Fridge magnet wooden gears

Чи стане Бершадський спиртзавод енергозберігаючим і екологічним «японським» виробництвом?

  • Подобається14Не подобається
  • 20 Травня 2009 р

На знімку: голова районної ради М.Г. Бурлака і директор спиртзаводу А.П. Новінський з японськими спеціалістами. Фото автора

Рік напружених зусиль адміністрації спиртового заводу, яке очолює А.П. Новінський, при підтримці керівництва державного Концерну «Укрспирт» та українського уряду, зумовили вихід на заключну стадію співпраці з японськими компаніями. Вихідні дні, присвячені Дню Перемоги, стали найбільш відповідальними і напруженими для бершадських спиртовиків, які приймали представників японських компаній «Марубені» та «Джі Ді Сі» для детального їх ознайомлення з підприємством і можливостями застосування їх технологій в рамках проекту «Зелені інвестиції».
Тож спілкування з усіма причетними до нього людьми виявилося цікавим та корисним, в тому числі й для його ознайомлення із широким загалом наших читачів.

Попередньо своє погодження на Бершадь дала і прем’єр-міністр Ю.В. Тимошенко

Петро Бойко, заступник голови Концерну «Укрспирт»: – Питання тепло- і енерго - зберігання, вирішення питань екології знаходяться нині серед пріоритетних в діяльності уряду. Тож коли в лютому нинішнього року Японія озвучила інформацію про покупку в України частини квот на викиди забруднень в атмо - сферу, згідно з Кіотським протоколом, ми запропонували впровадження проекту в рамках японських пропозицій на спиртзаводі у Бершаді, який мав уже попередню річну консультаційну співпрацю з японською компанією «Марубені».
Чому було вибрано саме це підприємство? Насамперед тому, що воно діюче й розташоване в центрі міста, і ми хочемо показати, що в перспективі завод не буде мати ніякого негативного впливу на навколишнє природне середовище. Це базовий, пілотний проект, і від його успіху залежатиме подальша співпраця у цьому напрямку й інших споріднених підприємств.
З розповіді Петра Миколайовича дізнався, що вже в лютому японські спеціалісти побували разом з представниками «Укрспирту» на нашому заводі з ознайомчою поїздкою, а в другій декаді квітня його директор А.П. Новінський відвідав у складі української делегації подібні підприємства в Японії.
В ці травневі дні представники двох японських компаній побували у Бершаді, де вивчали можливості впровадження свого проекту. Вартість його оцінюється в 39 млн. євро, в тому числі до 10 млн., якщо все це сповна профінансується, буде витрачено на будівельно-монтажні роботи. Уявляєте ці обсяги? На них буде оголошено тендер серед будівельних організацій, тож створиться багато робочих місць.
Відзначу і такий немаловажний факт – японці не просто заплатили валюту за покупку квот на викиди в атмо - сферу, а за ці кошти хочуть впровадити свої проекти по поліпшенню екологічного стану виробництв. Це стосується окремих шахт, котелень, спиртзаводів та іншого.
Коли в Мінагрополітики відбувалася робоча зустріч японців з українською стороною, в її роботі взяв активну участь і голова обласної ради Г.М. Заболотний, який разом з А.П. Новінським обґрунтували можливість впровадження проекту на Бершадському спиртзаводі. Попередньо своє погодження на Бершадь дала і прем’єр-міністр Ю.В. Тимошенко.
Нині цей проект знаходиться в Національному Агентстві екологічних інвестицій і підписаний міністром Мінагрополітики, головою Концерну «Укрспирт» та директором нашого спиртзаводу. Але останнє рішення залишається за японською стороною. Саме після нинішніх відвідин їх фахівців залежатиме впровадження у нас цього дуже потрібного проекту.
Забігаючи наперед, відразу зазначу, що під час нашого спілкування, а також за результатами підсумків засідання по вивченню заводу, японські спеціалісти дали позитивну оцінку на подальшу співпрацю із бершадцями. В червні все це має бути зафіксовано в протоколі на урядовому рівні, а у вересні підпишеться Угода про співпрацю з подальшою поставкою японського обладнання.
Даруй, шановний читачу, за деяку конкретизацію, але так хочеться, щоб про цей проект, з надзвичайно великим за бершадськими мірками фінансуванням і значними позитивними екологічними зрушеннями, в разі його впровадження, знали жителі ра - йону. До речі, японці з великою зацікавленістю спілкувалися в ці дні на заводі і з М.Г. Бурлакою – не лише як з головою районної територіальної громади, а і як з колишнім директором цього підприємства.
Андрій Новінський, директор Бершадського спиртзаводу: – Я дуже радий, що ми дійшли до фінальної стадії вивчення можливості впровадження у нас японської програми поліпшення екологічного стану виробництва і впровадження енергозберігаючих технологій. Дай Бог, щоб ми завершили спорудження, як і передбачено, 13.12.2010 року. Адже в результаті цього не лише буде здійснене вищесказане, але й собівартість спирту здешевиться, поліпшиться його якість, запрацює новий завод по виробництву біогазу. Крім того, залучаться сюди із вигодою для себе й наші сільгоспвиробники.
Коротко скажу, що цей проект передбачає три напрямки: – енергозбереження (нині за добу під час виробництва спалюється понад 15 т мазуту, а в результаті впровадження виробництва біогазу ці витрати зменшаться на третину. Потім цю частину можна буде довести до 50 і 75 відсотків. Можлива й переробка залишків біомаси на електроенергію); – виробництво з барди біогазу. До речі, на біогаз перероблятиметься не лише барда, але й закуплятиметься для цього в сільгоспвиробників зелена трав’яна маса, силос та інше; – водоочистку і замкнений цикл водопостачання, в результаті чого вода скидатиметься у річку екологічно чистою.
Японські фахівці запевнили, що ніякого, специфічного для цього виробництва, запаху люди не відчуватимуть і зникне необхідність у полях фільтрації.
В ході розмов дізнався і про такий цікавий факт. Спирт у США, наприклад, ототожнюється з паливом, у Європі – з побутовими і медичними рідинами, а в нас – чомусь тільки з алкогольними напоями. А спирт, з самого початку, був винайдений саме як паливо, в першу чергу для автомобілів. По мірі здорожчання і зменшення нафто - продуктів роль і значення спирту, як палива, буде зростати.
Михайло Бурлака, голова районної ради: – Впровадження даного проекту на спиртзаводі принесе велику користь не лише цьому підприємству, але й району, його жителям. Тому влада всіляко це підтримуватиме. Ми маємо гарне минуле і, сподіваюся, саме через такі проекти, будуватимемо таке ж гарне майбутнє.
І немає сумнівів у тому, що команда, яка нині працює на спиртзаводі, при підтримці Концерну «Укрспирт» і українського уряду, повністю реалізує цей японський пілотний проект.
Дещо почув і про технології. Виявляється, що за японською процес збродження триває всього 5 днів, в той час як за німецькою чи шведською технологіями – цілих 30 днів. Відповідно різко зменшується й кількість технологічних ємкостей.
І все ж японці неодноразово підкреслювали, що їх проект передбачає насамперед екологічний бік справи, хоч в його рамках можливі й наступні доповнення та розробки.
Олег Мірошник, представник компанії «Марубені» в Україні: – Ми добре співробітничаємо з «Укрспиртом», тому їх пропозиція щодо Бершадського спиртзаводу нас повністю влаштовує. А враження від Бершаді – чудове.
Скажу коротко – я хотів би тут жити, бо дуже гарні і гостинні люди.
З японцями зміг поспілкуватися тільки по закінченні їх роботи. Прискіпливі до всього, вони прагнули вивчити все можливе і тут же фіксували при допомозі ноутбука. Завод їм сподобався своєю компактністю, доглянутістю, порядком. Обладнання хоч і дещо застаріле, але знаходиться в доброму стані.
Масао Като, менеджер проектів по викидам парникових газів та охороні навколишнього середовища компанії «Марубені»: – Завод сподобався, як і місто. Дуже багато зелені, що нагадує мій рідний край у Японії. Радий, що можемо зробити свій внесок в розвиток співробітництва між нашими країнами. Наша головна мета – покращити стан навколишнього середовища.
Висловлюю вдячність, що, не дивлячись на святкові дні Перемоги, головні спеціалісти заводу перебували на робочих місцях і надавали нам в усьому допомогу.
До речі, дещо жартуючи, звучали побажання від наших фахівців, щоб зробити спирт - завод енергозберігаючим і екологічно чистим «японським» виробничим острівцем, а японські гості, щоб отримали бершадську прописку.
Інженери компанії «Джі Ді Сі» Такаюкі Тсуджі і Мотомаса Фуджісо, які проводили основну технологічну інспекцію заводу, на підсумковому зібранні говорили лаконічно і аргументовано. Суть їх висновків зводилася до того, що підприємство повністю підходить під проект «Зелені інвестиції», і вони готові його тут впроваджувати. Свої заключення вони вмістили в 7 пунктах, які виголосили перед присутніми.
– Ми зробимо все можливе, – заявили японці, – щоб якнайшвидше розпочати на Бершадському спиртзаводі роботи по впровадженню нашого проекту.
Від себе додам, що в цьому зацікавлені й всі бершадці.
Павло БАЙДАЛЮК.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Районний конкурс читців "Кобзар і Україна"</b><br />Навесні, напередодні дня народження великого українського поета Тараса Шевченка, традиційно проводяться у районі...
3 фото   
<b>Професіонали</b><br />Одним з господарств, де в цьому році найкраще велися як літні, так і осінні польові роботи, знову є ВАТ...
3 фото   
<b>Паньковецький Сергій – призер чемпіонату України</b><br />Учень Бершадської школи №1 Паньковецький Сергій в черговий раз показавши відмінні результати на республіканських...
10 фото   
<b>УРОК ДЛЯ НАЩАДКІВ</b><br />В історії України багато трагічних сторінок, але найболючішою темою і по сьогодні є цілеспрямоване знищення...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Вовк Панфіл Федорович (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Помер від ран 06.06.44. Похов. с. Н.Грубин, Молдова.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Чи стане Бершадський спиртзавод енергозберігаючим і екологічним «японським» виробництвом? - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення