Fridge magnet wooden gears

Без податків держава неможлива

  • Подобається1Не подобається
  • 2 Липня 2010 р

На знімках: начальник Бершадської МДПІ, радник податкової служби І рангу Володимир Петрович Когут; податківці Бершадської МДПІ. Фото Сергія КІСИКА.

Напередодні професійного свята – Дня працівника Державної податкової служби України, стало традицією підбивати підсумки роботи, визначати досягнення та новації, пріоритетні шляхи діяльності.
Хоч би якими складними були завдання з наповнення державної скарбниці, працівники Бершадської МДПІ в тісному партнерстві з платниками податків докладають усіх зусиль для їх виконання.

Причому, одним із найважливіших напрямів діяльності є детінізація доходів населення, що перебуває під особистим контролем начальника Бершадської МДПІ Володимира Петровича Когута. Сьогодні керівник податкової служби району ділиться з читачами «Бершадського краю» міркуваннями щодо актуальних аспектів співпраці з платниками податків, розповідає про нові прогресивні форми роботи з ними, а також про вимоги, які висуває до своїх підлеглих.
– Володимире Петровичу, планка надходжень податків до зведеного бюджету цього року є досить високою. Які напрями діяльності податківців Бершадської МДПІ будуть найпріоритетнішими?
– Державний бюджет на 2010 рік прийнято, і перед урядом постали непрості завдання: підвищення соціальних стандартів, усебічна підтримка розвитку економіки та погашення запозичень попередніх періодів. Звісно, такий комплекс проблем потребує від податкових органів ефективної роботи з наповнення державної скарбниці. Тому пріоритетними напрямами діяльності для податківців Бершадчини, як і для податківців усієї держави, є забезпечення надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів. Успішність виконання цих завдань багато в чому залежить від створення сприятливої атмосфери у відносинах з представниками бізнесових кіл. Адже попереду – спільна робота, дуже складна і напружена. Приміром, червневі планові показники зведеного бюджету становлять 5513,6 тис. грн., що майже на 16% перевищує фактичні надходження червня минулого року. А це чимало – близько 755,8 тис. грн. Не зважаючи на напружені планові показники, податківцями району забезпечено надходження до державного та місцевого бюджетів за п’ять місяців 2010 року в розмірі 31854,9 тис. грн., що більше проти показників відповідного періоду минулого року на 8063,3 тис. грн., або на 33,9%.
– Детінізація доходів та відносин у сфері зайнятості населення є на сьогодні однією з найактуальніших тем.
Втім, цю проблему лише зусиллями податкових органів не вирішиш. До того ж, виховання свідомого платника – процес довготривалий...
– Так, виплата заробітних плат «у конвертах» – проблема номер один нашого сьогодення. Тож заходи щодо легалізації доходів стоять на особистому контролі. Для попередження негативних наслідків неофіційного працевлаштування працівники МДПІ проводять широкомасштабну масово-роз’яснювальну роботу як серед платників податків, так і серед громадськості. На тих роботодавців, які не прислуховуються до порад, чекає особисте спілкування з працівниками податкової служби. Зокрема, з початку року проведено 6 перевірок щодо дотримання чинного податкового законодавства при виплаті заробітної плати й інших доходів.
Порушення встановлено практично кожною з них. У результаті до бюджету додатково нараховано податку з доходів фізичних осіб, пені та штрафних санкцій на суму 40,4 тис. грн. Виявлено, а отже, офіційно працевлаштовано 11 найманих працівників. Систематичне проведення масово-роз’яснювальної роботи серед платників податків та населення району дало можливість роботодавцям СПД-фізичним особам зареєструвати у Бершадському районному центрі зайнятості за 5 місяців поточного року 88 трудових договорів.
Цілком згоден з тим, що зусиллями лише податкових та інших контролюючих органів вирішити цю проблему буде вкрай складно. Тож сподіваюсь на громадянську свідомість кожного жителя Бершадчини. І, користуючись нагодою, нагадую, що при Бершадській МДПІ та в обласній податковій діють «телефони довіри», за якими можна повідомити про випадки порушення трудового та податкового законодавства, що позбавляють соціальної захищеності в майбутньому.
Однак працювати над формуванням європейського світогляду і сумлінного ставлення до сплати податків слід уже сьогодні. Це має бути питанням престижу.
Відтак серед пріоритетів своєї діяльності я бачу вдосконалення роботи з платниками податків, запровадження прогресивних форм їх обслуговування: сумлінні платники податків мають бути певним чином заохочені, приміром отримувати першочергові роз’яснення податкового законодавства, інформацію про законодавчі новації через мережу Інтернет або інші послуги. Зрештою, така співпраця сприятиме наповненню бюджетів, і як результат – поліпшенню добробуту жителів району.
– Наскільки жорсткими будуть заходи податківців району щодо діяльності тіньових структур і тих платників, які ухиляються від оподаткування або мінімізують обсяги сплати податків?
– З огляду на завдання уряду ми спрямовуємо діяльність на дотримання законності, як з боку податківців, так і з боку платників податків, і орієнтуємось на взаємодію з бізнесом, а взаємодія, звісно, передбачає взаємну повагу. Тому я б порадив платникам, які застосовують різні схеми ухилення від оподаткування або використовують ланцюги фіктивного підприємництва, переглянути позицію щодо мінімізації податків, зокрема податку на додану вартість. На виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова податкові органи сьогодні активно працюють над удосконаленням його адміністрування. Зокрема, передбачається, що задекларовані до відшкодування після 1 липня 2010 року суми ПДВ сумлінним платникам повертатимуться в автоматичному режимі. Натомість порушники податкового законодавства у цій сфері перебуватимуть під посиленим контролем.
– Які категорії платників обслуговує Бершадська МДПІ?
– У Бершадській МДПІ на обліку перебуває 4022 платників податків, зокрема 600 юридичних осіб і 3422 фізичних особи – суб’єктів підприємницької діяльності.
З-поміж бюджетоутворюючих платників, частка платежів яких становить близько 60% загальних обсягів надходжень до держбюджету, – ЗАТ «Бершадський пивокомбінат» та ПАТ «Бершадьмолоко».
ЗАТ «Бершадський пивокомбінат» займається виробництвом слабоалкогольних напоїв та солоду. Підприємством забезпечено надходження податків до державного бюджету за 5 місяців поточного року в сумі 5428,2 тис. грн., або 22,0% загальних надходжень державнного бюджету. ЗАТ «Бершадський пивокомбінат» нагороджено відзнакою голови ДПА України, як сумлінного платника податків.
ПАТ «Бершадьмолоко»виробляє сухе молоко та молочну продукцію. Надходження податків до державного бюджету за 5 місяців 2010 року становлять 10450,0 тис.
грн., або 38,0% загальних надходжень державнного бюджету. Щоденна співпраця податківців з цими та іншими платниками давно набула міцних партнерських відносин, що ґрунтуються на взаємній довірі. Завдяки злагодженій роботі з цими платниками податків частка спрямованих ними до держбюджету коштів порівняно з 2009 роком зросла майже у 2 рази.
– Наскільки реально платникові податків оскаржити рішення податкового органу, з яким він не погоджується, якщо перевірку завершено?
– Чинна система апеляцій, започаткована у структурі ДПС, передбачає можливість оскаржувати і розглядати спірні питання у сфері оподаткування. Це дає змогу ретельно перевіряти сигнали платників податків та своєчасно усувати виявлені порушення, тому податкова служба завжди зацікавлена у конструктивному діалозі з ними. Втім, незнання своїх прав платниками часто призводить до формування хибного стереотипу, мовляв, при оскарженні рішень податківців нічого, крім упередженого ставлення, на них не чекає. Хочу запевнити, що податківці налаштовані на досудове врегулювання спорів, тому ретельно з’ясовують усі обставини податкових апеляцій.
– Володимире Петровичу, яких позитвних результатів очікувати від прийняття проекту Податкового кодексу?
– Глобальна конкуренція у світовій економіці потребує змін вітчизняного податкового законодавства, адже у світі конкурують не лише товари, які виробляються національними економіками, а також системи адміністрування податків. Одним із шляхів удосконалення податкової системи повинно стати ухвалення Податкового кодексу, при розробці проекту якого враховувались найкращі практики світу. Українська економіка є складовою світової економіки і необхідно, щоб правила податкового регулювання були зрозумілі як „на вході», так і „на виході» товарів та послуг. Прийняття Податкового кодексу сприятиме зручному та зрозумілому застосуванню його норм як платниками, так і контролюючими органами, оскільки об’єднує та кодифікує всі податкові закони. Схвалення його є запорукою створення в Україні справедливої, прозорої та стабільної податкової системи, яка забезпечуватиме достатній обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів та сприятиме створенню умов для ефективного функціонування економіки та подальшої інтеграції України у європейське співтовариство.
– Сподіваємося, Ви й надалі залишатиметеся максимально відкритим для спілкування з представниками преси та громадськістю...
– Я завжди відкритий до спілкування як із представниками мас-медіа, так і з громадськістю, пересічними громадянами.
Для налагодження зворотного зв’язку у Бершадській МДПІ діє громадська приймальня. Тож з’ясувати проблемні питання або висловити думку з того чи іншого приводу жителі району можуть кожну третю середу місяця на особистому прийомі. Насамкінець, від імені колективу Бершадської МДПІ заздалегідь висловлюю щиру вдячність кожному платнику податків, кожному жителю району за розуміння першочергових завдань податкової служби з наповнення бюджетів. У день професійного свята хочу побажати податківцям Бершадської МДПІ найвищого рівня професіоналізму на всіх ділянках нашої складної роботи та подальших здобутків. Будьте завжди тактовними, ввічливими, толерантними. Творіть на славу людям і будьте щирі на добро. Ніколи не забувайте про своє високе призначення – вірно і чесно служити державі, своєму народові.
Розмову вів Павло БАЙДАЛЮК.


Дивіться також в розділі  Інформує податкова
» 14.08.2015 29 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 16.07.2015 р. №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі – Закон). Закон містить низку позитивних змін...
» 20.06.2015 Бершадська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що Законом України від 28 грудня 2014 року №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» внесено зміни до Податкового...
» 08.02.2015 Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» прийнято ряд законодавчих змін щодо платників спрощеної системи оподаткування.
» 14.12.2014 Відповідно до Закону України від 31.07.2014 року №1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів», до алкогольних напоїв віднесено продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів...
» 01.09.2014 Про відповідальність про несплату військвого збору
» 17.07.2014 Настав час платити земельний податок
» 17.07.2014 Мінімальні ціни на алкоголь змінені
» 30.06.2014 Термін сплати земельного податку громадянами за 2014 рік закінчується 25 серпня 2014 року
» 03.06.2014 Достойна прозора заробітна плата - не розкіш
» 31.05.2014 Оподаткування нерухомого майна
Всі статті розділу Інформує податкова »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора. Хмільниччина - тур другий.</b><br />Хоч надворі веселилася зима, а дорога скоріш за все нагадувала льодову ковзанку, до Хмільника добралися вчасно,...
3 фото   
<b>Птахокомбінат «Бершадський»: в основі успіху – людський фактор</b><br />Про шляхи становлення птахокомбінату «Бершадський» у районній газеті розповідалося не раз. На сьогодні без...
2 фото   
<b>«Карлсони» над містом</b><br />Неабияк дивувалися всі, коли у небі над містом декілька років тому з’явився дельтаплан. В одному з...
3 фото   
<b>Сергій РУДЧЕНКО: «Коровай буде вагомим»</b><br />ці липневі дні лани Бершадської філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» особливо привабливі, дихають щедрістю тепла і...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Джулинка
Рура Тарас Лук'янович (1921) 1921 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 13.11.41.

З історії Бершаді
Суттєво змінилося становище численних дрібних артілей бершадських ремісників. Всі вони об'єднані у шість промислових артілей, де працювало понад 600 робітників . А одна з них перетворилася на меблеву фабрику. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Без податків держава неможлива - Податкові роз'яснення від Бершадської МДПІ - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення