Fridge magnet wooden gears

Витязь тисячі боїв

  • Подобається0Не подобається
  • 7 Травня 2010, 16:08

Доля людська мінлива й швидкоплинна, час приносить нам нові й нові випробування, проте кожному посилається те, що він витримає. Що нас не вбиває, те робить сильнішими. Ці крилаті слова чудово характеризують Дмитра Олександровича Гуменного – чоловіка з глибокою душею, багажем великого досвіду, кавалера орденів Слави ІІ-го і ІІІ-го ступенів, воїна-розвідника, ветерана Великої Вітчизняної війни. Його життєвий шлях дуже непростий, з одного боку оточений тернами, з іншого – квітами. Проте мужність і героїзм, виявлені Дмитром Олександровичем, допомагали йому долати важкі хвилини своєї нелегкої долі.
Одразу ж після випускного балу юнака було призвано на службу. Але віку, в якому можна було б носити зброю, ще не мав. Сімнадцятирічного хлопця, та ще таких, як він, керівництво запланувало евакуювати в глибокий тил – зберегти ресурси армії. Так Дмитро Олександрович потрапив аж у Сталінградську область. Там, у напівтемній землянці, разом з сім’єю росіян жив він і працював у місцевому колгоспі. Фашисти наступали на українську землю. Проте у волзьких степах поки що було тихо.
Якось до їхнього господарства приїхала жіночка, яка виступила перед евакуйованими.
– Я звертаюся до юнаків, що присутні тут, – сказала вона. – Ваша черга ще не настала, але ви теж можете допомогти, стати добровольцями.
Дмитро Олександрович вирішив – двічі не помирати.
Страх був, бо був молодий і жити хотілося. Та й ворог був сильний, добре озброєний. А що умів і бачив на той час зовсім молодий хлопчина?
Волга шуміла і несла криваві води. Добровольців сформували по групах.
Перша висадилася на пліт і попрямувала до окупованого Сталінграда. Майже посеред річки пролунав вибух – людей спіткала ворожа міна. Але ніхто не панікував, кожен свято вірив у свій обов’язок.
Юнаків, яких щойно навчили володіти зброєю, кинули у саме пекло. Бійці падали, підкошені ворожими кулями. Посеред дня стала ніч: снаряди й вибухи закрили сонце. Але добровольці не здавалися.
Важко було втрачати друзів, бачити навколо себе тільки смерть. Проте образ священної боротьби щораз змушував іти далі. Одного разу Дмитро Олександрович потрапив під осколки міни і отримав поранення, а далі – госпіталь.
А потім – важкий похід через розорену Україну. Немов з могили підіймалася вона кожною вулицею, селом, містом і містечком. Бойовий шлях Дмитра Олександровича пролягав через Донецьк, Київ, Тернопіль, Львів. За особливий героїзм під час визволення Тернополя молодшого сержанта Д.О. Гуменного наго роджено орденом Слави ІІІ-го ступеня. «Особливі бої – згадує ветеран, – були під Бродами. Але, слава Богу, все перетерпів». Не медом було й визволення Європи. Найважче було взяти Будапешт. Частина міста на одному з берегів Дунаю не хотіла здаватися. Ніби з-під землі з’явилися ворожі танки.
Група радянських розвідників, в складі яких перебував і Дмитро Олександрович, розкрила підземний завод з ремонту танків. Будапешт було взято. За вдалу операцію воїну присвоїли орден Слави ІІ-го ступеня.
За словами Дмитра Олександровича, ордени – то не головне, головне, що повернувся з цілою головою, має сім’ю. Дружина Марія Дем’янівна супроводжує його на життєвому шляху. «Це і є мій орден Слави І-го ступеня – дім, родина, зрештою – життя, – підсумовує він». Витязь тисячі боїв, людина, якій ми певною мірою завдячуємо сьогоднішнім добробутом, вперто йшла до мети через біль і страждання. Тому саме час сказати: «Дякуємо за мирне небо над нашими головами».
Сергій ПРУДИВУС, учень 11 класу.
с. Устя.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Побратими по слову і духу</b><br />Цікавий відкритий урок на тему «Співзвучність творчості Василя Думанського і Анатолія Колісника» наприкінці...
6 фото   
<b>Музей культури села Прокопа Колісника</b><br />
3 фото   
<b>«Голубий вогник» – в оселі ставчан</b><br />Жителі Ставків довго чекали цього дня, і ось нарешті він настав. Минулої суботи в селі було велике свято &ndash;...
3 фото   
<b>Юні бершадські футболісти на турнірі в Італії</b><br />За ініціативи спортивної школи КО «Бершадська РДЮСШ «Ровесник» і натхненної, значної підтримки прихильників футболу,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Тернівка
Хливнюк Семен Іванович (1909) 1909 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
Допомога робітничих колективів прискорила відродження сільськогосподарського виробництва, сприяла підвищенню культури землеробства. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Витязь тисячі боїв - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення