Fridge magnet wooden gears

Третій директор і його школа

  • Подобається0Не подобається
  • 7 Вересня 2011, 09:00

На знімку: Михайло Красножон (другий справа) із майстрами з водіння (зліва направо) Віктором Цюнем, Іваном Бугеренком, Валерієм Палятичком

Нині стати водієм досить просто. Відповідних навчальних закладів є чимало. Та все ж найбільш авторитетними залишаються автомобільні школи, що колись були під егідою ДТСААФ (Добровільне товариства сприяння армії, авіації і флоту), а згодом, з проголошенням незалежності нашої країни, ними стало опікуватися ТСОУ (Товариство сприяння обороні України).

В нашій області шість таких шкіл, серед них і Бершадська.

Заснована вона у 1968 році. Михайло Красножон прийшов сюди викладачем правил та будови автомобіля через двадцять років. А ще через п’ятнадцять став директором. Цікаво, що лише третім за всю історію школи.

…Михайло Сергійович закінчив свого часу Уманський педінститут за спеціалізацією «Загальнотехнічні дисципліни», працював за фахом і направленням у Тростянчицькій середній школі Тростянецького району, згодом повернувся в рідне Флорино, де його обрали головою профкому місцевого колгоспу.

Трудився разом з Анатолієм Павліченком, який тоді очолював господарство. Так залишалося б і далі, та молодого фахівця помітили і запросили викладачем в автошколу. І саме в цьому закладі найповніше розкрився його потенціал, а школа стала його другим рідним домом.

Коли очолив колектив, то поставив перед собою два завдання. Перше: зберегти гарні традиції, започатковані попередниками. Друге: внести в діяльність школи щось нове, співзвучне часові.

Власне кажучи, ці завдання невіддільні, а виконання їх стало справою усього колективу. Він невеликий, всього шістнадцять працівників. Але визначальною рисою є стабільність, здруженість, люди працюють тут по багато років.

Директор називає викладача Василя Нагірняка, майстрів по водінню Валерія Палятичка, Віктора Цюня, Івана Бугеренка, Василя Нановського… Михайло Сергійович розповідає: – Особливістю сучасного періоду є постійне зменшення кількості курсантів. Скажімо, якщо ще чотири роки тому ми підготували 623 спеціалісти, то позаторік і торік – вже по 510. А за півроку у 2011-му – лише 202. Раніше набирали по 20 груп, то зараз – лише 17. І кількість курсантів у групах зменшується. До групи ще донедавна входило по 30 осіб, то зараз буває, що й по 10. Тут є і свій позитив – збільшується кількість годин з водіння. А це дуже важливо для якісної підготовки водіїв.

Нині замовлень по лінії військкомату нема. Як кажуть, перебувають на самовиживанні. Завдяки тому, що навчання тут платне і постійно змінюється у бік збільшення, купили останнім часом чотири легковики, планують придбати мікроавтобус. Співпрацюють із Чечельницьким центром зайнятості, підготували торік для цього району 17 водіїв, цьогоріч – 7. Навчання, придбання підручників і одержання посвідчення водіїв для цієї категорії курсантів повністю оплачує держава.

Якщо ще в 90-их роках заклад не мав проблем із пальним, запчастинами, технікою, то нині про все доводиться дбати самим. Та ще й відраховувати кошти в обласний і центральний комітети ТСОУ.

Втім, справляються. Адже, крім того, що навчають курсантів на денній формі, готують водіїв всіх категорій і вечорами, після 17-ої години. Є й інші форми навчання. У школі можна пройти перепідготовку із нижчої на вищу категорію.

Доводиться і самим шукати учнів – їздять по загальноосвітніх школах району, розповідають про заклад. Уже підготували три групи із Ободівки.

Михайло Сергійович розповів, що в найближчій перспективі знову будуть готувати спеціалістів для Збройних Сил – три роки вже цього не робили. Школа має належну базу – шість вантажних автомобілів, шість – легкових, лабораторні класи. Завдяки кредиту, що надав обласний комітет ТСОУ із каси взаємодопомоги (до речі, його вже повернули), виготовили досить дорогі стенди. Залишилося виконати деякі роботи на подвір’ї. Тут, до речі, є спортивний майданчик, відкритий для всіх охочих.

Михайло Красножон торік уперше був обраний депутатом районної ради. Статус народного обранця дає йому можливість брати активну участь у житті району. Так, нинішньої весни він чимало зробив для підготовки і проведення автопробігу, присвяченого річниці Перемоги і 20-річчю ТСОУ. А ще ж звертаються до нього виборці з різними питаннями – намагається допомагати в силу своїх можливостей.

Як бачимо, дуже гострих проблем у житті школи нема – їх навчилися долати завдяки високій організації, здруженості і згуртованості колективу. Однак є один момент, який не дозволяє набирати в групи всіх курсантів, які бажають вчитися. Згідно з новим положенням, прийнятим попереднім урядом, курсанту на момент складання іспитів повинно бути не менше 18 років (раніше допускався й молодший вік). Таке правило дуже невигідне для сільських районів – чекаючи відповідного віку, молоді люди втрачають час. А вони його з користю для себе і держави могли б використати, одержавши спочатку належну підготовку, а через деякий час – посвідчення водія. Очевидно, варто повернутися до попередньої схеми навчання водіїв.

Сьогодні Михайлу Сергійовичу виповнюється п’ятдесят. Побажаймо ж йому, його родині і колективу всіляких гараздів.

Федір ШЕВЧУК.


Дивіться також в розділі  Освіта і наука
» 01.04.2018 «Щаслива дитина, де дружня родина, міцна Україна» у Бирлівській школі прийшли батьки, бабусі, дідусі, рідні учнів. Їх щиро вітали директор Дмитро Сокур, учителі, школярі. Благочинний району протоієрей Ростислав Процанін подякував колективу за...
» 01.04.2018 * Урок-лекцію «Відомі скрипалі-виконавці» з використанням відеоматеріалів проведено у дитячій музичній школі ім. Р. А. Скалецького за сприяння кіновідеомережі.
» 24.03.2018 Учні загальноосвітніх шкіл нашого району взяли участь у третьому етапі всеукраїнських олімпіад 2017-2018 навчального року.
» 12.01.2018 Із 9 до 31 січня 2018 р. абітурієнти можуть самостійно реєструватися для участі в пробному ЗНО на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
» 05.01.2018 Конкурс «Учитель року-2018»
» 05.01.2018 Сумівській школі – дев’яносто
» 15.12.2017 У чиїх руках доля коледжу?
» 11.12.2017 «Сонечку» – п’ятдесят!
» 10.11.2017 Новини освіти коротко
» 04.11.2017 Університет третього віку
Всі статті розділу Освіта і наука »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Поїздка до Польщі</b><br />З 29.07.10р. по 6.08.10р. делегація з с. Баланівка перебувала в Польщі з дружнім візитом в рамках співпраці між селом...
2 фото   
<b>Маршрутами пам'яті</b><br />Так склалося, що того дня збіглися дві вагомі події &ndash; міжрайонний автопробіг, присвячений 66-ій річниці Великої...
5 фото   
<b>20 грудня - День міліції</b><br />Слідче відділення – один із найважливіших підрозділів, який очолює перший заступник начальника райвідділу, начальник...
3 фото   
<b>Жінки в МХП: жительки Вінниччини – про свою роботу в рідному краю</b><br />Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бирлівка
Мацибора Степан Савич (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 02.06.44. Похов. Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
Широкий розмах руху підпільників та партизанів у Бершадському районі змушений був визнати префект Балтського повіту. Він зазначав у листопаді 1943 року, що тут збільшилась кількість загонів, учасники яких захоплюють зброю у жандармів та військових; зникають з фашистських обозів разом з підводами місцеві провідники. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Третій директор і його школа - Новини освіти та науки м. Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення