Fridge magnet wooden gears

Зачекалося село перемін

  • Подобається3Не подобається
  • 27 Листопада 2009 р

На знімку: видача зерна за оренду паїв – теж крок до виживання. На цю тему спілкуються Анатолій Васильович Загорулько(зліва направо), директор господарства Михайло Іванович Барабаш і ветеран товариства Микола Тодосійович Вівчарук. Фото Сергія КІСИКА

Сільськогосподарське виробництво завжди вважалося одним із найризикованіших.
Якщо мати на увазі ще й кризу, то по сільгосппідприємствах може пройтися подвійний удар.
Як виживати у такій ситуації? Про яку перспективу господарства, села при цьому можна вести мову?
Зважаючи, що у так звану зону ризику, через засуху, потрапило у цьому році ТОВ «Яланецьке», ми і вирішили надати слово директору цього господарства М.І. БАРАБАШУ.

– Так, рік завершується, як і у всіх, а особливих здобутків немає. Добре, що хоч зуміли спрацювати без збитків.
У це важко повірити, але на полях, де за всіма вимогами технологій, з внесенням мінеральних добрив, застосуванням засобів хімізації, вирощували кукурудзу, не випало жодного дощу. А так, як не склалися погодні умови, то майже нічого тут не отримали.
Щоб мати більшу уяву, яких прикрощів завдала господарству засуха, наведу один приклад. В одному місці вирішили наприкінці весни і на початку літа виорати частину площ, щоб мати щось на зразок напівпару під посів озимих. Але хоч на інших полях на свій страх і ризик їх все таки посіяли на шестистах гектарах у суху землю і є підстави сподіватися, що не прогадали, то на тих площах, де був отой напівпар, так і не вдалося цього зробити – через засуху не можливо було підготувати для цього ріллю.
А затрати понесли чималі.
Або ж іще. Розраховуючи на вищий урожай, закупили французьке насіння пивоварного ячменю, а він, через засуху, видав тільки по 22 центнери з гектара. От і спробуй вибудовувати якусь економіку.
Причому, до людей не може бути ніяких претензій, вони працювали як слід. А результат? Добре, що хоч за оренду землі вдалося розрахуватися.
Чотири центнери зерна за кожний пай, а у насце 1,4 гектара, певна кількість соняшника, який теж плануємо видати власникам паїв, цілком відповідають визначеним трьом відсоткам від вартості паю. Планували видати ще й кукурудзу, але не вдалося.
Чия у цьому вина? Така засуха, та ще й розбалансована політика щодо сільськогосподарського виробництва – це дійсно подвійний по нас удар. Навіть у районі є села, де опади випадали, ніби на замовлення. В той же час на наших полях запаси вологи в орному шарі грунту були критичними. Але восени знову змушені були ризикувати, коли настала пора сіяти озимину. І хоч сходи вже маємо, надалі знову ж таки ніякої гарантії, що їх не знищить голомороззя немає. Так що сільськогосподарське виробництво дійсно залишається найбільш ризикованим.
А от щодо кризових явищ, у повному розумінні цієї проблеми, то як на нас, сільгоспвиробників, покищо їх не відчуваємо, якби тільки родило поле. Про яку кризу сьогодні ведемо мову, коли навіть у такому складному році, як нинішній, маємо і хліб, ідо хліба, і відсіялися, та ще й підготувалися, хоч і вимушені були, як кажуть, затягнути пояси, щоб мати урожай у наступному році. Люди, особливо старшого покоління, які пережили холод і голод, дуже переживають, щоб не трапилося нічого подібного. Адже цілком можливо, що дехто з них лише за рахунок виплат на паї і виживає. І не завжди варто орієнтуватися на те, що у деяких господарствах видають по тонні зерна на них, адже пайові наділи там можуть бути значно більшими, ніж у жителів нашого села.
А чи правильно звинувачувати у всіх бідах ще й сільське населення? Так, як я родомз Яланця, посмію запевнити, що більшість моїх земляків добросовісні працівники. І тільки ситуація, яка склалася з початком реформ, а не вони самі, породила чимало нинішніх негараздів, у яких вже і розібратися важко.Наші механізатори професійно можуть і сіяти, і орати, і збирати та перевозити урожай. Хіба можна таким, наприклад, як В.Коваленко, М.Волковінський, О.Тандитний чимось дорікнути? І таких прізвищ міг би назвати ще чимало.
Неменш важливу роль у даний складний період відіграють і спеціалісти господарства. Чого тільки варта допомога, зважаючи на його досвід, ветерана сільськогосподарського виробництва П.О.Мороза, який працює головним інженером. Можливо, саме завдяки йому і таким, як він, вправляємося на полях власною технікою і силами.
А от щодо удосконалення виробництва, від чого залежатиме майбутнє господарства, то не посоромлюся висловитися, що досить вже працювати дідівськими методами. Хочемо ми того чи ні, а на полях давно вже повинна працювати сучасна енергонасичена техніка.
Одним словом, Яланець, та й взагалі села, зачекалися перемін на краще. І чим швидше вони прийдуть, тим більше матимемо від них користі.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
2 фото   
<b>В Житомирі презентували книгу спогадів про В. Кавуна</b><br />5 травня у Житомирській облдержадміністрації відбулася презентація книги спогадів про Василя Кавуна «Живий у пам’яті...
3 фото   
<b>Колегія відділу освіти</b><br />29 серпня 2012 року в Бершадському районі відбулось засідання колегії відділу освіти райдержадміністрації, в якому...
3 фото   
<b>Бершадський медичний коледж</b><br />
3 фото   
<b>Служба в зоні небезпеки: вінницькі міліціонери на Сході відновлюють правопорядок, затримують сепаратистів та кримінальних елементів.</b><br />Звільнені від терористів міста на Сході України продовжують залишатися «гарячими точками». Через цю територію...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Поташня
Яремчук Костянтин Іполитович (1917) 1917 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 25.01.45. Похов. Польща.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Зачекалося село перемін - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення