Fridge magnet wooden gears

ТО ДЕ Ж ПІДТРИМКА СЕЛУ?

  • Подобається0Не подобається
  • 23 Квітня 2008, 18:23

Можливо, так би й жили люди в Чернятці у вивіреному десятиліттями ритмі, але з реформами на селі почало лихоманити і їх. Оскільки, крім єдиного базового господарства «Надбужжя плюс», з його в основному сезоним характером робіт, працювати більше майже ніде, у приватному секторі в два рази збільшилося поголів’я худоби. Зрозуміло чому – це ж шлях до виживання.
Молодші, щоправда, випробовують себе на відхідництві, у великих містах, а от люди старшого покоління змушені займатися підсобним господарством, щоб мати хоч якусь копійку. Є вже такі, яким, вийшовши з паями з господарства, вдається утримувати по 3-4 корови.
Але нові трудові відносини, як правило, породжують і нові проблеми. Л.І. Ятковська, наприклад, разом з чоловіком Володимиром, теж утримують десять голів ВРХ, в тому числі й чотири корови, обробляючи водночас до десяти гектарів землі.
У теплу пору року вони продають щодня по 50 і більше кілограмів молока, у холодну – трохи менше.
Однак, якою ціною воно їм дається, Людмила Іванівна не може підрахувати, навіть будучи за фахом бухгалтером-економістом. Адже тюк соломи, за її словами, тепер коштує 16 грн., до 3 грн. – кілограм макухи, на дерть теж захмарні ціни. Те, що практично з 5 годин ранку і до пізнього вечора доводиться щоденно обом трудитися, вже навіть не береться до уваги. Адже, крім роботи біля худоби – а для неї загалом тільки до сотні відер води треба щодня витягнути з криниці й принести і не менше винести гною, доводиться ще й поле обробляти. Є у господарстві і старенький трактор, і культиватор. Але при теперішніх цінах на пальне, запасні частини, чи не найголовніший помічник – кінь, яким перевозять до 90 відсотків вантажів. А влітку ще й велосипед, яким добираються за кілька кілометрів, щоб обробляти поле. Про вихідні при такому навантаженні не доводиться навіть мріяти.
– Що маємо від такої напруженої праці? При ціні на молоко по 1,75 грн. за літр, – каже Людмила Іванівна, — чистого прибутку хіба що лічені копійки. І вважає, що такі сім’ї, як їхня, не виживають у такий спосіб, а тільки мучаться. Якби Президент, прем’єр-міністр чи депутати, за її словами, хоч день побували на її місці, можливо, хоч тоді зрозуміли б, що таке насправді сільське господарство. Які це вчені ступені потрібно мати, запитувала вона, щоб допустити таке, коли літр молока коштує дешевше від газованої води? Чи, може, у верхах вже думають, що люди в селах ні в чому не розуміються?
22-річний син, навела приклад, подавшись на заробітки на будівництво у Київ, за рік «сколотив» більший «капітал», як його батьки, утримуючи десяток голів ВРХ. І слава Богу. Але якщо справи йтимуть так і далі, село, на її думку, приречене, його не стане. Селяни змушені будуть пустити худобу під ніж. Адже ціле літо доводилося косити, сушити, возити сіно, заготовляти солому, а віддача? Швидше всього це мука, а не виживання. І на заробітки вже ніколи їхати. А хто у державі підраховував, скільки у нас вже розпалося сімей через оті вимушені поїздки-заробітки, скільки дітей виховуються у неповних сім’ях, або взагалі залишилися сиротами, запитувала вона.
Одних тільки кормів доводиться іноді он скільки переносити на плечах, утримуючи худобу, а молоко – майже ні по чому. Чому взагалі на всіх рівнях мовчать про охорону праці жінок, зайнятих у приватному секторі, материнства, дитинства? Це ж майбутнє нації.
В усьому розділяла її думки і одна з сусідок О.В. Кравець, у обійсті якої теж утримується 6 голів ВРХ, в тому числі дві корови.
Те, що вийшли із землею зі складу господарства, обидві сім’ї навіть у даній ситуації не каються. Адже, якби здали її в оренду, у винагороду за те, за чернятськими мірками і їх підрахунками, не мали б навіть того, що мають. От тобі і виживання.
– Оце, – показав Володимир Павлович Ятковський на невеликі купи камінців і відсіву біля свого обійстя, – коштує 2 тисячі гривень. Це ж скільки молока нам треба продати, щоб скласти ці гроші? От і затягнулося будівництво хати на роки.
Так, погоджувалися вони, держава останні роки почала надавати допомогу сільгоспвиробникам. Але кому? Інвесторам. А таким, як вони, одноосібникам, що робити?
За переконанням обох сімей, як тільки на сільське господарство державою не буде звернуто більш серйозну увагу, українське село перестане існувати взагалі. Діти за таких умов ніколи не залишатимуться на проживання у ньому.
Не у всіх гріхах, звичайно, справді винна держава. Чимало проблем у Чернятці, щоб полегшити участь приватних сільгоспвиробників, могла б вирішити безпосередньо і місцева влада. Невже, наприклад, не можна було давно вже виділити неподалік цих людей пасовище для худоби, щоб люди могли його окультурити тощо.
– А до нас, – одразу ж, ніби парирували це звинувачення у сільській раді, – з цього приводу тільки недавно з’явилися із заявою. А користувалися вони пасовищем над Бугом давно, без всяких документів. Аж цієї весни по закону має бути вирішеною ця проблема.
Щоб не добиратися по медикаменти у Джулинку, люди не проти, щоб мати у селі ветеринарну аптеку. Сільська рада навіть готова надати приміщення. Однак цим знову ж таки, за їх словами, чомусь нікому зайнятися.
Про якусь високопродуктивну худобу у приватному секторі тут, здається, годі вже і мову вести. Бо замість пункту штучного осіменіння перевагу чомусь прийнято віддавати бику-пліднику, теж із приватного сектора. Населенню нікому було також роз’яснити, чому дотація на молоко видавалася не безпосередньо його виробникам, а молокозаводам.
Можна було б, мабуть, вислуховувати нарікання наших співрозмовниць ще і ще, але з сусіднього обійстя гукнули, що телиться корова і всі подалися туди, ніби «швидка допомога». Це є ще одним доказом того, що сільському трудівникові іноді навіть наговоритися, поділитися своїми думками буває ніколи. А як ціниться його участь? Дійшло до того, що вже і в Чернятці, яка вважається перспективним селом, останні роки ніхто не будується. Хіба що з’являються забігайлівки.
Сільська рада не проти, щоб допомогти. Наприклад, проконсультувати з тих чи інших питань тощо. А більше чим, як фінансів не вистачає?
130 пайових наділів тут обробляється одноосібно. Ніби нічого в тому і особливого, але вже і між приватними виробниками «попахує душком» протистояння. Наприклад, фермера Г.Р. Степаняна, який спеціалізується на вирощуванні капусти, у селі люблять і поважають. І він дійсно задає тон у підприємництві. А от дехто з власників худоби не може змиритися, чому його гектари з капустою опинилися посередині їх майбутнього пасовища.
Словом, Чернятка починає жити новим життям, от і виникають проблеми, яких раніше ніхто не чув.
Щодо невисоких закупівельних цін на молоко, то і ми зробили спробу розібратися в цій ситуації. В заготівельному комунальному підприємстві «Джулинка», створеному на базі сільської ради цього села, нам показали документ, що закупівельна ціна на базисне молоко від населення з 1 квітня становить тільки 1,4 грн. за літр по всіх прилеглих заводах. Причина – державою знято на цей вид продукції дотацію.
Отака «підтримка» села.
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
4 фото   
<b>У концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України</b><br />22 серпня у концертній залі «Райдуга» з нагоди 22-ої річниці Незалежності України голова облдержадміністрації Іван...
4 фото   
<b>Журналісти «Бершадського краю» за роботою</b><br />Перед тим, як читач районки ознайомиться з матеріалами, підготовленими її журналістами, кожен з нас повинен побувати...
1 фото   
<b>Атрибути різдвяних свят</b><br />Серед чималої кількості нових свят та традицій залишається популярним і важливим Різдво. Готуються до нього...
3 фото   
<b>Семінар – практикум класних керівників</b><br />20 січня 2011 року о 9 годині на базі Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів методистом РМК відділу освіти...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Ставки
Малюта Опанас Якович (1900) 1900 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 02.07.44. Похов. м. Тульчин.

З історії Бершаді
Перемога Великої Жовтневої соціалістичної революції була радісно зустрінута бершадськими трудівниками. В січні 1918 року тут проголосили Радянську владу. Але незабаром до міста вдерлися німецькі окупанти. Окупація та хазяйнування буржуазно-націоналістичних банд важким тягарем лягли на плечі трудящих. Тільки з цукрового заводу було вивезено 50 тис. пудів цукру. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ТО ДЕ Ж ПІДТРИМКА СЕЛУ? - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення