Fridge magnet wooden gears

Гартований фронтами

  • Подобається5Не подобається
  • 1 Січня 2011 р

На знімку: ювіляра П.П. Кушніра (другий справа) з днем народження вітають (справа наліво) директор територіального центру соціального обслуговування І.М. Забіяка, голова районної організації ветеранів В.М. Крамар та П’ятківський сільський голова Л.А. Свистун.

П’ятківчанина Пилипа Петровича Кушніра життя не раз випробовувало на міцність. Він пережив голодні тридцяті роки, всю війну пройшов фронтовими дорогами, сумлінно працював у повоєнні часи. Однак доля виявилася прихильною до нього і щедро дарує йому довголіття. Нещодавно Пилипу Петровичу виповнилося 90 років.

Привітати ювіляра з днем народження прибули голова районної організації ветеранів В.М. Крамар, директор територіального центру соціального обслуговування Бершадського району, депутат районної ради І.М. Забіяка та П’ятківський сільський голова Л.А. Свистун, які вручили йому подарунки, побажали здоров’я, миру і добра. Пилип Петрович, який з цієї нагоди навіть одягнув парадну військову форму, був надто зворушений увагою, хвилювався, але радості не приховував.

Він із задоволенням показав вітальну адресу, яку йому прислали до ювілейного дня народження діти та онуки, а також дорогі та пам’ятні для нього ще повоєнні грамоти і подяки. А потім поринув у спогади.

Ще до війни Пилип Петрович закінчив Тульчинський ветеринарний технікум і кілька місяців пропрацював у місцевому колгоспі. А восени 1940 року був призваний в армію.  Після проходження курсу молодого червоноармійця хлопця направили на навчання до військового училища, яке дислокувалося в Естонії. Але закінчити його П.П. Кушніру не дала війна.

Далі були важкі фронтові дороги у складі 618-го артилерійського полку. Запеклі бої, пригадує ветеран, були в Білорусії, Калінінській області, Україні, Польщі. З гордістю розповідає, як брав участь в завершальній Берлінській наступальній операції у складі І Білоруського фронту.

Під час бойових дій П.П. Кушніру нерідко доводилося бути у розвідці. Пилип Петрович разом з радистом та зв’язківцем висувалися далеко вперед, якомога ближче до ворожих позицій. У нього були бусоль, стереотруба та бінокль. Насамперед група передавала орієнтири, вела спостереження, а потім передавала координати вогневих сил противника, коригувала вогонь своєї батареї. Добре запам’ятався ветерану випадок під Великими Луками – районним центром Калінінської області Росії, коли їм вдалося навіть захопити «язика».

На війні П.П. Кушніра контузило – фугасна бомба розірвалася дуже близько біля нього. Постраждали ліві рука, нога і плече, які й досі непокоять.

Після переможних залпів Великої Вітчизняної Пилип Петрович ще один рік служив у Магдебурзі і додому в рідне село повернувся аж у сорок шостому. Одразу з головою поринув у роботу. Він був єдиним на той час ветеринаром на два великих села – П’ятківку і Яланець, тож щодня «намотував» ногами по 20-25 кілометрів.

Тривалий період він працював зоотехніком. Із задоволенням розповідає, як у той час працювала на фермі дояркою Герой Соціалістичної Праці О.С. Плахотна, яка дуже любила тварин і в працю вкладала часточку своєї душі.

А ще з гордістю показує ювіляр свідоцтво учасника Виставки досягнень народного господарства СРСР у 1958 році.

На заслуженому відпочинку П.П. Кушнір вже три десятиліття. З першою дружиною, Ніною Тихонівною Гонтар (нині покійна), яка 41 рік провчителювала, виховали сина і дочку, які вже самі на пенсії. Син Микола мешкає в Молдові, дочка Віра – в Одесі. Діти та онуки щороку провідують батька і дідуся.

З другою дружиною, Ганною Терентіївною Довгопол, яка працювала в колгоспі ланковою, прожили разом 15 років. Восени її теж не стало.

Нині Пилип Петрович залишився наодинці, але самотнім опікується соціальний робітник територіального центру соціального обслуговування Г.І. Римська, медсестра за фахом. Про Галину Іванівну ветеран найкращої думки, щиро вдячний їй за турботу і допомогу.

– У нас вже стало доброю традицією – вітати своїх підопічних з ювілейними днями народжень, починаючи з 80 років, – розповідає директор територіального центру соціального обслуговування І.М. Забіяка. – На сьогодні наш центр обслуговує 770 самотніх людей, 90 з них цього року були ювілярами. Кожному імениннику вручаємо вітальні листівки, скромні подарунки, тож їм такі дні запам’ятовуються надовго.

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
7 фото   
<b>Бершадський краєзнавчий музей</b><br />
4 фото   
<b>Творчий вечір Наталки Поклад</b><br />відбувся днями у приміщенні Національної спілки письменників України. Цей захід зібрав чимало шанувальників творчості...
3 фото   
<b>Лейтенант міліції вишиває ікони</b><br />В Бершадському райвідділі працює інспектором з міграційного контролю сектору у справах громадянства, імміграції та...
5 фото   
<b>Святкували 21-у річницю незалежності України</b><br />Урочисті заходи з нагоди 21-ї річниці незалежності проведено на центральній площі міста 24 серпня. Святково прибрані...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Нечитайло Павло Трохимович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий.

З історії Бершаді
За роки соціалістичного будівництва Бершадь стала промислово-аграрним центром півдня області. Але її мирне життя було перервано війною. Вже 29 липня 1941 року Бершадь окупували німецько-румунські війська. Фашисти утворили тут гетто для єврейського населення. Від катувань, голоду, епідемій у Бершаді загинуло багато радянських людей, розстріляно 327, вигнано в рабство 1203 чоловіка. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Гартований фронтами - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення