Fridge magnet wooden gears

Людина конкретних справ

  • Подобається5Не подобається
  • 17 Квітня 2009 р

– так говорять в районі про Михайла Григоровича Бурлаку, якого саме сьогодні, три роки тому, було обрано головою Бершадської районної ради. Така думка в багатьох бершадців сформувалася вже давно, в ході співпраці з ним за багато років, або ж із-за вражень від зустрічей з цим неординарним керівником.
Йому п’ятдесят три, і за плечима великий досвід та напружена праця. Народився і зростав в рідній Михайлівці, у багатодітній родині, де труд і повага до людей культивувалися понад усе. А потяг до техніки визначив подальшу його долю. Ще до служби в армії закінчив автомеханічний технікум в Одесі, а після демобілізації пройшов шлях зростання в одному з кращих тоді трудових колективів району – Бершадській «Сільгосптехніці».

Я горджуся, що народився, живу і працюю в благодатному краї, який славний своїми традиціями і працелюбами

Саме тут Михайло Григорович пропрацював 22 роки, спочатку рядовим інженером, а після закінчення навчання без відриву від виробництва в Харківському інституті механізації та електрифікації сільського господарства, в неповних 25 років був призначений заступни ком директора по автотранспорту, де на той час було майже 150 автомобілів.
Тож не дивно, що його добре знають в кожному селі, в більшості трудових колективів. Сприяла цьому і його діяльність на посаді заступника голови райдержадміністрації, де відповідав за питання економіки, промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку.
Особливо плідною та значимою виявилася діяльність М.Г. Бурлаки після того, як у 99-му він очолив «лежачий» спиртовий завод. За короткий час зумів мобілізувати колектив, переконати людей у тому, що вони здатні подолати ті труднощі, які виникли у зв’язку із згортанням виробництва.
– Фактично наше підприємство піднялося із занепаду завдяки Михайлу Григоровичу, –розповідає голова профспіл - кової організації спиртзаводу, депутат районної ради М.Ф. Круковський. – Бурлака з тих людей, що сам не знає спокою, і тим, хто поряд, не дає розслабитись, своєчасно підтримає для виконання поставленого завдання. Але і вимагає конкретних результатів.
Саме завдячуючи йому наш завод вийшов у число лідерів галузі в країні, а про його високий рейтинг свідчить співпраця з відомою фірмою «Неміров».
Тож не дивно, що в гострій конкуренції Михайла Григоровича було обрано депутатом обласної ради минулого скликання, і він сповна справився зі своїми депутатськими обов’язками.
Пройшов він у депутати обласної ради й нинішнього скликання за списками ВО «Батьківщина», але склав з себе такі повноваження, прий - нявши рішення балотуватися на посаду голови Бершадської районної ради.
Виступаючи на першій організаційній сесії перед депутатами районної ради нового скликання як один з претендентів на посаду голови зі своєю програмою, Михайло Григорович зазначив, що «у випадку мого обрання діяльність свою буду базувати виключно на принципах законності, повної демократичності та цілковитої прозорості, з максимальним урахуванням інтересів кожного депутата, кожного жителя району, незалежно від політичних поглядів та переконань».
І сьогодні, після трирічного терміну керівництва районною радою, можна сміливо стверджувати, що своїх програмних принципів він дотримується.
Найбільшою заслугою Бурлаки, як на мене, стало об’єднання депутатів від різних політичних партій навколо вирішення головних соціально-економічних проблем району. Адже в досить складних суперечливих соціально-політичних умовах на Бершадщині вдалося уникнути соціальних потрясінь, зберегти злагоду й порозуміння, відшукати оптимальні варіанти співпраці усіх гілок влади, політичних сил та громадськості, забезпечити подальший прогнозований розвиток основних галузей виробництва і соціальної сфери. За останнє десятиліття це чи не перший випадок, коли районна рада діє чітко і ефективно, як і всі її постійні комісії, на засіданнях яких мінімум політики, а максимум конкретних справ. І не її вина в тому, як і депутатів та голови, що можливості цього органу місцевого самоврядування обмежені діючими законами, а вирішення багатьох питань покладено на виконавчу гілку влади – державні адміністрації.
– З перших днів діяльності районної ради 5 скликання ми усвідомили – співпраця влади і громадськості повинна приносити реальні плоди, яка зобов’язує владу не ділити, а об’єднувати відповідальність за загальну справу, – розповідає Михайло Григорович. – Переконаний, такий робочий діалог має бути на місцевому рівні обов’язковим і базуватися на конкретиці як в економічній, так і соціальній сферах.
Адже нас, на відміну від інших гілок влади, на посади не призначають «зверху», а обирають самі люди, і ми підзвітні тільки їм.
– М.Г. Бурлака привніс у діяльність органів місцевого самоврядування району не лише людяність і відповідальність, бо саме цього вимагає від кожного з нас, керівників територіальних громад, – стверджує Флоринський сільський голова В.І. Нікітчук, – але й необхідність постійної ініціативи, діяльності по-новому в сучасних умовах, особливо по залученню коштів з різних джерел для розвитку територій, постійного контакту з людьми. Він доступний і прозорий у своїй діяльності, тому до нього так багато звертається керівників і жителів району за порадою та допомогою. І хоч по собі знаю – усіх не задовольниш, Михайлу Григоровичу це вдається з максимальним результатом.
Майже всі сільські бюджети є дотаційними, тож голова районної ради прагне розібратися в кожному з них, сприяти громадам виживати в нинішніх непростих умовах недостатнього фінансування. Це з його ініціативи всерйоз зайнялися сільськими дорогами, до яких не доходили руки в останні роки, їх освітленням, благоустроєм населених пунктів. Для нього ці питання є пріоритетними.
На постійному контролі також проблеми життєдіяльності закладів бюджетної сфери – школи, дитсадки, медичні установи та заклади культури.
Та найголовніше для нього – люди, які живуть і працюють в районі, яких особисто знає чимало. Саме їх довіра, щирість і мудрість дають йому наснагу в прагненні працювати для них, наблизити послуги безпосередньо в села. Цим пояснюється відкриття в Бершаді бюро технічної інвентаризації, відновлення в сільських радах певних нотаріальних дій тощо.
Щоб бути переконаним у цьому, досить проаналізувати оті десятки районних програм, прийнятих сесіями районної ради за його участю, під які закладено й відповідне фінансування.
Вони стосуються розвитку територій, їх газифікації та електрифікації, зміцнення матеріального стану бюджетних установ, діяльності педагогів і медиків, працівників культури і ветеранів, обдарованих дітей, сиріт і знедолених. Хіба все перелічиш. І хоч всі питання вирішити тут непросто, йому чимало вдається завдяки великій працездатності й досвіду, широкій підтримці депутатів і керівників різних рівнів, сотень бершадців, з якими постійно зустрічається і спілкується. І не лише в кабінеті, під час прийомних днів, а й при виїздах у села, які практикує постійно.
Вданий час проходять сходи громадян за місцем проживання, де як індикатором висвітлюються всі болі й проблеми людей, які не вирішуються через різні причини. Тож буваючи на них, Бурлака не «киває» на бездіяльність «верхів», хоч це також чи не найголовніша причина, а прагне по-можливості їх вирішити. Аналізує запити і пропозиції людей, доводить їх до відповідальних осіб. От тільки не всі вони в силі їх вирішити через недостатність коштів.
Однак в питаннях благоустрою, в наведенні порядку на кладовищах, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, озелененні та облаштуванні вулиць і скверів, пам’ятних місць, постійної уваги до запитів і пропозицій виборців багато коштів не треба. Тут мають діяти спільно місцева влада і громада – з довірою і повагою один до одного. Цього і домагається голова районної ради. Бо роботи тут, за його висловлюванням, «непочатий край» – складається враження, що чим більше вникаєш у суть вирішення проблеми, тим більше виникає самих проблем.
І хоча довіра до влади, особливо вищого рівня, нині різко зменшилася, районна рада і її голова роблять все можливе, щоб пом’якшити наслідки кризи для людей, підтримати їх у цей непростий час.
Вкожному населеному пункті району назвуть конкретні приклади допомоги М.Г. Бурлакою лікарням та школам, дошкільним закладам, релігійним громадам, багатодітним сім’ям, спортивним та громадським організаціям, обдарованим дітям, людям, яких спіткала біда.
– У клопотах про загальну справу наш голова районної ради не знає втоми, – стверджує голова районної організації ветеранів війни і праці В.М. Крамар. – За це й поважають його всі бершадці. Скільки він допоміг, особливо ветеранам!
Останнім часом все більше стали звучати заклики до підвищення ролі місцевого самоврядування, поліпшення його фінансування, повернення йому багатьох забраних повноважень, аж до відновлення райвиконкомів. І хоч законодавчого оформлення все це ще не набуло, сам факт свідчить про поступове зростання авторитету рад, їх ролі і місця, що наближає нас до європейських цінностей, справжньої народної демократії.
Саме такий підхід сповідує М.Г. Бурлака, пропонує його якнайшвидше впроваджувати, виступаючи на зібраннях різного рівня у області та столиці. Бо саме тоді є можливість краще розвиватися районам, в тому числі і віддаленим, а не лише столиці та великим містам, а значить і покращити добробут своїх земляків.
– Я горджуся, що народився, живу і працюю в благодатному краї, який славний своїми традиціями і працелюбами, – говорить Михайло Григорович. – Тож прагну сприяти його розвитку, зберегти і примножити все те, що зроблено нашими попередниками. Про це часто веду мову і на сходах громадян, на зустрічах в трудових колективах і з громадськістю. Нам дійсно є чим гордитися, але і чимало ще треба зробити, бо, на жаль, через об’єктивні та суб’єктивні причини ми немало втратили з того, що вже було досягнуто. Бо лише спільними зусиллями зможемо вирішити багато важливих справ.
Хочу щиро подякувати всім, хто вірить у мої прагнення зробити район кращим і поліпшити життя наших людей настільки це можливо на нашому рівні. Бо роки навчили мене бачити за кожним зібраним центнером зерна, виготовленою деталлю чи обдарованою дитиною конкретну людину- виконавця – мудрого ветерана чи талановиту молодь, всіх, хто небайдужий до нашого району і ситуації в ньому, хто словом, ділом і навіть конструктивною критикою допомагає його соціально-економічному зростанню.

Павло БАЙДАЛЮК


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Вшанували працівників культури і аматорів мистецтва</b><br />Багата на таланти Бершадщина славиться своїми культурними і духовними надбаннями. Працівники клубних закладів,...
5 фото   
<b>Земляк на висоті</b><br />У п’ятницю, 6 червня, терористи збили військовий літак АН-30 над Слов’янськом. На борту було 8 членів екіпажу, які...
19 фото   
<b>ТЕРНІВКА</b><br />Існує з кінця Х/І століття. У ХІХ столітті була містечком, більшість населення якого складали євреї. У 20-х роках...
4 фото   
<b>У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок</b><br />У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок, який закликав учнів до школи: кого вперше, а для кого цей...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Шляхова
Старинець Ілько Миронович (1916) 1916 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 12.05.42.

З історії Бершаді
Квітне старовинна Бершадь, за роки Радянської влади вона перетворилася на соціалістичне місто. В грудні 1966 року, враховуючи питому вагу в розвитку економіки й культури, збільшення кількості населення, Президія Верховної Ради УРСР ухвалила перевести Бершадь з селища міського типу в місто районного підпорядкування. На вулицях, що після вигнання окупантів являли згарища та самі руїни, споруджено... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Людина конкретних справ - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення