Fridge magnet wooden gears

РУШІЙ ПРОГРЕСУ – ЕКОНОМІКА

  • Подобається0Не подобається
  • 9 Червня 2006, 13:05

Здавалося б, що може бути спільного у спеціалізації заводу продтоварів з випуском пального, яким заправляються трактори та автомобілі. Насправді ж, пляшки із зразками біодизеля у кабінеті Андрія Петровича на видному місці. І цьому є пояснення. На шляху до європейських стандартів тут прагнуть діяти саме через економічні важелі. Іншого виходу, щоб бути конкурентоздатним, просто немає.
А ще тут якраз чекали науковців з інституту харчової промисловості. Як не є, похідним продуктом для виготовлення біодизеля все-таки є ріпакова олія, яка використовується і у харчовій промисловості.
Немаловажну роль у цій ситуації, напевне, повинна відіграти держава. Годилося б, щоб саме вона дала підприємству хоч якийсь імпульс до діяльності у цьому питанні. Насправді ж, почалося все навпаки. Обладнання, як і сама конструкція установки, власного виготовлення. Крім самого ініціатора ідеї А.П. Новінського, творчо попрацювали над нею, продемонстрували раціоналізаторський хист механік заводу А.І. Нечитайло, головний інженер В.П. Ткачик.
Скільки потрібно часу і коштів, щоб змонтувати щось подібне, сказати важко. Адже це був лише експеримент. Нині підприємство залучає інвесторів із Франції та Німеччини, відпрацьовується схема співробітництва.
До речі, два заводи по випуску біодизеля вже споруджено на кордонах з Україною: один у Молдові, на межі з нашою областю, ще один – у Польщі. Виконавці робіт – німецькі компанії.
Будівництво досить потужного підприємства по випуску намічається і у Бершаді. Зважаючи, що на території "Цеоліту" його ніде розмістити, під цю програму буде виділено додаткову земельну ділянку. На неї, за попередніми даними, залучать майже 4 млн. євро інвестицій. Завод буде моноблочним, технологія безвідходна. Проектом передбачено використання сої та соняшнику. Якщо сьогодні олію продавати за такими цінами, якими іноді вони бувають, то вигідніше переробити її на біодизель.
У плані забезпечення підприємства сировиною для виготовлення біоенергетичного палива вже тепер успішно співпрацюють Устя, Флорино. У цьому році площі під ріпаком у районі значно збільшилися і робитиметься це і надалі.
ВІд цукрового Донбасу,
до рІпакового?
У березні цього року в області було організовано спеціальну конференцію на дану тему. На ній було відзначено, що Вінниччина є лідером у даному напрямку. На практиці вже доведено: біопаливо – якісне і екологічно чисте. Деякі водії навіть жартують, що під вихлопною трубою, якщо двигун працює на ньому, можна навіть лягати спати. Фахівці ж по біопаливу відзначають: перспектива саме за цим його видом. Не даремно потягнулися інвестори до нас із-за кордону.
Із введенням заводу в дію на "Цеоліті" додасться щонайменше 50 робочих місць. А по району? Це ж вирощування ріпаку, нові технології, техніка! А ще ж на сьогодні відомі подібні йому культури з урожайністю 80-90 центнерів з гектара. Хіба це не перспектива в енергетиці? У нашій зоні вже на сьогодні його урожайність сягає 30-40 цнт.
Не треба скидати з рахунків і те, що при нинішніх темпах розвитку цивілізації вже зовсім недалеко час, коли нафтопродуктів може не вистачати навіть на виробництво полімерів, без яких ми вже не уявляємо життя. Отже, альтернативні види пального – це вимога часу. Хіба можна було не скористатися моментом і не спробувати перейти на біодизель, маючи власний олійний цех, переконує директор заводу "Цеоліт" А.П. Новінський. Далі сама собою підкралася ідея збільшити його виробництво, зробити все під європейські стандарти, щоб ні в якому разі не виникало проблем із якістю.
Щодо економіки, то буває, коли за щось братися, вимальовується усе якось само собою. Якщо, наприклад "Цеоліт" купляє пальне для своєї котельні по 1,5 тис. грн. за тонну, то, спалюючи тонну шроту, можна наполовину зекономити його витрату.
Отже, альтернативному пальному бути. Навіть, якщо взяти екологічний бік використання дизельного палива, до якого настільки ми звикли. Зовсім недалеко вже час, коли автомобілі, двигуни яких працюють на солярці, взагалі не будуть пускати у великі міста.
Який вихід? Звичайно ж – біодизель.
Павло КУШПЕЛА,
кореспондент газети.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Молодь єднає Україну</b><br />Ініціатором велозаїзду стала молодіжна громадська рада при райдержадміністрації. Патріотичний захід відбувся під...
2 фото   
<b>Крушинівська ЗОШ</b><br />
2 фото   
<b>Люди вимагають прозорості в діях сільської влади</b><br />Чернятка проснулась від зимової сплячки &ndash; такий висновок зробив один з учасників зборів громадян після їх...
4 фото   
<b>Сонячне село</b><br />У день 80-річчя з дня народження Федора Михайловича Кавуна у селі відбулася презентація унікального фотоальбому,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Поташня
Буртовий Олександр Пархомович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 31.03.45.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

РУШІЙ ПРОГРЕСУ – ЕКОНОМІКА - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення