ПОМІДОРИ В ЯБЛУЧНОМУ СОКУ. Яблука натерти на тертушці, сік віджати і дати відстоятися. Дрібні, середньої зрілості помідори закладаємо у прогріті літрові банки, на дно яких кладемо листочки вишні та смородини. У відстояний сік додаємо цукор і сіль (на 1 літр соку – 3 ст. л. цукру і 1 ст. л. солі). Заливаємо киплячим яблучним соком і накриваємо кришками до охолодження. Потім зливаємо сік, знову кип'ятимо і заливаємо ще раз. Тільки після цього банки закручуємо.
ДУЖЕ СМАЧНІ ПОМІДОРИ. На 1 літр води: 5 ст. л. цукру, 1 ст. л. (з верхом) солі, 100 г 6% оцту, 30 г меліси або м'яти, 30 г естрагону, 3-4 зонтики кропу. Укладаємо помідори у прогріті банки, двічі заливаємо окропом, третій раз маринадом.
САЛАТ 3 КВАСОЛЕЮ. 700 г квасолі зварити майже до готовності, 5-6 баклажанів нарізати кубиками, 5-6 морквин натерти на крупній тертушці, 5-6 шт. болгарських перців нарізати кубиками, 5 середніх цибулин дрібно посікти. Овочі протушкувати у 0,5 л олії 15-20 хвилин на повільному вогні, а потім додати 1,5 ст. л. томату, 2,5 ст. ложки солі, 1 склянку цукру, 100 г 6% оцту. Тушкувати ще 20 хвилин. Потім покласти квасолю і тушкувати ще 20 хвилин. Наприкінці додати 5-6 зубків часнику і гіркий перець за бажанням. Розкласти у прогріті банки (зручніше в 0,75 л), стерилізувати 10 хвилин і закрутити кришками.
ЦВІТНА КАПУСТА МАРИНОВАНА. Суцвіття пробланширувати 5-7 хвилин у підкисленій воді (1 ч. л. лимонної кислоти на 1 літр води), відразу ж охолодити у холодній воді і покласти у банки, суцвіттями назовні до стінок. Додати спеції – лавровий лист, чорний перець і залити маринадом. Стерилізувати півлітрові банки 7-10 хвилин, літрові – 15-20 хвилин. Розсіл: на 1 літр води 150 г 6% оцту, 50 г цукру, 50 г солі.
ПОМІДОРИ У ВЛАСНОМУ СОКУ. Недостиглі помідори скласти у банки і двічі залити окропом. Третій раз залити киплячим маринадом. Маринад: 2,5 л томатного соку, 1 ст. л. меленого часнику, 1 ст. л. меленого хрону, 200 г меленого болгарського перцю, 2 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру.