Fridge magnet wooden gears

Магія чорно-білих квадратів

  • Подобається0Не подобається
  • 29 Липня 2009 р

На знімку: О. О. Дьомін із своїми вихованками Іванною та Наталею Івасиками.

Не буде перебільшення, коли скажу, що цього чоловіка знає весь район. І не тільки Бершадський. Олександр Олександрович Дьомін вже понад три з половиною десятиліття працює учителем англійської мови Бершадської загальноосвітньої школи №1.
Правда, були невеликі перерви, коли він займав посади заступника представника Президента та начальника районного відділу освіти. Та що б не доводилося йому робити, він ніколи не залишав свого улюбленого заняття – в районі його знають передусім як незмінного керівника шашкового гуртка при ра йонному будинку дитячої творчості. Саме про цю грань його життя ми й розповімо. Десятки його вихованців стали кандидатами у майстри спорту, розрядниками, здобували першість у найпрестижніших турнірах.

Кілька років тому я поставив собі за мету – вивести своїх вихованців на найвищий рівень – чемпіонати України, Європи і світу. І вже в 2008 році мої гуртківці брали участь в усіх українських чемпіонатах, вийшли на чемпіонат світу з шашок

…А починалося все у далекому 1973 році, коли в район приїхав щойно звільнений у запас з лав армії недавній випускник факультету іноземних мов Вінницького педінституту. І хоч Бершадь далеко від його рідного села Головоньки на Немирівщині, все ж цей край став для нього рідним.
Починав свій трудовий шлях учителем англійської мови у Флоринській школі. І одночасно розшукував хороших шашкістів, адже сам уже був першорозрядником з цього виду спорту. Пригадує, що робив це і через районну газету, ведучи в ній шашкові рубрики. Тоді й зрозумів, що для популяризації цієї гри потрібно щось більше. Так у цій школі з’явився перший гурток «Диво-шашки» від районного будинку піонерів. Пізніше такий гурток організував уже при самому будинку піонерів, де шашками стали займатися діти з різних шкіл району. Нині веде роботу з учнями міської школи №1, де працює вже багато років.
Робота з дітьми вимагала і постійної роботи над собою.
Тому підшукував спеціальну літературу, розробляв і власні уроки. Все це подобалося дітям, і вони залюбки ходили на заняття гуртка до Сан Санича.
Він же мріяв про більше. Тож почав возити дітей на різні змагання. Згодом прийшли й перші успіхи. Нині, як признається Олександр Олександрович, він не уявляє собі життя без цієї гри, без своїх вихованців, які щоразу радують його чудовими результатами. І найбільше радіє тренер у ті моменти, коли підопічні майстерно обігрують… самого вчителя.
Знаю О. О. Дьоміна давно, ще з часу його приїзду в район. Тож був свідком його становлення як тренера, успіхів учителя та учнів. Не раз і писав про це в пресі. Але щоразу він при зустрічі повідомляє щось нове і цікаве, і при цьому обов’язково приємне.
Днями ми зустрілися, і мова, як завжди, зайшла про успіхи його вихованців у навчальному році, що завершився.
– В особистій першості області серед дітей трьох вікових груп («Юні надії» – до 10 років, «Міні-кадети» – 11-13 років, «Кадети» – 14-16 років) ми вибороли 6 призових місць з шашок «64». З них два перших, три других, одне третє. А ще 6 призових місць з міжнародних шашок «100», з них три перших, одне друге, два третіх. А ще ми стали чемпіонами області в змаганнях «Диво-шашки». За команду виступали учні школи №1 Наталя Івасик, Вікторія Колібабчук, Дмитро Бондарчук, Катерина Грабчак.
До речі, за роки з 2001 по 2009 третє місце ми посідали три рази, друге – два рази і чотири рази були першими.
Якщо ж взяти період з 1974-го по даний час, то мої вихованці п’ять разів ставали третіми, вісім були другими і тринадцять разів ставали чемпіонами.
– В цьому році гуртківці ставали і призерами Все - українських змагань… – Так, здобули п’ять призових місць у першості України.
Шестикласниця Наталя Івасик стала третім призером з блискавичних шашок «64», вона ж була третьою і в міжнародних шашках «100».
Чемпіоном України серед категорії «Юні надії» з блискавичних шашок «64» стала другокласниця 8-річна Катя Масенко.
А нещодавно в Івано-Франківській області відбувся чемпіонат України з міжнародних шашок «100» серед кадетів і юних надій. І дев’ятикласниця Іванка Івасик (кадет) стала третім призером. Таке ж місце виборола і в турнірі з блискавичних міжнародних шашок. І здобула право брати участь у дитячій першості світу, яка відбудеться у серпні в Голландії. До речі, в цьому турнірі непогано виступив третьокласник Денис Коваль, який посів сьоме місце.
– Чому членами шашкового гуртка є лише учні першої міської школи?
– Це так, але й не зовсім.
По-перше, я працюю учителем англійської мови в цій школі. Тут мені легше віднайти здібних дітей. І є кімната, де можна проводити заняття. А по суботах я працюю і в приміщенні будинку дитячої творчості. Тут є де зберігати шашки, годинники. Тут ми проводимо різні турніри.
Щодо учнів, то для мене не має значення, з якої вони школи, аби тільки мали бажання займатися шашками і показували хороші результати. Серед моїх вихованців є три першорозрядники з міської школи №3. Це Катя Масенко, Дмитро Криницький, Владислав Магдич.
– Які турніри серед дорослих і дітей ви проводите?
– Традиційними уже стали особиста першість міста Бершаді, першість району. Особливою популярністю користується відкритий міжнародний шашковий турнір «Бершадська нива». У нинішньому році він відбудеться вже в 31-ий раз і пройде з 31 липня по 2 серпня.
А доросла збірна району щорічно виступає в першості облради ФСТ «Колос». Нещодавно я представляв збірну Бершадщини разом з Ольгою Кекіс, і ми стали чемпіонами області вже в двадцять третій раз.
Проводимо щороку дитячі турніри: «Золота осінь» – в листопаді, новорічна «Снігова королева» – у січні, «Рання весна» – у березні.
– Кого із найкращих своїх вихованців ви назвали б?
– Усіх назвати просто неможливо. Адже у шашковому гуртку підготовлено 127 спортсменів першого розряду і 62 кандидати у майстри спорту. Та все ж назву кілька імен. Це сестри Світлана і Надія Ланцеєви, Надія Тузенко, Віталій Ворчак з Флорино, Сергій Банніков, Дмитро Балагула, Олександр Павлишин, Людмила Тузенко з Бершаді. А з дітей середнього шкільного віку, які займаються зараз у гуртку, це сестри Іванка та Наталія Івасики, Вікторія Колібабчук, Катя Грабчак, Сергій Тимко.
З молодших – Дмитро Бондарчук, Денис Коваль, Катя Масенко.
– Традиційне запитання: які ваші плани на спортивне майбутнє?
– Кілька років тому я поставив собі за мету – вивести своїх вихованців на найвищий рівень – чемпіонати України, Європи і світу. І вже в 2008 році мої гуртківці брали участь в усіх українських чемпіонатах, вийшли на чемпіонат світу з шашок, який відбувся в Новояворівську Львівської області. Ми побачили рівень сучасних шашок в інших країнах. Виявилося, що чемпіонати світу з шашок «64» і «100» проводять в трьох номінаціях.
Крім класичного варіанту, де дається багато часу на гру, ще проводяться чемпіонати з швидких шашок (по 10 хв.
на гру) та блискавичних шашок (по 3-5 хв. на гру). Крім того, змагання із шашок «64» проводяться по двох версіях – російській (це ті шашки, в які ми граємо) і бразильській (за міжнародними правилами – на малій дошці у 64 клітки).
До речі, Іванка Івасик на чемпіонаті світу в Новояворівську вже грала в бразильські шашки і пробилася у фінал в усіх трьох номінаціях, посіла два восьмих і шосте місце.
Якщо ж коротко, то у планах на майбутнє – мати чемпіонів України не тільки з блискавичних шашок, а й у класичному варіанті. Хотілося б також, щоб бершадські шашкісти стали й призерами чемпіонатів Європи і світу.
– Тож хай вам у цьому пощастить.
Вів розмову Федір ШЕВЧУК.
На знімку: О. О. Дьомін із своїми вихованками Іванною та Наталею Івасиками.


Дивіться також в розділі  Спорт
» 15.06.2018 Першість району, другий тур
» 15.06.2018 Цьогоріч із самої весни наші юні веслувальники здобули чимало успіхів. Так, Павло Чабан на відкритті сезону у Вінниці став чемпіоном у дистанціях на 200, 500, 2000 метрів. Він успішно пройшов відбір на чемпіонат України в Ковелі, де буде змагатися...
» 15.06.2018 Як уже повідомляла газета в попередньому номері, у чемпіонаті Європи-2018 із армреслінгу, який відбувся в столиці Болгарії Софії, участь взяла команда Вінницької області у складі Оксани Дяченко, Вікторії Рожко з Бершадського району і Михайла...
» 08.04.2018 За ініціативи спортивної школи КО «Бершадська РДЮСШ «Ровесник» і натхненної, значної підтримки прихильників футболу, дитячо-юнацька футбольна команда Бершадського району мала можливість взяти участь у Міжнародних спортивних змаганнях BACOLI...
» 08.04.2018 Спорт
» 02.04.2018 Спортивні новини
» 01.04.2018 Наші стрільці – другі в області
» 25.03.2018 Спорт
» 16.03.2018 Чемпіонат України з двоборства
» 16.03.2018 Перші успіхи боксерів
Всі статті розділу Спорт »
Цікаві фото
5 фото   
<b>13 квітня – День посадки лісу</b><br />13 квітня 2013 року у районі проведено загальнообласну екологічну акцію «День посадки лісу», у якій взяли участь...
2 фото   
<b>Доземний уклін визволителям</b><br />З кожним роком віддаляються в часі події буремних літ Великої Вітчизняної війни, але пам’ять про них і досі відлунює...
3 фото   
<b>Водохреще в Бершаді…</b><br />У вівторок 19 січня право - славний світ святкував Водохреще (Хрещення Господнє, Богоявлення). Це третє велике зимове...
6 фото   
<b>СТАВКИ</b><br />Виникло, ймовірно ще в Х/ІІ столітті. Назва походить від великої кількості підгрунтових вод, які весною стають ставками.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Яланець
Кушнір Сергій Семенович (1900) 1900 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.02.42.

З історії Бершаді
Робітники й селяни не припиняли боротьби: готувались нові виступи. Для їх організації в січні 1919 року Бершадський підпільний ревком створив партизанський загін з жителів Бершаді та сусідніх сіл. Командиром призначили голову ревкому В. Кривоходкіна, а комісаром — П. Соболевського. Внаслідок переможного повстання в лютому 1919 року в Бершаді відновлено Радянську владу. Народна влада... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Магія чорно-білих квадратів - Спортивні новини та спортивне життя Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення