Fridge magnet wooden gears

Культура: підсумки, аналіз, перспективи

  • Подобається0Не подобається
  • 15 Лютого 2015, 09:00

Минулої п’ятниці за участю голови райдержадміністрації Олександра Лободовського відбулося розширене засідання ради при відділі культури і туризму РДА, на якому розглянуто питання про підсумки організаційно-творчої та фінансово-господарської діяльності закладів культури і туризму в 2014 році та завдання на 2015-ий. Присутні переглянули документальну стрічку Руслана Храновського «Герої не вмирають», присвячену нашим землякам – Юрію Коваленку та В’ячеславу Дремлюху, і хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув, захищаючи незалежність і територіальну цілісність держави. З основною доповіддю виступила начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Надія Герасимчук.

Розуміючи ситуацію в державі, працівники закладів культури району торік менше проводили розважальних культурно-масових заходів, зате більше уваги приділяли національно-патріотичному вихованню громадян, зазначила Надія Миколаївна.

Відділом культури та туризму РДА на рівні попередніх років забезпечено мережу установ, збережено кадровий потенціал, створено умови для задоволення інформаційних, освітніх та культурно-мистецьких потреб населення. Доповідач детально проаналізувала діяльність установ культури в минулому році. Наша газета регулярно публікувала інформацію про проведення культурологічних заходів, тож назвемо лише деякі тези звітної доповіді.

Так, у районі діють 40 бібліотечних установ. Їх фонд становить понад 423 тисячі примірників книг. Торік у бібліотеки району надійшло 13214 примірників книг і періодичних видань. В 11 книгозбірнях є комп’ютери. До мережі Інтернет підключені районна та Баланівська, Флоринська, Серединська і П’ятківська сільські бібліотеки.

Мережу музейних закладів району складають державний районний краєзнавчий музей, народний музей історії с. Баланівки, народний музей культури с. Поташні та галерея Прокопа Колісника, а також громадський музей композитора Родіона Скалецького у Михайлівці. Торік у музеях побували майже 20 тисяч людей, працівники музеїв організували 116 виставок, провели 247 екскурсій та багато інших цікавих заходів. Минулого року музейні фонди поповнилися 854 предметами, і нині їх уже майже 11 тисяч.

Велика увага приділяється охороні і збереженню культурної спадщини, туристичній діяльності.

У Бершадській дитячій музичній школі імені Родіона Скалецького нині навчається 251 учень. Надія Герасимчук всебічно охарактеризувала матеріально-технічний стан, навчально-методичну роботу та досягнення вихованців закладу, які перемагають, стають призерами в регіональних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

У 46 закладах культури клубного типу у минулому році діяли 310 клубних формувань, в яких беруть участь понад три тисячі осіб. В районі діють 284 різножанрові колективи художньої творчості, в тому числі 146 для дітей. За сприяння влади торік вони успішно презентували аматорське мистецтво району на двох міжнародних, двох всеукраїнських, шести обласних та двох ра - йонних святах, конкурсах, фестивалях і неодноразово здобували почесні звання лауреатів і дипломантів.

При клубних закладах творчо і плідно працюють 49 майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, які беруть активну участь у місцевих, районних та обласних виставках. До речі, їх торік було проведено понад 50. Широкої популярності набули благодійні виставки робіт дитячої творчості, які проходять у підтримку учасників АТО.

Працівники клубних закладів у 2014 році провели ряд культурно-мистецьких заходів із відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 70-річчя звільнення району, області та України від німецько-фашистських загарбників, 115-ої річниці від дня народження Родіона Скалецького. З метою консолідації суспільства, виховання патріотизму проведено цикл заходів до 23-ої річниці Незалежності України, Дня Соборності України, Дня Захисника Вітчизни, Дня Перемоги, Дня Конституції України, Дня Державного Прапора України. Восени минулого року вперше проведено тематичний захід із відзначення річниці Революції Гідності та вшанування пам’яті загиблих героїв українських майданів.

З метою підтримки українських бійців, які перебувають в зоні проведення АТО, в рамках проведення обласного благодійного марафону «Врятуймо кожного бійця – захисника України» у Джулинському та П’ятківському сільських будинках культури відбулася благодійна культурно-мистецька акція за участю співака та композитора, заслуженого артиста України Станіслава Городинського, творчих колективів, солістів районного будинку культури та Бершадської дитячої музичної школи імені Родіона Скалецького. В ході акції звучали українські патріотичні пісні, було організовано виставковий фото - стенд «Бершадчани – борці за свободу та незалежність України», демонструвався відеоряд подій Революції Гідності.

Зібрані благодійні кошти було перераховано обласній організації Товариства Червоного Хреста. Акція пройшла в кожному сільському будинку культури району, зібрані кошти направлені на підтримку бершадців – учасників АТО.

На зібранні мова йшла про роботу з дітьми, підлітками, молоддю, про діяльність кіномережі, кадрове та фінансове забезпечення галузі, зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури.

До речі, торік за зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури сіл Усті, Лугової та підтримку аматорського мистецтва району спеціальною відзнакою та дипломом «Покровитель культури-2014» відзначено мецената культури Павла Марущака – керівника ТОВ «Устянське», кандидата сільськогосподарських наук.

Поряд з цим, наголосила Надія Миколаївна, у галузі культури є проблемні питання. Зокрема, актуальними проблемами залишаються питання опалення сільських закладів культури, пошук альтернативних видів палива, проведення ремонтів споруд установ культури, паспортизація об’єктів культурної спадщини тощо.

В обговоренні взяли участь директор комунального підприємства «Бершадська ра - йонна кіномережа» Олег Писанецький, директор Баланівського сільського будинку культури Володимир Клапатюк, молодший науковий співробітник районного краєзнавчого музею Оксана Притула, бібліотекар І категорії Серединської сільської бібліотеки Галина Гомеля. На зібранні слово брав і голова РДА Олександр Лободовський, який зазначив: галузь культури Бершадщини – на високому рівні, в районі багато народних, самодіяльних колективів, є напрацювання, досягнення. Спільними зусиллями здобутки необхідно примножувати. У нинішній непростий час важливо відроджувати, зберігати і пропагувати народні традиції.

Під час проведення засідання ради голова райдержадміністрації вручив Почесну грамоту Міністерства культури України головному спеціалісту відділу культури та туризму РДА Тетяні Тиворській, якою вона відзначена за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток культури України.

За результатами засідання ради прийнято відповідну постанову, якою визначено першочергові завдання закладів культури.

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Посвята в гуртківці будинку дитячої творчості</b><br />Пора шкільних канікул, навіть самих недовготривалих - радісна пора для усіх учнів. І відмінники, і невгамовні...
6 фото   
<b>Народні гуляння з нагоди 20-ї річниці незалежності України</b><br />23 серпня&nbsp; о 15 годині&nbsp;&nbsp; з нагоди 20-ї річниці незалежності України&nbsp; на центральній площі міста...
2 фото   
<b>Годованець Ганна Дмитрівна</b><br />Мандрик-Годованець Ганна Дмитрівна Народилася 21 травня 1926 року в сімї селянина в с. Романівці. Батьки займалися...
6 фото   
<b>Децентралізація влади - об'єднання громад: перші кроки</b><br />У контексті прийнятих змін до Бюджетного та Податкового кодексів України та набрання чинності законів щодо...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Михайлівка
Деркач Іван Демидович (1913) 1913 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 15.02.42.

З історії Бершаді
Своєрідне містечко виникло на колишньому пустирі, де на кошти колгоспів у 1967 році збудовано кількаповерхові навчальні корпуси медучилища з сучасними лабораторіями, гуртожитком та їдальнею. Тут навчаються понад 400 майбутніх фельдшерів те акушерок, які працюватимуть у лікарнях, колгоспних пологових будинках, на медпунктах. Майбутні медики заклали новий парк, посадили тисячі кущів та... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Культура: підсумки, аналіз, перспективи - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення