Fridge magnet wooden gears

ЧИ ПОВЕРНУТЬСЯ ТРАЧЕНКИ В УКРАЇНУ?

  • Подобається9Не подобається
  • 15 Листопада 2007, 21:56

Життя Сергія Траченка на перший погляд складалося вдало. Після закінчення Устянської середньої школи вступив до Уманського сільськогосподарського інституту, а потім працював на досить престижній посаді в педагогічному інституті – проректором по бізнесу і одночасно викладав економіку. Але… Навіть ця робота не могла забезпечити нормального життя молодій сім’ї (дружина Лариса у тому ж вузі викладала педагогіку). Тож започаткував власний бізнес: відкрив у Тальному два магазини по продажу риби. Але справи йшли не вельми вдало, і коли трапилася нагода поїхати на заробітки в Португалію, довго не роздумував, хоч знав, що їде у невідомість.
Навряд чи тоді, на початку 2000-го, у віці 24 років, Сергій уявляв собі, що це буде крок, який разюче змінить усе його життя. Він просто їхав, щоб заробити більші гроші, ніж мав на батьківщині. А роботи не боявся ніякої, адже народився в селі, змалку привчений до праці. Від природи кмітливий, беручкий до справи, комунікабельний і щирий. З ним легко і приємно спілкуватись – це я відчув, розмовляючи із земляком під час недавньої зустрічі, коли він приїздив у відпустку.
Як же ведеться йому на чужині?
…Перші два тижні в Португалії працював на будівництві, а потім два місяці водієм на фірмі, що першою в Європі відкрила мережу магазинів по продажу товарів по 1,5 євро. А коли господар фірми побачив, що Сергій працює на совість, допоміг йому влаштуватися на більш оплачувану роботу – водієм на вантажний автомобіль з причепом у фірму по перевезенню продуктів. Так він об’їздив багато країн Європи – побував у Франції, Іспанії, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Бельгії… Зараз наш земляк трудиться водієм, але на іншій фірмі, возить вантажі до Англії (до речі, досить цікаво розповідає про те, як переправляють автомобілі на поїздах під Ла-Маншем).
Облаштувався Сергій у невеликому містечку Соуре, у самому центрі Португалії, за 150 км від Лісабона і за стільки ж від Порто. У тому ж 2000-му до нього приїхала дружина Лариса. І їй, як і Сергієві, довелося забути про свою вищу освіту. До травня нинішнього року вона працювала продавцем у кафе. Зараз навчається на дев’ятимісячних курсах державної португальської мови. Це потрібно для того, щоб легалізувати український диплом про вищу освіту і працювати за спеціальністю. До речі, у Португалії не можна відкрити і своєї фірми, якщо не пройшов цих мовних курсів. А взагалі, каже Сергій, мову можна вивчити і без курсів. Якщо людині менше 40 років, то це можна зробити приблизно за три місяці, та знову-таки, якщо хочеш домогтися чогось більшого, ніж маєш, обов’язково треба закінчити курси. Знання мови – дуже важливий фактор більш-менш успішного перебування наших заробітчан у цій країні. Адже це не тільки засіб спілкування, а й вияв поваги до того народу, серед якого живеш.
Сергій розповів, що португальці привітні і гостинні люди, особливо коли бачать, що емігранти приїхали до них із хорошими намірами і добре працюють. Є серед українців і такі, що, не маючи сили волі, зловживають спиртним. А спитися там досить легко, адже, скажімо,
5-літрова ємкість вина коштує 3 євро, це дуже дешево за європейськими мірками. Взагалі ціни на продукти набагато нижчі, ніж в Україні. Кілограм м’яса у перерахунку на наші гроші коштує 13 гривень, дешевші й інші товари.
Сам Сергій заробляє досить непогано. Якщо середня зарплатня португальця складає 850-1000 євро, то кваліфікований водій, яким і є випускник аграрного українського ВНЗ Сергій Траченко, може заробити до 2000 євро. Сім’я вже міцно вкоренилася в Португалії. Недавно придбали в кредит власну квартиру, мають автомобіль “Фольксваген-пассат”. Живуть на рівні середньої португальської сім’ї. Донька Владислава цього року на відмінно закінчила перший клас португальської школи, вільно розмовляє португальською мовою. А батьки, щоб не забувала рідної української, привозять з дому підручники і книги. Радіють, що відкриваються і недільні українські школи, а також православні церкви, де наші люди не тільки можуть молитися, а й здійснювати релігійні обряди.
В містечку Соуре живе до сорока українських сімей. Більшість намагається зберігати в собі українськість. Читають українську періодику і книги, дивляться і слухають передачі різних українських каналів (через супутник) і радіо. Хто бажає, може навіть купувати українські товари, зокрема хліб.
По-різному складаються долі заробітчан. Багато лікарів у кращому разі працюють на посадах медсестер, а більшість – на підприємствах, будівництві, у сфері обслуговування. До речі, на відміну від України, професії лікаря і вчителя в Португалії найбільш престижні і високооплачувані.
Як складеться життя сім’ї Траченків далі? Сергій сказав, що їх дуже тягне на батьківщину. І мають намір років через п’ятнадцять повернутися. Головне – дати нормальну європейську освіту доньці. А далі – вибір за нею. Але чи захоче Владислава, коли виросте і одержить диплом, залишати комфорт, затишок і їхати в далеку і не завжди привітну Україну? І чи не зміняться наміри батьків за півтора десятиліття? А може, до того часу і в нас зміниться життя на краще? І кваліфіковані фахівці, такі як Сергій та Лариса, не шукатимуть щастя на чужині. До речі, багато наших працівників за кордоном сподіваються, що Верховна Рада прийме закон про подвійне громадянство.
Чим відрізняється життя сім’ї Траченків від життя інших наших громадян за кордоном? Тим, що у неї нині нормальне сучасне, і вони впевнені у своєму майбутньому. Але це залежить не тільки від сприятливих обставин, але й від них самих.
Федір ШЕВЧУК.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Від кризи до стабілізації та поступу економіки</b><br />Минулої п’ятниці відбулося засідання колегії райдержадміністрації, на якій було розглянуто ряд важливих питань. В...
18 фото   
<b>БЕРІЗКИ-БЕРШАДСЬКІ</b><br />
3 фото   
<b>Колегія відділу освіти</b><br />29 серпня 2012 року в Бершадському районі відбулось засідання колегії відділу освіти райдержадміністрації, в якому...
4 фото   
<b>Футбол</b><br />Футбольна команда району завершила участь в футбольних іграх першості області сезону 2011-2012 років. Завдяки тому,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Чернятка
Візнюк Йосип Андрійович (1903) 1903 р., українець, службовець. Мобілізований в 1941 р. Монастирищенським РВК, Черкаська обл. Рядовий. Загинув 00.10.41.

З історії Бершаді
Славною традицією став зв'язок з трудівниками соціалістичних ланів - вже багато років шефствує комбінат над колгоспом «Перемога» села Поташні. Серед інших бершадських підприємств, що нещодавно утворились, - райоб'єднання «Сільгосптехніки», якому на честь 50-річчя Комуністичної партії України було присвоєно звання колективу комуністичної праці. Самовіддана праця здруженого колективу об'єднання... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ЧИ ПОВЕРНУТЬСЯ ТРАЧЕНКИ В УКРАЇНУ? - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення