Fridge magnet wooden gears

КРУГЛА ДАТА З ГІРЧИНКОЮ

  • Подобається1Не подобається
  • 3 Квітня 2009 р

За якимсь дивним збігом обставин, того самого дня, коли на місці колишнього Бершадського цукрозаводу відкривалося нове виробництво (виготовлення газобетону), на подвір’ї Красносільського вирували неабиякі пристрасті – на мітинг зібралися працівники підприємства, ветерани, молодь, жителі села… Зібралися, щоб висловити протест проти можливого закриття заводу з багаторічними трудовими традиціями, багатющою історією. І це зібрання можна вважати своєрідним відзначенням 165-річчя з часу заснування підприємства. Але замість ювілейних панегіриків звучали пройняті болем слова за подальшу долю одного з найстаріших підприємств області.
…Приводом до цього зібрання стала подія, що не могла пройти мимо уваги працівників заводу, які минулорічного переробного сезону залишилися без роботи.
А відтак без зарплати, інших соціальних виплат. Та попри все зуміли зберегти все обладнання, пильнуючи його як своє власне. Хоч власником підприємства нині є зовсім інші люди.
– Наші серця сповнені болем за долю заводу. Чаша нашого терпіння переповнена. І ми зібралися тут, щоб розв’я - зати проблему, як кажуть, мирним шляхом – просити власників заводу не робити, що задумали, не різати завод. Адже продукція підприємства завжди славилася не тільки в районі, а й за його межами. Не можна забирати останню надію у нинішнього і майбутніх поколінь нашого села, – це слова сільського голови Валентини Беляєвої, яка першою виступила перед людьми, які зібралися тут з плакатами, на них пройняті болем написи: «Не дамо знищити наш завод!», «Віддайте нашу зарплату!», «Бійтеся Бога знищувати підприємство!» та інші. Валентина Григорівна висловила готовність сама їхати до уряду, щоб передати листи про наболіле керівникам держави.
З ходу мітингу відчувалося, що люди налаштовані рішуче – їхати, добиватися, бити в усі дзвони, щоб не дати порізати завод.
Ніхто не складав заздалегідь списку виступаючих.
Слово брали всі, хто хотів. Колишній багаторічний директор Антоніна Сичук згадала про співпрацю з колгоспами, про трудові династії Запалових, Байдалюків, Татуньків, Козлових. А ще – про великі реконструкції, про те, що колись до заводу навіть проклали ширококолійну залізницю, яка й досі діє.
Різні думки можна було почути того дня. Але практично всі були єдиними в думці: НЕ ДАТИ ЗНИЩИТИ ЗАВОД!
Священик навіть оголосив про те, що буде проведено спеціальний молебень, запросив молитися, щоб не допустити наруги над гордістю Красносілки – цукрозаводом.
А в разі небезпеки (коли приїдуть різати обладнання) будуть задіяні церковні дзвони.
На мітингу також прозвучала пропозиція постійно тримати зв’язок мобільними і звичайними телефонами.
Завершився мітинг створенням спеціального комітету, який буде організовувати звернення до влади, повідомлятиме про можливу небезпеку знищення заводу.
До складу цього комітету увійшло тринадцять чоловік.
Іскрою, з якої роздмухався протестний вогонь, став приїзд на підприємство представника банку «Хрещатик».
Саме в ньому попередній власник заводу взяв кредит. І за тиждень до закінчення цього кредиту з банку оголосили про те, що завод буде порізаний… Ті з працівників підприємства, які були присутні при цьому, сказали, що цього не можна допустити. А у відповідь зі слів представника обласного відділення банку нібито прозвучала фраза, з якої все й почалося: «Вас ніхто питати не буде, ми прийдемо з автоматами, двадцять чоловік положимо, а інші самі розбіжаться. А завод ми поріжемо». Не можу стверджувати, що саме так було сказано, але ці слова чи схожі на них стали каталізатором збурення, що знайшло своє вираження в проведенні мітингу.
Через кілька днів у райдерж - адміністрації відбулася нарада за участю керівників сільгосптовариств, на яку прибув власник заводу Ігор Петришин. Ситуацію навколо підприємства роз’яснила голова райдержадміністрації Світлана Шульц: – Справа в тому, що попередній власник заводу не отримав кредиту до початку минулорічного сезону (як розповів мені згодом по телефону Ігор Володимирович, заявку на кредит розглядали… сім місяців – Ф.Ш.).
Через те змирились, що завод цього сезону не буде працювати. Кредит же надали на початку жовтня до 27 березня, хоч сенсу його отримувати вже не було. Крім того, банк надав кредит не грішми. Він просто закрив платежі по попередньому власникові, а один мільйон гривень поклав на депозит.
Відсотки по кредиту складали 160-165 тисяч гривень в місяць. Банк чітко розрахував, що платитимуться вони з цього мільйона. І за тиждень до погашення кредиту, без попередження власника, представники банку приїздять у Красносілку, збирають людей і оголошують, що 27 березня завод буде порізаний… На заперечення, що цього не можна робити, люди почули слова, що їх ніхто не буде питати. Позиція районної влади в цьому питанні чітка: ТРЕБА ЗБЕРЕГТИ ПІДПРИЄМСТВО. І нашим завданням залишиться всіма силами допомогти новому власникові. А щодо політичного піару, то зараз кожна партія прагне використати будь-яку проблемну ситуацію у власних інтересах. Жодна з них не намагається допомогти людям у конструктивному вирішенні питання. Цим займається лише виконавча влада. Як це нам вдається, це вже інше питання. Але сьогодні влада не є голослівною, а шукає конкретні шляхи та можливості для того, щоб підприємство запрацювало, щоб люди отримали роботу.
Власник заводу Ігор Петришин запевнив присутніх на нараді, що при будь-яких умовах ЗАВОД БУДЕ ПРА- ЦЮВАТИ. Причому, незалежно від того, сіятимуться в районі цукрові буряки чи ні.
Бо в нього є домовленість з іншими областями.
Далі автор цього матеріалу спілкувався з Ігорем Володимировичем у телефонному режимі. В ході цих розмов дізнався про чимало цікавих деталей (але це вже тема іншого матеріалу), що стосуються ситуації навколо заводу. Та головне: власник знайшов спільну мову з банком і вже є домовленості та умови, на яких КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ ЦУКРОЗАВОД У ЦЬОГОРІЧ- НОМУ СЕЗОНІ ПРАЦЮВА- ТИМЕ. І це незважаючи на те, що в загальнодержавному масштабі спроби поліпшити ситуацію з вирощуванням цукрових буряків у країні, зокрема шляхом збільшення дотацій, мають досить слабкий ефект. Як відомо, уряд розглядає питання підвищення суми дотації на сівбу цукрових буряків до 1 тисячі гривень за гектар, плануючи виділити необхідні кошти із стабілізаційного фонду.
Як би там не було, хочеться вірити, що у нинішньому році Красносільський цукрозавод знову запрацює, продовжить славні трудові традиції, закладені у попередні десятиліття свого існування.
Федір ШЕВЧУК.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Юні таланти зі Сходу на Бершадщині</b><br />Інна Маршук – переселенка з міста Ясинуватої Донецької області – стала ученицею Баланівської ЗОШ з другого семестру,...
3 фото   
<b>Графік</b><br />проведення особистого прийому громадян керівництвом районної державної адміністрації
4 фото   
<b>Футбол</b><br />Футбольна команда району завершила участь в футбольних іграх першості області сезону 2011-2012 років. Завдяки тому,...
3 фото   
<b>Відкрито оновлений дошкільний навчальний заклад у Війтівці</b><br />23 травня 2012 року ввійде в історію села Війтівка яскравою сторіночкою для її наймолодших жителів. В цей день в...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Жарун Іван Вікторович (1919) 1919 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 30.04.45. Похов. Східна Пруссія.

З історії Бершаді
Широкого розмаху стахановський рух набув на спиртовому та пивному заводах, меблевій фабриці, маслозаводі, серед робітників артілей. Учасники змагання, маючи значні трудові досягнення на своїх підприємствах, подавали шефську допомогу сільським трудівникам. Ще з довоєнних часів збереглись міцні зв'язки робітничого колективу цукровиків з селянами с. Поташні. Робітники після закінчення... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

КРУГЛА ДАТА З ГІРЧИНКОЮ - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення