Fridge magnet wooden gears

ВИЖИВАТИ КРАЩЕ РОДИНОЮ

  • Подобається9Не подобається
  • 27 Лютого 2009 р

Якою б не була форма організації праці, сільгоспформування у селах завжди відрізнялися одне від одного. Мета у всіх ніби й одна, а от йдуть до неї всі по-різному.
Як це робиться у ПП "Добробут" села Яланця, засновником якого є Олена Костянтинівна Бідняк, і піде мова у цьому матеріалі.
Дане приватне підприємство існує з 2000 року. Розмову з Оленою Костянтинівною, знаючи її характер, одразу ж розпочинаю з провокаційого запитання: «Мабуть, не просто було вам, жінці, зважитися на таку авантюру, як одноосібне ведення господарства?».
– А це ніяка не авантюра, а одна із рис характеру, – почув у відповідь. – Тоді ставила перед собою лише одне завдання: ні в якому разі не зупинятися, а рухатися вперед.

А що з того вийде – життя, як завжди, зробить свій розклад.
За фахом вона бухгалтер, тож здавалося б, чим не робота для жінки. Але кому ж не хотілося заробляти більше?
Далі Олена Костянтинівна зізналася, що спочатку не підозрювала, як складно працювати й мати зиск від землі.
Крім знань, тут потрібно мати ще й терпіння, жертвувати вихідними днями. Виручає лише те, що працюють родиною – вона з чоловіком, батько, ще два зяті з дружинами, які доводяться їй рідними сестрами. От і виживають.
У центрі села побудували прекрасний магазин "Золота фортуна". Сестра Катя завідує у ньому баром, а у продовольчій групі – Галина.
Костянтин Никифорович, її батько, хоч і відзначатиме вже у цьому році своє 80-річчя, постійно у рухові. Він основний помічник і порадник Олени Костянтинівни у всіх її справах. Відпрацювавши чимало років механізатором, добре розуміється і в техніці, і в агротехніці, технологіях.
Мати Олени Костянтинівни у свій час теж "підіймала" колгосп, працюючи в полі, тепер же вони, корінні яланчани, трудяться у своєму господарстві.
Ініціатором створення приватного підприємства було, звичайно, молодше покоління. Але відповідні прорахунки тоді робилися все-таки за участю батька. На його допомогу, пораду, найбільше всі і розраховували. Тепер теж не приховують, що навчилися давати багато чому раду саме завдяки йому.
Спочатку було 260 гектарів землі, тепер – 435. Техніку "збирають" і по-сьогодні.
Згадуючи все, Олена Костянтинівна каже, що дуже помиляється той, хто думає, що, зібравши урожай, одразу можна купити, наприклад, "Джипа". Щоб вижити, маючи землю, у неї треба постійно вкладати гроші, думати, за що жити від урожаю до урожаю.
Що саме сіяти орієнтуються по-своєму, враховуючи особливості полів. Тим більше, що землі дісталися не кращі.
У бухгалтерії, наприклад, один за одним лунали телефонні дзвінки. Десь там на кінці провода хтось благав її продати насіння гороху.
До речі, батько колись не був прихильником фермерства. Але коли побачив, що колгосп розвалюється, змінив погляди. А як поле обробити, знав добре.
Хоч на фермських приміщеннях вже не було ні брам, ні вікон, все ж зуміли проти - стояти руйнації. Усі – і три дочки, і зяті о тій складній порі виконували розпорядження батька. А той все повчав, що хоч і важко доводиться, надалі матимуть усі роботу. Хіба це не урок нинішньому поколінню, яке не завжди дослухається до порад старших, в тому числі і батьків?
Так усі ці роки родиною і господарюють. Один із зятів прекрасний газоелектрозварювальник, інший – зі знанням справи – комбайнер, вистачає роботи і третьому.
Тоді ж, як починали, щоб придбати хоч якусь техніку, батькові довелося продати навіть власного легковика. А дружина вдома варила обіди, щоб нагодувати всіх у полі.
Коли починали, мали навіть корови.
Проблеми, звичайно, були і є. Наприклад, людям не просто працювати на ту заробітну плату, яка є, а Олена Костянтинівна аж ніяк не може виплачувати таку, яку платять на будівництві у Києві. Але хіба її в тому вина?
А все ж і техніку вже зуміли непогану придбати, і землю почали удобряти. Стратегічні ж рішення, що саме далі робити чи купляти, як і раніше, приймаються колективно і обов’язково за участю батька.
Він же виступає ще й у ролі гаранта миру і злагоди в родині.
Якби на сьогодні постав вибір: КСП чи приватне підприємство, фермерство, Костянтин Никифорович каже, що не в його віці вже щось обирати. А от Олена Костянтинівна, що ніколи не дала б вже згоду на фермерське господарство, якби довелося працювати з чужими людьми.
Коли ж сім’єю, родиною – усе під контролем.
Не легко, звичайно, доводиться родині. Але у ній виробилася вже своя стратегія і тактика виживання. Наприклад, коли не вистачало грошей, доводилося навіть із пенсій їх віддавати, щоб тільки розрахуватися з людьми за роботу.
Щоб підтримувати економіку, займаються свинарством.
Бухгалтерію, на відміну від інших, навіть менших фермерських господарств, Олена Костянтинівна веде сама.
На думку цієї родини: для того, щоб фермерувати, багато не треба. Потрібно лише все, за що берешся, знати і уміти бачити. А ще, за кожну ділянку хтось повинен конкретно відповідати.
Набагато краще було б, звичайно, щоб мати хоча б тисячу гектарів землі. Але якщо буде більше землі, то і затрат, як і проблем, стане більше.
Тож зупинилися на тому, що є. Коли рік видався засушливим, навіть плакали, адже затрат зазнали он яких.
Ще один немаловажний факт. Якщо інші фермери, приватні підприємці скаржаться на нібито недосконале законодавство стосовно них, то у ПП "Добробут" не почув про це ні слова. Інша справа, коли йшлося про те, що нема пільг на кредитування, непрозора цінова політика на енергоносії тощо. А щодо курсу на фермерство, то вся родина за те, щоб і великі, і малі сільгоспформування мали права на існування. А що буде далі – підкаже час.

На знімку: Олена Костянтинівна Бідняк та її вісімдесятирічний батько Костянтин Никифорович Бадьорко біля нещодавно придбаної сівалки.
Фото Сергія КІСИКА.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
5 фото   
<b>Сімейна медицина: сьогодення і перспективи</b><br />2013 рік ознаменувався важливими кроками на шляху до покращення медичного обслуговування жителів нашого району....
8 фото   
<b>День захисника Вітчизни - свято поколінь</b><br />23 лютого 2011 року о 13 годині актовій залі Бершадської ЗОШ №1 відбулися урочистості з нагоди Дня захисника...
3 фото   
<b>Тиждень права у Баланівській школі</b><br />Відкриття тижня права у школі розпочалося загальношкільною лінійкою, на якій учні ознайомилися із поставленими...
3 фото   
<b>Посвята в гуртківці будинку дитячої творчості</b><br />Пора шкільних канікул, навіть самих недовготривалих - радісна пора для усіх учнів. І відмінники, і невгамовні...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Попсуй Іван Григорович (1922) 1922 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.08.44.

З історії Бершаді
Виконуючи інтернаціональний обов'язок, трудящі Бершаді неодноразово збирали кошти на допомогу республіканським військам Іспанії. Значні кошти надходили від бершадців у фонд зміцнення обороноздатності нашої країни, на рахунок добровільних організацій Червоного Хреста та Тсоавіахіму. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ВИЖИВАТИ КРАЩЕ РОДИНОЮ - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення