Fridge magnet wooden gears

Головний агроном

  • Подобається5Не подобається
  • 27 Січня 2010, 08:56

На знімку: О. С. Паламарчук. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА.

Олексію Степановичу Паламарчуку виповнилося шістдесят. Його загальний трудовий стаж – 44 роки, з них 31 відпрацював на посаді головного агронома в Сумівці. Серед діючих колег у районі немає таких, хто міг би помірятися з ним досвідом. Вже сам цей факт заслуговує на увагу.
Хто з молодих не прагнув дістати одразу всі зірки з неба, торуючи шлях у житті. Тільки не він. Чого доброго тому, що мати – ланкова і батько, який працював завідуючим фермою на відділку бурякорадгоспу у Чернятці, не раз повчали щось на зразок: хто не «літає» в небесах, якщо висловлюватися образно, а ходить по землі, той не буде боятися, що впаде.

Як прожив життя? На це відповідає образно, що тільки той, хто не оре – не робить огріхів

І його кроки по отій святій земельці впродовж всього життя ставали дедалі впевненішими. В Сумівці ніхто не скаже, що він колись старався бути подалі від неї і поближче до готового та ще й «білого хліба».
Цілком ймовірно, що зовсім по-іншому могло скластися його життя, якби обрав іншу професію. Як показав час, витримки і хисту у нього вистачало завжди на будьякі добрі справи. Якщо більшість хватаються, як кажуть, за соломину, щоб тільки домогтися кар'єрного росту, то його, навпаки, постійно виштовхувало вище саме життя. Наприклад, коли закінчив технікум по спеціальності садівництво, залишили молодшим науковим співробітником на дослідній станції. Коли працював заступником голови колгоспу на Кіровоградщині, куди направили, вже вбачалася перспектива очолити господарство самостійно. По суті, він очолював його і будучи заступником, адже голова був депутатом Верховної Ради і переважну частину часу проводив у депутатських справах. Як закінчував сільськогосподарську академію – диплом отримав з відзнакою, пропонували залишитися на роботу в навчальному закладі.
Врешті-решт, як став кандидатом сільськогосподарських наук – першим у районі серед колег-агрономів, що для багатьох ще і по-сьогодні є дивиною, та ще й захистився на «відмінно», теж пропонували посади в районному і навіть обласному управліннях агропромислового розвитку. А про те, як одного разу його кандидатуру, поряд з іншими, було висунуто на вибори у Верховну Раду взагалі могла б бути окрема розповідь. Але ж ні, як був, так і залишився головним агрономом у селі.
У Сумівку, на рідну Бершадщину, переїхав за сімейними обставинами. Потяг до науки, якщо не зародився, то закріпився ще тоді, коли у перші роки його роботи у цьому господарстві було дуже сутужно з кормами. Поголів'я ВРХ довели майже до п'яти тисяч, а от з кормами не розрахували. Тож навіть по солому доводилося їздити всюди. Так, як таке неподобство неможливо було спокійно спостерігати, молодий спеціаліст таки знайшов вихід із ситуації – через проміжні, поукісні і повторні посіви. До третини площ займали вони тоді. Практикував і багатокомпонентні сумішки у які навіть важко було повірити. Незважаючи на те, що сівозміни тоді були насичені ще й технічними культурами, його новації не позначилися негативно на їх урожайності. Це стало однією з перших його серйозних перемог на виробництві, що додало впевненості і послужило темою для написання майбутньої кандидатської дисертації.
Хоч у свій час, коли навчався, майже дванадцять років прожив у Києві, так і не звик, як тепер висловлюється, до «дикого» асфальту. І не даремно. Нині потяг до науки у нього вже в генах. Щоденники веде з самого початку трудової діяльності. В одного нього на весь район на сьогодні база метеоспостережень з 1965 року. Це неабияк допомагає орієнтуватися, коли саме розпочинати сіяти, які культури підібрати у сівозміну, визначитися із структурою посівних площ. Крім метеорологічних даних, у його щоденниках є записи про наявні запаси вологи в грунті. Спочатку визначав їх заради дисертації, тепер робить це заради інте - ресу.
Маючи такого наставника, не важко, мабуть, було закінчити аспірантуру і його синові Олександрові, який очолює фермерське господарство у Красносілці. Дочка Олексія Степановича дещо віддалилася від землі і працює бухгалтером у Києві.
Кажуть, що при проходженні дійсної військової служби у нього також була можливість пов'язати своє життя з армією, але він обрав саму мирну професію і все життя вирощує хліб. Та ще й який. Роки навчання у технікумі теж пройшли не даремно. Сад у його обійсті, здається, чи не найкращий у Сумівці, а в обійсті батьків дружини – найкращий у Чернятці.
Здавалося б, з початком реформ з його досвідом можна було б конкретніше попрацювати на себе. Охочих передати йому в оренду свої паї не бракувало б.
Але і тут, навчений життям, він ще і тепер дотримується правила, що добре лише там живеться, де гуртом сіється й ореться. На його думку, робота на полях спільна, що пісня весільна.
Та і взагалі кажуть, що по життю Олексій Степанович компанійський. Любить гумор, пограти на баяні, заспівати, бути тамадою, взагалі повеселити людей.
– Баян, – каже, – виручав все життя.
Наприклад, як не знаходилося місця в автобусі при переїздах, можна було присісти на футляр з ним.
Щодо ставлення до науки, то матеріалів у нього вистачило б, мабуть, не на одну докторську дисертацію. І цілком ймовірно, що вона ще з'явиться на світ, як з'явилися шість наукових праць, більше сотні статей на різну тематику.
Не одне вже десятиліття сумівчани обирають його депутатом сільської ради, неодноразово обирався і до районної. А це ознака того, що вони вбачають у ньому не тільки фахівця, а й порадника, наставника і заступника. Сподіватимемося, що не повинні залишитися непоміченими і його заслуги у сільському господарстві. Крім грамот і дипломів усіх рівнів у нього більше немає ніяких нагород.
А в тім, Олексій Степанович ніколи не надавав цьому значення, як і звеличуванню власної персони. Не домагався навіть, щоб йому доплачували доплату до заробітної плати, як кандидату наук.
Втративши від цього матеріально, тепер втратить, мабуть, ще раз – при нарахуванні пенсії.
Як прожив життя? На це відповідає образно, що тільки той, хто не оре – не робить огріхів. Він визнає, що трудовий шлях був тернистий, з підйомами і крутими спусками. І все було б нормально, якби на отих спусках були хоча б якісь попереджувальні знаки. А були і просто підніжки. Але в цілому він навіть гордий з того, що йшов крізь життя завжди з високо піднятою головою, що ніколи і нікому не прагнув чинити зла. Зважаючи на його ділові якості, О. С. Паламарчука завжди всі поважали, розуміли з півслова. В Сумівці кажуть, що таку людину, як він, взагалі не можна не поважати.
Тепер чи не найбільше він радіє онукові, якого в честь нього теж назвали Олексієм. Не виключено, що він теж буде агрономом, як його дідусь і батько. Тож радіє Олексій Степанович за родину, за зроблене для людей, для села. І хоч незчувся як зозуля накувала вже 60, він як і раніше сповнений сил та енергії. А досвіду й знань йому не позичати.
З роси і води Вам, шановний ювіляре!
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
5 фото   
<b>20 грудня - День міліції</b><br />Слідче відділення – один із найважливіших підрозділів, який очолює перший заступник начальника райвідділу, начальник...
3 фото   
<b>"Золотий Олімп" обдарованої молоді</b><br />Педагоги Бершадщини вміло плекають юні інтелектуальні таланти. Яскраве підтвердження цьому – успіхи бершадських...
3 фото   
<b>Відкрито оновлений дошкільний навчальний заклад у Війтівці</b><br />23 травня 2012 року ввійде в історію села Війтівка яскравою сторіночкою для її наймолодших жителів. В цей день в...
2 фото   
<b>6 червня - День журналіста України</b><br />День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня – в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році до...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Тернівка
Лересунько Дмитро Іванович (1903) 1903 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1944 р. Похов. Румунія.

З історії Бершаді
Характерною є історія заводу металовиробів, у якій немов відбито шлях розвитку економіки міста. Перед революцією в заштатному містечку існувало понад двісті дрібних майстерень, продукція яких реалізовувалась через подібні ж дрібні крамнички. В радянський час ремісники об'єдналися в артілі, які в роки семирічки переросли в сучасний завод металовиробів. У 1971 році асортимент підприємства... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Головний агроном - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення