із них 559 особам встановлено діагноз СНІД, 397 чол. померли (в тому числі від СНІДу - 232). На диспансерному обліку перебуває 1295 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі з діагнозом СНІД 249. Всього народилося від ВІЛ-інфікованих матерів 270 дітей, з них на серологічному контролі знаходиться 103 дитини, 19 ВІЛ-інфіковані (в тому числі зі СНІДом – 17 дітей).
На розв′язання існуючих проблем в охороні здоров′я спрямована діяльність органів влади усіх рівнів, колективів закладів охорони здоров′я, громадських організацій. Бюджет галузі в 2008 році затверджено в сумі 865,5 млн. грн., приріст склав 218,7 млн. грн., або 33,8% проти асигнувань 2007 року.
Завдячуючи сприянню та підтримці органів влади в області, у 2008 р. вдалось здійснити найбільший за останні роки обсяг робіт по розвитку матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів регіону. За рахунок субвенції державного та обласного бюджету здійснено будівництво та реконструкцію 20 об’єктів охорони здоров’я. Газифіковано 16 лікувально-профілактичних закладів області, відновлено об’єкти охорони здоров’я, які постраждали внаслідок повені 23-27 липня 2008 року, на суму 3,4 млн. грн.
Значні обсяги робіт з покращення матеріально-технічної бази медичних закладів проведені і в м. Вінниці, на їх реалізацію надійшло 4,8 млн. грн. для проведення ремонтних робіт та закуплено обладнання на суму 5,6 млн. грн. В усіх медичних закладах міста встановлені резервні лінії живлення.
Певний обсяг робіт в області здійснено по придбанню санітарного автотранспорту: протягом 2008 року придбано 31 автомобіль проти 26 в минулому році.
Служба материнства та дитинства завжди була і залишається одним з пріоритетів охорони здоров’я. Придбано обладнання для надання медичної допомоги та виходжування новонароджених із надзвичайно малою масою при народженні (500 г). Відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні збільшено до 12 ліжок, яке в повній мірі забезпечене апаратурою та сучасним обладнанням. На базі лікарні Центру матері та дитини м. Вінниці організовано перинатальний центр з відділенням анестезіології та інтенсивної терапії недоношених новонароджених на 6 ліжок. Покращилось оснащення апаратурою і обладнанням відділення патології вагітних обласної лікарні ім. М.І. Пирогова.
2008 рік позначився позитивними змінами в наданні спеціалізованої медичної допомоги. Це стосується, перш за все, провідних обласних клінічних закладів. В обласній дитячій лікарні реорганізовано ліжковий фонд, що дозволило відкрити нейрохірургічне відділення, хірургічне відділення корекції вад розвитку, педіатричне відділення № 2 з ліжками гастроентерологічного та імунологічного профілів.
Зміни, що відбуваються у демографічній ситуації регіону, вимагають змін в організаційних підходах щодо забезпечення потреб населення в наданні медичної допомоги, реструктуризації мережі лікувальних закладів з пріоритетним розвитком амбулаторно-поліклінічної допомоги та скороченням ліжкового фонду у сільській місцевості.
Пріоритетним на найближчу перспективу в контексті поліпшення якості та доступності медичної допомоги на первинному рівні, оптимізації функціонування закладів охорони здоров′я є створення Центрів первинної медико – санітарної допомоги , які діють у Барському та Козятинському районах. З 2001 року в області послідовно впроваджується сімейна медицина. Станом на 1 січня 2009 року в області відкрито 256 закладів та підрозділів сімейної медицини, введено 557,0 штатних посад лікарів загальної практики сімейної медицини та 756,0 медичних сестер, що дало змогу охопити обслуговуванням сімейними лікарями 53,0% всього населення області, а у сільській місцевості – 90,0%.


Завданнями охорони здоров′я в найближчій перспективі є:
- створення єдиного медичного простору, реформування відомчих медичних закладів, що забезпечить мешканцям області та працівникам окремих галузей господарства рівний доступ до вчасної кваліфікованої медичної допомоги;
- скорочення протягом 2009р. в закладах охорони здоров′я області наднормативних ліжок, яких сьогодні нараховується 520, а упродовж наступних 2-3 років - 753 ліжок за рахунок серйозної реорганізації усієї мережі стаціонарних закладів;
- реорганізація дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини;
- створення самостійних центрів сімейної медицини як найбільш оптимальної моделі надання медичної допомоги населенню, забезпечення сільських закладів охорони здоров'я кадрами, матеріально-технічного забезпечення, належного та своєчасного надання медичної допомоги населенню, в тому числі невідкладної допомоги, захищеності медичних працівників сільських закладів охорони здоров'я ;
- організація пунктів швидкої медичної допомоги на селі , зокрема у 2009 році відкриття 10 пунктів швидкої медичної допомоги в найбільш віддалених селах 10 районів області.
З метою виконання цих завдань за умов фінансово – економічної кризи, що поглиблюється, пріоритетними заходами Програми соціально – економічного розвитку регіону на 2009 рік в галузі охорони здоров’я визначено:
• реформування мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги на принципах сімейної медицини;
• подальший розвиток та зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів області;
• поліпшення якості медичного обслуговування жінок та дітей, зниження малюкової і перинатальної смертності;
• удосконалення високоспеціалізованої медичної допомоги дорослому населенню з церебро - васкулярною патологією та хворобами нервової систем;
• впровадження в міжнародну державну Інтернет-систему ContentNet обласної електронної медичної інформаційної системи (МІС) закладів охорони здоров’я області;
• забезпечення умов для належного функціонування лікувально – профілактичних закладів на випадок довготривалих порушень водо-, тепло-, електропостачання;
• створення комунальної установи «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» на правах юридичної особи.


Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
6 фото   
<b>Звіт голови райдержадміністрації Михайла Бурлаки</b><br />Звіт голови Бершадської райдержадміністрації Михайла Бурлаки щодо соціально-економічного розвитку району за I...
2 фото   
<b>Урочисте зібрання "Ліс - краса й багатство краю"</b><br />13 грудня 2011 року о 10 годині членами Сумівського шкільного ліництва «Юні друзі лісу» Сумівської ЗОШ І &ndash; ІІІ...
3 фото   
<b>Служба в зоні небезпеки: вінницькі міліціонери на Сході відновлюють правопорядок, затримують сепаратистів та кримінальних елементів.</b><br />Звільнені від терористів міста на Сході України продовжують залишатися «гарячими точками». Через цю територію...
6 фото   
<b>Урочисті заходи з нагоди 20-ї річниці незалежності</b><br />Урочистості з нагоди 20-ї річниці незалежності України відбулися у районному будинку культури 21 серпня 2011 року. О...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Джулинка
Зелений Аврам Наумович (1908) 1908 р., єврей. Мобілізований в 1944 р. Єфрейтор. Загинув 00.06.44.

З історії Бершаді
14 березня 1944 року для бершадців настав радісний день: війська 2-го Українського фронту визволили їх рідне місто. В пам'ять про воїнів та земляків які віддали своє життя за визволення Бершаді, в центрі міста на братських могилах споруджено обеліски та скульптурні групи, біля підніжжя яких завжди живі квіти. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Сучасні проблеми охорони здоров`я населення та шляхи їх подолання - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення