Fridge magnet wooden gears

За нами - майбутнє медицини

  • Подобається0Не подобається
  • 28 Серпня 2013, 08:40

Сімейна медицина – це форма медичного обслуговування, коли будь-хто з родини звертається за медичною допомогою до одного й того ж лікаря – сімейного. Це найбільш доступна форма медичної допомоги – сімейна амбулаторія завжди розташовується неподалік від місця проживання, що дає змогу істотно наблизити лікарську допомогу до населення, в першу чергу сільського, та розширити обсяги її надання.

На відміну від дільничного терапевта сімейний лікар надає медичну допомогу всій сім’ї, знає спадковість, житловопобутові умови, матеріальне становище, психологічний мікроклімат у сім’ї тощо. Це лікар-універсал: терапевт, педіатр, гінеколог, хірург в одній особі. Він ставить діагноз, проводить огляд, амбулаторне лікування під особистим наглядом, здійснює профілактичні заходи, надає медико-соціальну допомогу тощо. У разі необхідності направляє пацієнта в лікувально-профілактичні заклади за спеціалізованою медичною допомогою, організовуючи консультації вузьких спеціалістів і стаціонарне лікування. У його завдання входить формування найоптимальнішого «маршруту» обстеження і лікування своїх пацієнтів і, тим самим, керування потоками й обсягами медичної допомоги, а отже, і вплив на розподіл фондів і зниження нераціональних витрат. До того ж, послуги сімейного лікаря є найменш затратними.

При цьому сімейний лікар продовжує весь час вести динамічне спостереження за своїми пацієнтами. Таким чином, медичну допомогу пацієнт отримує безпосередньо у свого сімейного лікаря або за його направленням.

Основні напрями реформування системи охорони здоров’я увійшли до Програми економічних реформ Президента України В.Ф. Януковича на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».

Метою реформування медичної системи є покращення здоров’я та забезпечення рівного доступу до медичних послуг всіх жителів Бершадського району. Усі зміни в системі охорони здоров’я, передбачені реформою, направлені на підвищення якості та доступності медичної допомоги.

У нашому районі процес структурної перебудови галузі охорони здоров’я розпочався у 2011 році з організації та роботи КУ «Бершадський ра - йонний центр первинної медико-санітарної допомоги», в структуру якого входять 41 медичний заклад: 16 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, 20 фельдшерськоакушерських пунктів, 5 фельдшерських пунктів. КУ «Бершадський РЦПМСД» надає медичну допомогу 60794 мешканцям району.

Медична допомога населенню Бершадського району надається 23 лікарями ЗПСМ, 2 дільничними педіатрами, 75 медсестрами ЗПСМ, фельдшерами, акушерками в умовах денного стаціонару, який розрахований на 210 ліжок та в стаціонарах вдома.

Розвиток первинного рівня медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини спростив доступ населення до всіх видів медичної допомоги та забезпечив ефективне використання бюджетних та кадрових ресурсів.

Кожному з нас потрібний такий лікар, який би займався пацієнтом у цілому, вмів своєчасно виявити прості захворювання.

Впровадження сімейної медицини дозволило нарешті не просто наблизити первинну медичну допомогу до населення, а забезпечило її якість, відповідальність лікаря первинної ланки за родину від маленького пацієнта до людей похилого віку. Дуже важливо, щоб один фахівець був відповідальним за здоров’я пацієнта, супроводжував його все життя, займався більше профілактикою, ніж лікуванням.

Також сьогодні кожний пацієнт зможе реалізувати своє право на вільний вибір сімейного лікаря. Відповідним наказом МОЗ України затверджено порядок вільного вибору пацієнтом лікаря сімейної ланки, а також право лікаря відмовити пацієнту у медичному обслуговуванні за певних обставин. З 1 до 30 вересня мешканці Бершадського району зможуть вільно обрати собі сімейного лікаря – фахівця, який день у день буде допомагати всім членам родини залишатися здоровими та жити повноцінним життям. Це право може не лише реально забезпечити високий рівень надання особі медичної допомоги, але й виявити тих лікарів, які не мають належного рівня професійної підготовки.

Тому вже зараз слід замислитися над тим, якого лікаря загальної практики – сімейної медицини обрати, кому із фахівців можна довірити своє здоров’я і життя. Кожна дієздатна особа, яка досягла віку 14 років, може самостійно здійснювати вільний вибір та/або зміну лікаря, відповідального за надання їй первинної медичної допомоги.

Як це зробити? Якщо пацієнт хоче обрати чи змінити свого сімейного лікаря, дільничного терапевта або дільничного педіатра, він має звернутися до КУ «Бершадський РЦПМСД» чи амбулаторії ЗПСМ та заповнити реєстраційну форму. Перед заповненням реєстраційної форми особа повинна ознайомитися з інформаційним листом для пацієнта, доданим у реєстраційну форму, та надати письмову згоду на збір і обробку персональних даних, оформлену відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних». Зокрема, пацієнти повинні отримати повну інформацію про механізм реалізації права вибору лікаря, що надає первинну медичну (медико-санітарну) допомогу. Лікар має детально поінформувати пацієнта щодо всіх аспектів вибору. Ніхто не може примушувати пацієнта обирати того чи іншого лікаря.

Обрання лікаря здійснюється пацієнтом свідомо та самостійно. Усна або письмова інформація про вибір лікаря, надана пацієнтам, не має містити висловлювань, що змушують пацієнта відмовитися від своїх прав, або свідчать про недобросовісну конкуренцію чи неетичну поведінку медичних працівників. Для заповнення реєстраційної форми встановлюється реєстраційний період 1 міс. – з 1 до 30 вересня кожного календарного року.

На 2013 рік реєстраційні форми були оформлені з 58289 жителями Бершадського району, що складає 95,9% від всього населення району.

За детальнішою інформа цією та роз’ясненнями можна звернутися в амбулаторію сімейної медицини КУ «Бершадський РЦПМСД». Телефон для довідок 2-29-34 з 8.00 до 16.00 (крім вихідних).

Лілія БРИКУЛЯ, головний лікар КУ «Бершадський РЦПМСД».


Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Свято всіх, хто любить спорт</b><br />За багаторічною традицією, у другу суботу вересня в Україні відзначається свято усіх прихильників здорового способу...
19 фото   
<b>24 серпня - День Незалежності України</b><br />
10 фото   
<b>На городі</b><br />
3 фото   
<b>Це свято не затьмариться в віках...</b><br />14 березня 1944 року на землю Бершадщини прийшло радісне свято - визволення рідної землі від поневолення військами...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / М'якохід
Бойко Никифор Мефодійович (1909) 1909 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 31.05.44. Похов. с. Кирпіци, Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
14 березня 1944 року для бершадців настав радісний день: війська 2-го Українського фронту визволили їх рідне місто. В пам'ять про воїнів та земляків які віддали своє життя за визволення Бершаді, в центрі міста на братських могилах споруджено обеліски та скульптурні групи, біля підніжжя яких завжди живі квіти. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

За нами - майбутнє медицини - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення