Fridge magnet wooden gears

ДІТЯМ – СІМЕЙНІ УМОВИ

  • Подобається0Не подобається
  • 18 Лютого 2009 р

Щоб запобігти дитячій бездоглядності та безпритульності, три роки тому було розроблено довгострокову Державну програму на період до 2010 року, на виконання якої рішенням 3 сесії районної ради 5 скликання затверджено районну програму подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки. На заходи служби у справах дітей відповідно до цієї програми торік з районного бюджету було виділено 21 тис. грн. З метою виявлення бездоглядних дітей, попередження злочинів спільно з відділенням кримінальної міліції у справах дітей Бершадського РВ УМВС України у Вінницькій області проведено 22 профілактичних рейди „Діти вулиці”, „Канікули”, „Неблагополучна сім’я”, під час яких виявлено 52 дітей. Значна частина з них повернена в сім’ї, яким було надано статус кризових, внаслідок чого вони стали об’єктами соціального супроводу служб району та органів виконавчої влади.

З числа виявлених 15 дітям було надано тимчасовий соціальний захист в дитячому притулку «Добро» м. Вінниці та в Жмеринському центрі соціально-психологічної реабілітації. Крім цього, п’ятеро неповнолітніх були влаштовані в Жмеринський центр на період 6 місяців з причини тимчасового від’їзду батьків на прохання самих же батьків.
Двох малолітніх дітей за згодою матері розпорядженням голови райдержадміністрації було поміщено в обласний будинок дитини на повне державне утримання на період вирішення несприятливих умов проживання.
Нещодавно в Жмеринський центр соціальної реабілітації направили трьох дітей з Усті для надання їм тимчасового соціального захисту на період встановлення статусу дітей, позбавлених батьківського піклування.
Актуальність дитячої бездоглядності породжена послабленням виховної функції сім’ї або взагалі її відсутністю.
Станом на 1 січня 2009 року під опікою служби перебуває 111 дітей з кризових сімей, яких в районі є 56, з них 35 сімей – це матері-одиночки, лише в 13 сім’ях один із батьків працює, у 80% батьки зловживають алкоголем, у двох сім’ях було встановлено факт жорстокого поводження з дітьми. Майже у кожній сім’ї є підстави відповідно до статей Сімейного кодексу України на позбавлення батьківських прав. Проте це не завжди вирішує проблему. Не знайдемо ж ми кожній такій дитині прийомних батьків, бо наша громадська свідомість до цього поки що не готова, і є непоодинокі випадки втечі дітей з інтернатів до батьків або близьких родичів, навіть якщо ті не захотіли бути опікунами. Саме з метою попередження та усунення таких випадків у 2005 році ми запровадили співпрацю з дитячим санаторієм ім. Заболотного. Путівки санаторій виділяє безкоштовно і забезпечує протягом 32 днів медичний огляд, необхідне лікування, утримання дітей, навчання.
Кого потрібно – забезпечує одягом. Торік такою формою роботи нам вдалося охопити 195 дітей.
Щорічно узгоджується план спільних дій по впровадженню міжвідомчої програми соціального супроводу кризових сімей, обстежуються умови проживання, здійснюється контроль за дотриманням прав членів сім’ї, проводяться бесіди, роз’яснення по належному виконанню батьківських обов’язків та недопущенню проявів насильства над дітьми, надається різного виду допомога, в тому числі й в оформленні соціальних виплат.
Щодо окремих сімей, то вживаються радикальні міри впливу. В плані адміністративного покарання батьків за неналежне виконання їхніх обов’язків, судом винесено 79 рішень. Однак і попередження є малоефективним покаранням за батьківську безвідповідальність. То му службою у справах дітей було ініційовано та подано на розгляд Бершадського ра йонного суду 6 позовних заяв про позбавлення батьківських прав в інтересах 8 дітей. І кожна дитина, якій було надано рішенням суду статус позбавленої батькіського піклування, була влаштована на виховання та спільне проживання в сім’ї громадян.
Втішним є те, що в даний час служба сприяє двом батькам у клопотанні до суду про поновлення батьківських прав. Близько трьох років діти перебували в інтернатах в зв’язку з відібранням їх від батьків без позбавлення останніх батьківських прав, проте батьки постійно відвідували дітей, виявляли до них турботу, а на даний час ними усунені причини, що перешкоджали виконанню батьківських обов’язків.
Питання щодо попередження бездоглядності неповнолітніх та профілактики підліткової злочинності розглядали виконавчі комітети Бершадської міської, Баланівської, Великокиріївської, Голдашівської, Джулинської, Дяківської, Кидрасівської, Кошаринецької, Лісниченської, Маньківської, Михайлівської, М’якохідської, Поташнянської, П’ятківської, Серединської, Сумівської, Тирлівської, Чернятської та Шляхівської сільських рад. Відповідно до ситуацій, що складались в підлітковому середовищі окремих територіальних громад, було направлено 15 подань головам сільрад, обов’язкових для розгляду про усунення причин та умов, що сприяють дитячій бездоглядності, протиправній поведінці дітей, усунення причин та умов, що сприяють безпричинним пропускам навчання неповнолітніх.
Службою здійснено перевірку діяльності в цьому напрямку виконкомів Михайлівської, Осіївської, Війтівської, Тернівської та Флоринської сільських рад. За результатами перевірки їх головам надано методичні рекомендації, вказано на недоліки в роботі.
Залучались наші спеціалісти до проведення працівниками ВКМСД рейдів в урочний та позаурочний час по комп’ютерних клубах і розважальних закладах. Упродовж 2008 року з ігрових залів та комп’ютерних клубів було вилучено 34 неповнолітніх. 15 неповнолітніх перебувають на обліку в кримінальній міліції у справах дітей Бершадського райвідділу міліції за скоєння правопорушень. Відносно всіх випадків скоєння злочинів виконавчим комітетам міськсільрад направлено подання для відповідного реагування з метою недопущення скоєння повторних злочинів.
Постійно на контролі служби знаходиться питання відвідування учнів загальноосвітніх шкіл. В усіх школах запроваджено облік таких дітей, постійно вживаються заходи по їх поверненню на навчання. З метою попередження безпричинних пропусків дітьми з кризових сімей, щороку, з 15 серпня по 15 жовтня, проводиться в районі акція „Всеукраїнський рейд „Урок”. В 2008 році в результаті акції надано допомогу шкільним приладдям 80 дітям, і використано з цією метою 1500 грн., передбачених програмою.
З приводу всіх питань, що стосуються захисту дітей, щоденно проводиться прийом громадян. На прийомі в службі побувало 256 осіб, всім надано допомогу у вирішенні проблем чи необхідні роз’яснення.
Олена ЗАРЕЦЬКА, начальник служби у справах дітей РДА.


Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора. Хмільниччина - тур другий.</b><br />Хоч надворі веселилася зима, а дорога скоріш за все нагадувала льодову ковзанку, до Хмільника добралися вчасно,...
14 фото   
<b>ШУМИЛІВ</b><br />
3 фото   
<b>Лікарі - від Бога. А реформи - від лукавого</b><br />Голова райкому профспілки працівників АПК Яків Черватюк у свій час чимало років працював у Дяківці, тому добре...
15 фото   
<b>КРАСНОСІЛКА</b><br />Село виникло в Х/ІІ столітті на мальовничому місці. Відтак його назвали &quot;Красне село&quot;,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Маньківка
Чабан Омелян Дмитрович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Мол. командир. Загинув 1944 р. Похов. Румунія.

З історії Бершаді
Незважаючи на труднощі першої мирної сівби, колгоспники докладали всіх зусиль, щоб виростити добрий урожай, потрібний фронту. Поля доводилося обробляти переважно лопатами, сіяти вручну, використовувати як тяглову силу корів. Але і за таких умов ланкова колгоспу ім. Воропшлова З. С. Дабіжа збирала високі врожаї кукурудзи — майже 50 цнт., цукрових буряків — до 300 цнт. з га. Партійна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ДІТЯМ – СІМЕЙНІ УМОВИ - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення