Fridge magnet wooden gears

Судді нині, мов лікарі

  • Подобається5Не подобається
  • 27 Березня 2010, 12:43

Хоч було те ніби вчора, суддею у Бершадський районний суд Анатолій Іванович Куйбіда прийшов у 1989 році – через три роки, як отримав диплом у Харківському юридичному інституті. Нині ж він вже другий рік тут головує.
Про очолюваний ним колектив, про проблеми в судовій діяльності і дещо про себе попросили його розповісти.
– Навантаження, коли прийшов на роботу у Бершадь, не піддається ніякому порівнянню з теперішнім. Хоч тоді працювало тільки двоє суддів, а тепер вже п’ять, і з березня введено ще одну одиницю – справа тільки за тим, хто з претендентів на цю посаду витримає конкурсний відбір.

Ці переміни пояснюються тим, що з кожним роком законодавство розширює доступ до судової системи, і всі спірні питання, які виникають в суспільстві, покладено на вирішення в судах. Тож зрозуміло, що і кількість справ різко збільшилася, як і їх складність. Якщо раніше більше займалися кримінальними злочинами, вчиненими на території району, сімейними справами, то на сьогодні їх тематика значно розширилася. Чимало, наприклад, пов’язані з оскарженням рішень державних органів та органів самоврядування. Або ж таке. Законодавством передбачено чимало пільг різним категоріям громадян, але через кризу ситуація складається так, що держава неспроможна в достатній мірі їх задовольнити. Чого тільки варта затримка з прийняттям бюджету на нинішній рік. От і звертаються люди до суду.
Бути рядовим суддею, звичайно легше, ніж здійснювати керівництво колективом, у якому разом з помічниками суддів та секретарями, розпорядниками, працівниками канцелярії тощо – 34 працюючих. Виручає тільки те, що колектив формувався не один рік і підібрався хороший. Адже головне завдання судді – вчасно і правильно вирішити спір. А от у голови суду, крім суддівських обов'язків, є ще й чималі навантаження, пов'я - за ні з господарською діяльністю. В умовах нинішньої кризи судам нелегко виживати теж, їх недостатньо забезпечено навіть найелементарнішим, тож доводиться дбати, щоб і тепло було, і затишно.
Робота судді дуже відповідальна. Часто навколо судів ходить чимало домислів, в тому числі і про корупцію. Насправді ж базуються вони найчастіше на одному якомусь із фактів із зовсім іншої місцевості. А от щось хороше населенням чомусь не прийнято помічати і вести мову на такому ж рівні. Головне у нашій роботі – це законне вирішення тих проблемних питань, які виникають в людей по їх конкретних справах.
Причому, рішення повинно бути обгрунтованим, базуватися на діючому законодавстві. Тим більше, що до нас часто звертаються з проблемами, які повинні вирішуватися в інших інстанціях. На жаль, у нашій державі є ще чимало тих, хто нехтує нормами права, от і змушені люди звертатися в суд, щоб захистити власні інтереси.
В судах іноді вирішуються долі багатьох, що теж ускладнює роботу суддів. Часто лише від них залежить винесення справедливого і разом з тим заслуженого покарання.
Бувають непоодинокі випадки, коли людину ще можна наставити на шлях виправлення. А це вже та грань, коли суддя також повинен, приймаючи відповідне рішення, пройнятися відповідальністю за її долю. Ще слід відзначити, що населення нині стало набагато обізнанішим у правовому полі, ніж у часи, коли тільки починав працювати. В зв'язку з цим і суддям стало важче, адже іноді доводиться бути і суддею, і дипломатом. У своїй роботі ми не повинні допускати будь-яких дій, які б могли нас скомпрометувати як фахівців у галузі права і як громадянина.
Суддя нині, як лікар. Тільки лікар лікує недугу, а суддя, як і священнослужитель – душу та недуги суспільства. А щоб це вдавалося, ми цю біль повинні пропустити крізь себе, що неодмінно залишає якийсь відбиток як на нашому власному здоров'ї, так і на життєвих проблемах. Але такою вже, видно, є наша доля – вершити правосуддя.
Слухаючи неспішну розповідь Анатолія Івановича, зловив себе на думці, як непросто нині йому і його колегам вершити правосуддя. Адже, крім цього, вони звичайні люди, зі своїми життєвими долями.
Всяке трапляється на віку, але, як стверджує Анатолій Іванович, було у нього все ж більше приємного. Похвальні грамоти, які є у його колекції, за ніщо не даються. Неодноразово він обирався делегатом на конференції суддів. І все ж це не йде у порівняння з гарними відгуками людей про нього, як про професіонала, добру, справедливу людину. Чи може бути ще вищою від цього визнання нагорода? І на слова подяки, стверджує А.І.
Куйбіда, за свою непросту роботу заслуговують всі судді очолюваного ним колективу.
Жаль лише, що не всі серед населення розуміють, наскільки їм буває важко працювати, адже вони не можуть використовувати у своїй роботі принцип кнута і пряника, як це роблять більшість керівників, це заборонено законодавством. Натомість керуються тільки Законами.
Якими бачить Анатолій Іванович суди надалі? Реформи, на його думку, потрібні у всіх галузях і напрямках життєдіяльності суспільства, в тому числі і в судоустрої. Але на сьогодні на законодавчому рівні ще немає досконало вивіреної програми, яка б орієнтувала, яким саме має бути суд. Понад усе, на його думку, хотілося б щоб суд був незалежним від впливу різних факторів, в першу чергу політичних та економічних. Щоб вони мали гарантії незалежності, якими політики від виборів до виборів починають спекулювати.
30 березня рідні і друзі, колеги по роботі, всі, хто знає Анатолія Івановича, вітатимуть його з піввіковим ювілеєм. Тож побажаймо йому міцного здоров'я і всіляких гараздів.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Вінниччина очима редактора: Літинщина</b><br />Цього разу керівники комунальних газет усіх районів області відвідали Літинський район, який зацікавив багатьох не...
2 фото   
<b>Роман Андрущак: «Я відкритий для всіх»</b><br />– Романе Леонідовичу, декому із читачів цікаво більше дізнатися про Вас, чому пішли на службу в систему МВС?
19 фото   
<b>Весна</b><br />
4 фото   
<b>Вінниччина очима редактора - Липовеччина – тур третій</b><br />Черговий виїзд редакторського корпусу виявився вже до меншого, сорокатисячного району, але зовсім не менш значимого і...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Лісниче
Клевенець Пилип Тимофійович (1923) 1923 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1943 р.

З історії Бершаді
Робітники й селяни не припиняли боротьби: готувались нові виступи. Для їх організації в січні 1919 року Бершадський підпільний ревком створив партизанський загін з жителів Бершаді та сусідніх сіл. Командиром призначили голову ревкому В. Кривоходкіна, а комісаром — П. Соболевського. Внаслідок переможного повстання в лютому 1919 року в Бершаді відновлено Радянську владу. Народна влада... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Судді нині, мов лікарі - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення