Fridge magnet wooden gears

Заробляти достаток – нелегко

  • Подобається0Не подобається
  • 30 Квітня 2009 р

На знімку О.Л. Таран: поки худоба відпочиває, то навідаюся до свекрухи. Фото Руслана БАЙДАЛЮКА

Матеріали, опубліковні під цією рубрикою, викликають, як правило, великий резонанс серед читачів – хтось ставиться до того, про що в них йдеться, похвально, а хтось скептично. Тому продовжуємо подавати їх на дану тему. Цього разу із Джулинки.
Людей беручких, ініціативних вдень, як кажуть, з конем не наздоженеш. Все вони у справах, які самі собі і понаплановують. От і з Оленою Таран зустрілися, коли вона поспішала на велосипеді до свекрухи. Хіба могла не поспішати, коли її сім’я, за переказами односельчан, є однією з тих, у яких неабиякі підсобні господарства – у них дві корови, троє свиней, птиця.

Щоб продати молоко, його треба переробити у сир, сметану. Виходить, вдень город і худоба, а вночі – переробка

– Відколи народилася, відтоді я і на фермі, – спробувала віджартуватися Олена Леонідівна. – Спочатку допомагала мамі, потім сама працювала дояркою, техніком штучного осіменіння. Можливо, так воно було б і надалі, але як тільки пішла у декретну відпустку, вийшовши заміж, повертатися на роботу вже не було куди – ферми не стало.
Її заміжжя, до речі, теж було не простим. Зважилася на створення сім’ї з 21-річним Віктором, будучи п’ятнадцятирічною. Але і в цьому випадку вирішили: а що, як спробувати потрудитися не на товариство, а на себе? З тих пір, а в цьому році відзначатимуть вже срібне весілля, і ведеться у їхньому обійсті живність. Є 0,7 гектара городу – роботи вистачає. Але з паями з господарства не виходили.
Чи правильно це? Одні кажуть – так, інші – ні. Вони ж вважають, що найправильніше не виходити – все ж буде якась робота, заробітна плата – Віктор працює в агрофірмі трактористом. Тож по суті домашнє господарство здебільшого на ній. Як сьогодні утримувати корову? Олена Леонідівна може про це багато розповісти. Жом наприклад, є, але тільки по ціні тисячу гривень за машину. Це скільки молока треба надоїти і здати, щоб його купити? Інші корми теж не з дешевих, але де дінешся. А жому треба тонн з десять на зиму, а ще зо чотири тонни сіна. Кукурудзину вже не рахує, бо вона з власного городу. Але ж і біля нього треба наробитися. Потрібно також зо дві тонни дерті на пійло, щоб корови добре доїлися. А без цього, щоб тільки тримати худобу, краще не мучитися.
Молоко заготівельникам не продають, бо невигідно. Виручає сім’ю базар, який у цьому селі чималий. Але знову ж таки, для неї вдома – це ще одна робоча зміна.
Щоб продати молоко, його треба переробити у сир, сметану. Виходить, вдень город і худоба, а вночі – переробка.
Із засобів механізації хіба що старенький «Москвич» виручає.
Скільки прибутку можна мати від ось такого бізнесу – підрахувати важко. У селах особлива методика таких підрахунків. – Хотіли, – каже Олена Леонідівна, – поміняти старенького автомобіля на новіший, не виходить. І це при тому, що ще й чоловік приносить зарплату. Щоправда, повиростали діти, син вчився, женився – хто мав допомагати? А народилася онучка, знову на родини та хрестини дати щось треба.
До речі, син, здобувши вищу освіту, працює інженером на досить потужному хлібокомбінаті у Миколаєві. Але не від отих корів і не від домашньої роботи «рвонув» він з рідного села.
– Заробити, утримуючи таке господарство, можна стільки, – зізналася Олена Леонідівна, – щоб тільки вижити. Телятка, наприклад, продають ще маленькими, бо випивають багато молока, що не виправдовувало себе при їх здачі.
Щоправда, газифікувалися.
Нову хату хоч і не будували, та все життя щось прибудовували біля купленої. І в селі таких, як ця сім’я, багато. От тільки хтось будує магазин, а хтось за худобу, як от вони, «тримається». Іншого виходу нема.
Так, з худобою важко. Дорогі ветеринарні послуги. Але О. Л. Таран сама давно вже стала ветеринаром. Санітарні книжки на худобу, ідентифікаційні коди – теж затрати, але вони у неї є. Та й ветеринарні препарати стають дорожчими.
– Як лягаю спати, або просипаюся рано, – каже співрозмовниця, – тільки про це і думаю. Але іншого виходу не бачу. Прямо якийсь тупик.
Ніби щось урвалося. Бо де тепер взяти роботу, зарплату?
Перспективу розвитку таких сіл, як Джулинка, ця сім’я теж бачить по-своєму. Головна його особливість – це дуже працьовитий народ. А це означає, що є надія. Чи не найбільшою помилкою за останні роки вважають реформи на селі, які подробили, поділили, «прихватизували». В результаті порозбирали, розвалили деякі виробничі об’єкти.
А безробіття, на думку Олени Таран, це взагалі вже не вписується ні в які рамки.
Бо особисто в неї стільки роботи, що не може переробити. От тільки рахується така безплатною. Але коли відбудовували села, державу, працювали так само, і ніхто на те не нарікав. От і мали тоді щось. А тепер виживає, хто як може.
Чи є у селах заздрісники таким сім’ям? Мабуть так. Але Олена Леонідівна на те відповідає, що нехай такі «запряжуться», як от вона, і спробують. Так, кварта сиру дійсно коштує 8 гривень, та який шлях до неї? Але ніхто не допоможе, надія тільки на себе.
І тільки хвала людям, які не дивляться на безробіття, а «запрягаються» і роблять конкретну справу. У даній сім’ї геть не уявляють, як виживають ті, у кого ні роботи, ні пенсії, ні худоби в обійсті.
А яка це школа виживання для молодшого покоління? У Джулинці ще і по-сьогодні пам’ятають, як Сергій Таран, тобто їх син, на випускний екзамен у школу прийшов з коровою. Поки здавав, вона паслася прив’язана. Але це не завадило йому закінчити школу з медаллю. Так, як його батько тракторист, Сергій взагалі був вдома за хазяїна. Але встигав і на футбол, і на танці.
Такою ж беручкою до роботи зростає і його сестричкадев’ятикласниця. Недаремно у нас цінують дівчат, вихідців з сіл.
Людям у наш час взагалі пора усвідомити, що сьогодні вичікувати поки впаде манна небесна вже не варто. Держава як і допомагатиме, то найперше пенсіонерам, малозахишеним верствам населення. Всі інші повинні заробляти. Навіть ось так, самі в себе, як оця сім’я. Хто це раніше зрозумів, тому і легше виживати. Хіба не так?
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора - Липовеччина – тур третій</b><br />Черговий виїзд редакторського корпусу виявився вже до меншого, сорокатисячного району, але зовсім не менш значимого і...
8 фото   
<b>У списках зниклих безвісти вже не значиться</b><br />Війна не вважається закінченою, допоки не буде захоронений останній солдат. І серед полеглих на фронтах бершадців –...
3 фото   
<b>Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина — бізнес в центрі України»</b><br />17 червня 2011 року в обласному центрі відбувся інвестиційний форум «Вінниччина &mdash; бізнес в центрі України»...
6 фото   
<b>Еко-музичний благодійний фестиваль «SKYLINE»</b><br />15 та 16 липня острів Анталька с. Флорино перетворився на зону стильної музики і відпочинку під відкритим небом. Адже...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Панько Євтух Филимонович (1909) 1909 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 09.10.44. Похов. Румунія.

З історії Бершаді
Особливо багато праці довелося прикласти для відбудови заводу та господарства радгоспу дружному колективу цукровиків на чолі з комуністом директором цукрового комбінату К. П. Казіміровим. Протягом чотирьох з половиною місяців 1944 року робітники працювали добровільно по 10—12 годин. Уже з жовтня, перекривши заплановані строки, завод став до ладу, почав переробляти цукрові буряки із... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Заробляти достаток – нелегко - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення