Fridge magnet wooden gears

Не обминув своєї долі

  • Подобається9Не подобається
  • 18 Листопада 2009, 09:37

Напевно, це було записано в книгу його життя – стати письменником. Причому, вже в солідному віці, коли інші вже, як кажуть, заслужено відпочивають.
Він же, навпаки, лише вийшовши на пенсію, з таким завзяттям взявся за втілення своїх творчих задумів, що за п’ять років світ побачили п’ять його солідних за обсягом книг.
Причому, вагомих за тематикоюі змістом, засобами втілення, впливомна читачів. Його книги стають затребуваними одразу ж після виходу, у наших бібліотеках за ними – черги.

Автор цих творів – звичайний житель Бершаді, пенсіонер міжколгоспбуду Анатолій Іванович Мельник. Імені приємно,що певною мірою і мені пощастило бути причетним до появи його перших книг, бути їх редактором.
Про біографію літератора можна дізнатися з анотацій, передмов та післямов до його книг. Народився він 18 листопада 1929 року в селі Червоному (нині Гайворонського району Кіровоградської області). До війни закінчив п’ять класів неповної середньої школи, а повну середню освіту здобув уже після війни – закінчив вечірню школу в Джулинці, що була тоді райцентром. Навчався в Гайворонському фабрично-заводському  училищі, після закінчення якого працював муляром на будовах Одеси. Відслужив три роки в армії, після чого кілька років працював в органах внутрішніх справ.
Найдовше трудився у Бершадському міжколгоспбуді – з 1958 по 1989 рік. Спочатку був керівником столярного цеху, а потім виконробом.
Працював сумлінно, про що свідчать медалі та орден Трудового Червоного Прапора.
І практично ніхто не знав, що після роботи Анатолій Іванович сідав за стіл і спочатку звичайною ручкою, а згодом на старенькій друкарській машинці писав, писав, писав… Не розраховував на те, що все воно буде надруковане, але такою була потреба душі.
Заглиблювався у таємниці людських стосунків, минувшину, занотовував цікаві життєві історії. Власне кажучи, робив усе те, чим займаються письменники. З часом ці записи ставали завершеними художніми творами. Але довгий час коло читачів обмежувалося невеликим колом рідних, друзів, товаришів.
Лише в 2003 році в районній газеті в рубриці «Дві колонки з продовженням» з’явилася маленька повість «Загублене щастя». І за це треба віддати належне людині, небайдужій до друкованого слова, громадському кореспондентові газети, на жаль, уже покійному, Миколі Івановичу Красиленкові. Саме він був першим читачем творів Анатолія Івановича.
…Пригадую ясний зимовий день на початку 2003 року. Разом з Анатолієм Івановичем ми забираємо з вінницького видавництва «О.Власюк» його першу книгу – «Загублене щастя». І хоч тираж (або, як зараз кажуть, наклад), був зовсім мізерним – 100 примірників, видання помітили, належно оцінили читачі. Автор же продовжив творчий пошук нових тем, підходів.
Тож у кінці того ж року у Вінниці з’явилася нова книга повістей та оповідань Анатолія Івановича – «Не обминеш своєї долі». А наступного року вже в одеському видавництві «Друкарський дім» вийшла третя книга нашого земляка –«Дванадцяте покоління». Це своєрідний спосіб боротьби українського народу за волю і незалежність, це – голос помсти за вікову зневагу, розкриття суперечностей прадавньої доби, зіставлення епох і утвердження великого українського народу в історії людства. У передмові до книги письменник Анатолій Михайлевський відзначив сміливість автора щодо монтажу твору. Не кожен професійний письменник зважиться зобразити дванадцять поколінь. Анатолію Мельнику це вдалося – ненав’язливо, послідовно, а головне – переконливо. Ніякої розпливчатості, поверховості.
У 2007 році тамже, вОдесі, вийшла друга книга «Дванадцятого покоління», а початок нинішнього року ознаменований появою роману «Козацький«Вавілон». Це солідна за обсягом книга – майже чотириста сторінок. Роман охоплює події ХVII століття, зокрема, суперечливу епоху Хмельниччини, подальших війн і міжусобиць. Головний герой твору – простий український народ. Через його долі проходить визвольна боротьба проти пансько-шляхетського ярма.
Особливістю літературної творчості є те,що вона нічим і ніким не регламентується.
Анатолій Іванович, незважаючи на свій солідний вік, не соромиться звертатися до книг з історії, довідників, посібників. Постійно працює над словом. Для нього слова – це своєрідні цеглинки, з яких він вибудовує твір. І в цьому діяльність письменника тотожна професії будівельника.
Хотілося б, щоб нашого земляка підтримали при виданнях його книг.  Адже видавати власнимкоштомі навіть при підтримці рідних – це досить дорого. Тим часом, життя показало,що твори А.І. Мельника користуються великою популярністю в читачів. І ми повинні підтримувати таланти.
Сьогодні нашому землякові виповнюється вісімдесят років. До цього ювілею він підійшов з вагомими здобутками. Колись з його участю за кілька десятиліть було дуже багато збудовано. А нині Анатолій Іванович продовжує подвижницьку працюна літературній ниві. Життя склалося так, що все-таки не обминув він і своєї літературної долі.
Вважає, що не має права заспокоюватися на досягнутому. І продовжує творити.
Тож побажаймо нашому землякові нових творів, книг, здобутків, здоров’я і всяких гараздів.
Федір ШЕВЧУК.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
2 фото   
<b>До Дня працівників торгівлі: «Покупці нам довіряють...»</b><br />Дефіциту в торговельних закладах у Бершаді, звичайно, немає. За останні роки побудувалося і відкрилося чимало...
6 фото   
<b>Вінниччина очима редактора. Тростянеччина</b><br />Цього разу учасники туру &ndash; редактори комунальних газет області, побували на Тростянеччині. Увагу кожного з моїх...
2 фото   
<b>Працюють спільно на результат</b><br />Голова райдержадміністрації О.Ф. Снігур продовжує виїзди в територіальні громади району. Цього разу він побував у...
9 фото   
<b>Листопад</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Онуфрієць Роман Никифорович (1900) 1900 р., українець, оточенець. З 10.1943 р. підпільник. З 02.1944 р. член партизанського загону Печеного. Загинув у бою 03.1944 р.

З історії Бершаді
Роки соціалістичних перетворень були наповнені для трудівників Бершаді досягненнями у розвитку культури, охорони здоров'я. Про щасливе життя робітників, селян та службовців міста за радянських часів, їх трудові звершення розповідала районна газета «Соціалістичний шлях», що почала виходити з 1932 року. 1936 року в новому приміщенні відкрили бібліотеку. Молодь набувала знання в середній,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Не обминув своєї долі - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення