Fridge magnet wooden gears

ПАСІКА – ЙОГО ЖИТТЄВЕ ПОЛЕ

  • Подобається9Не подобається
  • 19 Серпня 2008, 07:46

Нехай не образяться у переддень професійного свята Анатолій Феодосійович Козір та його дружина Олена, які доглядають у ТОВ «Яланецьке» за 120 бджолосім’ями і прекрасно справляються з обов’язками, однак їх односельчани, бджолярі-аматори запропонували розповісти на сторінках газети ще і про одного з їх попередників П.М. Шевчука, який зустрів у цьому році вже 85-ту свою весну. Понад чотири десятиліття займався він у колгоспі улюбленою справою. Невеличку пасіку має на обійсті і тепер.
Звідкіля взявся у нього хист до цього не зовсім звичного на ту пору ремесла пояснити не може, але добре пам’ятає, як ще в дитинстві ловив бджілок і поміщав у заздалегідь підготовлений «вулик», видовбаний з гарбуза. Над усе чомусь тоді був переконаний, що те мало бути найкращим місцем для відкладання меду. То вже набагато пізніше батьків брат загітував ще і його батька купити по п’ять вуликів-дуплянок. А так, як вони були розміщені на батьковому обійсті, Павло не міг дочекатися, коли раз у тиждень до них навідається дядько і почне щось чаклувати. Бо в кого міг того ще навчитися.
Але нове ремесло так і не пішло тоді з першого разу, як кажуть, в руку. Павло Маркович хоч і не забобонний, а ще й по сьогодні вірить, що невдача тоді спіткала тільки через те, що купили їх не в доброзичливих людей. У бджільництві, мовляв, це особливо відчувається. І як аргумент додає, що зовсім по-іншому пішли справи, коли купили вулики у більш щирої людини. У 13-14-річному віці почав хазяйнувати біля них вже сам. А остаточно повірив у свої сили тільки після того, як одного разу вдалося зібрати рій.
Повоєнні роки, коли його запросили пасічником у колгосп, згадує з неохотою. Бо що то були за вулики, які пережили війну, а відібрані були ще у роки колективізації. Пасічників, бачите, у Яланці теж тоді рахували багатіями. І розкуркулювали. Але і тоді з 23 вуликів вкачав кілограмів з п’ятдесят меду.
Потім колгосп направив його у річну школу пасічників на навчання. Далі – знову улюблена робота по спеціальності у своєму селі. За сорокарічну практику роботи пасічником, згадує, що тільки у 1957 році залишився без меду. Та і на те були причини.
Цікаво, що у його сім’ї з бджілками «дружить» лише молодша онука – дев’ятикласниця Світлана. Медок полюбляють всі, а допомогти дідусеві може тільки вона. Іншій онуці, як і дружині, перешкоджає до них підступитися алергія.
Павло Маркович згадує, як виручала пасіка у голодні роки, чимало може розповісти, наскільки вона лікує. Маючи від природи не богатирське здоров’я, каже, якби не пасіка, ніколи не дожив би до цього віку. Мед і повітря над вуликом, за його переконанням, найчудодійніші ліки, впливу яких на людину ще ніхто не вивчив. А ще лікує спокій. У селі кажуть, що Павло Маркович не обминув жодного Спаса, щоб не почастував сусідів медком. Навіть коли на його пасіці були вже лічені вулики. Звичайно, не за гроші. Набагато дорожче коштує щире спасибі.
Розбагатіти, захопившись цим промислом, на його думку, можна, однак потрібно дуже багато трудитися, інша справа – поправити здоров’я, зміцніти душею.
Чимало, звичайно, довелося пережити йому на віку, але тримається і до цього часу. За що щиро, будучи все життя віруючою людиною, дякує Богу. А ще – бджілкам, які відносять на своїх крильцях смуток і приносять на його місце здоров’я та радість. Для того, запевняв, щоб легше стало на душі, інколи буває достатньо одного погляду на вулик. А вже як вслухатися в гомін бджіл – втома враз десь дівається.
Тож з професійним святом Вас, Павле Марковичу, як і всіх бджолярів району. Нехай бджілки принесуть на своїх крилах вам і всім людям ще багато років життя та сприяють здоров’ю.
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Як святкувала Бершадщина</b><br />Урочистості з нагоди 24-ої річниці Незалежності України відбулися 24 серпня біля районного будинку культури.
2 фото   
<b>Молодь єднає Україну</b><br />Ініціатором велозаїзду стала молодіжна громадська рада при райдержадміністрації. Патріотичний захід відбувся під...
4 фото   
<b>У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок</b><br />У всіх навчальних закладах району пролунав перший дзвінок, який закликав учнів до школи: кого вперше, а для кого цей...
11 фото   
<b>Зустріч з Анатолієм МАТВІЄНКОМ</b><br />3 травня в громадській приймальні Бершадського району було проведено прийом громадян з особистих питань народним...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Сумівка
Вуйчак Гнат Дементійович (1913) 1913 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.04.45.

З історії Бершаді
Широкого розмаху стахановський рух набув на спиртовому та пивному заводах, меблевій фабриці, маслозаводі, серед робітників артілей. Учасники змагання, маючи значні трудові досягнення на своїх підприємствах, подавали шефську допомогу сільським трудівникам. Ще з довоєнних часів збереглись міцні зв'язки робітничого колективу цукровиків з селянами с. Поташні. Робітники після закінчення... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ПАСІКА – ЙОГО ЖИТТЄВЕ ПОЛЕ - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення