У цей період в їжі повинен переважати солоний смак (як основний), гострий – доповнювальний, допускаються гіркий і кислий, небажаний – солодкий.
Взимку найбільш активні нирки та сечостатева система.
У цей сезон можна дозволити собі солоні продукти, які допоможуть ниркам добре працювати. Однак необхідно пам’ятати: солоні продукти – це не сіль, яка погано виводиться з організму й викликає каменеутворення в нирках.
З настанням холодів і зменшенням світлового дня у багатьох з’являється пригнічений настрій, стан сонливості та постійне бажання що-небудь перекусити – дуже поширені «симптоми зими». Це відбувається в результаті уповільнення обміну речовин і зменшення вироблення серотоніну – гормону позитивного настрою.
Щоб виправити це, потрібно перебудувати свій раціон і дотримуватись «зимових» правил харчування.
1. Білкова їжа допоможе захистити організм від інфекцій.
Чергуйте прийом продуктів, що містять білки тваринного (птиця, м’ясо, риба, сир, яйця, сир) і рослинного походження (горох, квасоля, соя).
Кілька разів на тиждень робіть собі рибні дні.
2. Сезонні овочі: морква, капуста, буряк, ріпчаста цибуля, картопля – містять багато вітамінів.
3. Злаки: цільнозернові каші, хліб необхідні нашому організму як «повільні вуглеводи», що здатні поступово віддавати енергію. Якщо у вас є схильність до набору зайвої ваги, вживайте вуглеводи в першій половині дня.
4. Вітаміни як ніколи необхідні взимку, вони керують нашим настроєм і самопочуттям.
Вітамін D. Влітку, коли шкіра отримує достатню кількість ультрафіолету, організм не відчуває нестачі у вітаміні D. У зимовий час недолік цього вітаміну допоможуть заповнити молочні продукти (яйця) і печінка тріски.
Вітамін E – сильний антиоксидант, захищає шкіру від зимової негоди. Міститься в горіхах (волоський, фундук, кеш’ю), соняшниковій, оливковій та соєвій оліях.
Вітамін А підтримує імунну систему, нормалізує обмін речовин. Вітамін А – жиророзчинний, для його засвоєння, в їжу необхідно додавати олію.
Найбільше вітаміну А міститься у моркві.
5. Замість солодощів – сухофрукти. Цукор і солодощі на його основі дуже несприятливі в зимовий час. Після вживання їх із організму йдуть вітаміни і мінерали, зокрема селен і цинк. Замініть солодощі сухофруктами та медом, які зміцнять ваш імунітет, поліпшать травлення, додадуть бадьорості та життєвої енергії.
6. Приправи в зимовому раціоні: перець, аджика, часник, кардамон, коріандр, гвоздика, імбир – ці приправи мають «зігрівальну» властивість і якнайкраще підходять для приготування їжі цього сезону.
7. Пийте достатньо води. На перший погляд здається, що влітку наш організм потребує більшої кількості рідини, ніж взимку. Однак у зимовий час організм повинен отримувати не менше 1-1,5 л води (залежно від вашої ваги). До цього об’єму не входять такі напої, як чай, компот тощо, які ви випиваєте протягом дня.
Не забувайте про те, що в будь-який час року потрібно залишатися фізично активним. Це покращує обмін речовин, додає енергії.