Fridge magnet wooden gears

Еліксир молодості... у склянці соку

  • Подобається0Не подобається
  • 9 Вересня 2009 р

«Кожен день із соком!» – під таким девізом відбувся міжрегіональний круглий стіл за участю журналістів Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей, провідних дієтологів, фахівців з гігієни харчування і технологій переробки харчових продуктів. Цей своєрідний форум став ще одним кроком у виконанні всеукраїнської інформаційної програми для ЗМІ і населення «Професійно про користь соку». Вона здійснюється всеукраїнським центром прес-клубів «УкраїнаФорум» за ініціативи компанії «Тетра Пак» – світового лідера з виробництва асептичної упаковки для рідких продуктів харчування, включаючи соки та соковміщуючі напої.

Власне, чому виникла нагальна потреба привернути увагу громадськості, всього споживацького загалу до стану виробництва фруктових та овочевих соків? Виявляється, під загрозою майбутнє нашої нації, здоров’я наших нащадків. І головна з причин – нехтування цілющими дарами землі: фруктами, овочами, їхнім продуктом – соками, сокоуміщуючими напоями. У той же час спостерігається широке вживання різноманітних сурогатів, які заполонили ринок.
У країні людей косять алкоголізм, наркоманія, туберкульоз, як бузина, рясно квітне СНІД та заморські інфекції.
Жахливо падає доля у вживанні овочів і фруктів. Населення підгодовують харчами з модифікованими (ГМ) продуктами, фастфудами, які приводять до ожиріння. Гостро стоїть проблема чистої питної води. З наших кранів тече цілий хімічний коктейль, або вона забруднена такими бацилами, що їх штучно можливо виростити, мабуть, тільки в найсекретніших лабораторіях світу.
Демографічна ситуація жахлива. Діти наче в наслідок якихось диких дослідів народжуються з нечуваними вадами і хворобами. Молодь скалічена дистрофією. Її вбиває рання пристрасть до цигарок і алкоголю. Вона вже охляла від енергетичних напоїв сумнівної якості.
Відкриваючи форум, голова правління Всеукраїнського центру прес-клубів «Україна-Форум» Максим РИЛЬСКИЙ був дуже лаконічним. Він зауважив, що необхідність в таких зустрічах викликана слабкою поінформованістю населення про користь соків, включаючи пакетовану сокову продукцію від українських виробників.
Далі прозвучала приголомшлива цифра. Виявляється, середній європеєць споживає на рік понад 50 л. соку, а українець – у три рази менше! Виходить, що українець випиває в день, як горобець з калюжі, може трохи більше столової ложки натурального соку…! Зате рахунок спожитого пива (на одну особу) іде на десятки літрів!
Затим пан Рильский передав слово фахівцям, і розмова перейшла в професійну площину. Завідуючий відділом гігієни харчування Хмельницької обласної СЕС Ігор Баланюк розповів про соки, наголосив в чому цінність цього елегантного харчового продукту, як невичерпного колодязя життєдайних речовин для організму. Наприклад, вживання апельсинового соку знижує вірогідність раку гортані, гранатовий сік допомагає при ангіні, бронхіальній астмі. А для жінок, які мріють про схуднення, немає кращого засобу, ніж грейпфрутовий сік.
З давніх часів відомі в лікуванні та косметиці капустяний, гарбузовий, картопляний, буряковий, огірковий соки. Вони мають велику енергетичну цінність, легко засвоюються, не залишають шлаків, а ще й виводять їх з організму.
Естафету розмови підхопила Елеонора ЮРЧИШИНА – кандидат медичних наук.
Вона додала, що соки вміщують у собі мікронутрієнти – речовини, які працюють на відновлення та захист клітини.
Щодо властивості яблук, то пані Юрчишина поцілила в десятку. Пригадайте, як у багатьох казках фігурує «молодильне» яблуко. Цариця наших садів – яблунька, подарувала дійсно смачний дієтичний лікувальний продукт.
Яблуко сприяє очищенню організму від шлаків, в тому числі від холестерину, вимиває пісок з нирок, посилює роботу серця та шлунка.
Розмову продовжив віцепрезидент Асоціації «Союз виробників сокової продукції України» Володимир ОНОП- РІЄНКО: – Україна, як ні одна держава, має унікальні можливості для виробництва фруктових та овочевих соків. Сьогодні ємність українського ринку соків складає 810 млн.
літрів на рік. Українські соки експортуються в 30 країн Європи, Азії та Америки. Вітчизняне виробництво, це режим найсучасніших технологій. Галузь виробляє соки прямого віджиму – тобто законсервовані свіжевіджаті та відновлені соки із концентрату. За рахунок сучасної асептичної технології, коли соки миттєво нагрівають і відразу охолоджують, в них зберігаються всі речовини.
Завдяки цьому, маємо можливість протягом всього року пити свіжі соки з будь-яких фруктів, навіть найекзотичніших.
Найбільш потужним виробником асептичної картонної упаковки на терені України є компанія Тетра Пак. Деякі таємниці цієї української компанії – світового лідера з виробництва асептичної картонної упаковки, відкрила її менеджер Наталія ЯКИ- МЕНКО. Компанія вже працює на світовому ринку 45 років. Виникла в Радянському Союзі і займалася пакетуванням молока, сиру, морозива, інших напоїв.
Тетра Пак – це компанія із зірковим ім’ям і бездоганною репутацією. Перед нею відкрили двері 165 країн світу на 5 континентах. Вона має 12 дослідницьких центрів, які працюють над якістю, та 43 фабрики з виробництва пакувального матеріалу. Інститут Харчових Технологій в 1989 році дав визначаючу оцінку винаходу Тетра Пак, назвавши його найвагомішим відкриттям харчової промисловості ХХ-го сторіччя.
І що ж ми маємо… При фантастичній цифрі 800 млн.
літрів виробленої продукції в державі лише… 18 літрів на людину в рік! В чому ж проблема? Що спонукає українця пити казна що, тільки не соки? А відповідь на поверхні. Ми не використовуємо наш природний потенціал на благо нації. Чому б у дитсадках та школах хоча б раз на тиждень не зробити соковий день! Таким же порядком можна було б забезпечувати соками хворих в лікарнях.
Вкрай мало проводиться акцій на підтримку здорового способу життя. Не боремося з імпортною продукцією напоїв – навпаки, валом веземо її в країну, широко пропагуємо імпортні нутріцевтичні препарати, часто сумнівної якості, заганяючи свою фітологію в глухий кут.
* * *
Яка ж частка Вінниччини у виробництві фруктових та овочевих соків? Начальник обласного головного управління агропромислового розвитку Анатолій ПАВЛІЧЕНКО розповів: – Наша область має чи не найвищий рейтинг серед усіх інших сусідніх регіонів за природно-економічним потенціалом щодо високотоварного виробництва плодів і ягід. Це підтверджується саме тим, що тут успішно можна вирощувати всі плодові та ягідні культури помірного клімату і максимально використовувати потенціал наявних підприємств з переробки та консервування овочів та фруктів.
За 2008 рік підприємствами плодо-консервної галузі області вироблено товарної продукції при переробці та консервуванні овочів і фруктів на 570 мільйонів гривень, що на 22,3 відсотка менше, ніж за попередній рік.
Таке зниження відбулось за рахунок зменшення виробництва соків фруктових та овочевих на 1,9 тисячі тонн.
Найбільшим виробником соків в області є відоме не лише в Україні, а й за її межами ВАТ «Вініфрут». На підприємстві встановлено і функціонує сучасне високотехнологічне обладнання шведської фірми «Тетра Пак» – лінії з виробництва соків та нектарів, фруктового пюре, соків концентрованих та газованих напоїв, що дозволяє виробляти щорічно в середньому 70 відсотків цієї продукції від загальнообласного виробництва.
Отже, як бачимо, можливості консервних заводів використовуються не повністю, а тому є перспективи виробництва більшої кількості соків. На жаль, у порівнянні з попередніми роками сільськогосподарські підприємства значно скоротили площі посівів овочевих культур, зменшилась заготівля сировини, яка виробляється в індивідуальному секторі. Тому є необхідність у створенні в області заготівельних пунктів для переробних підприємств.
* * *
Наша Батьківщина, зокрема, подільський край, – то є райська місцина, невичерпна скарбниця природних багатств, при мудрому використанні яких аптеки і лікарні залишаться тільки в спогадах. Звичайно, якщо цим перейматиметься кожен з нас. Власне, іншого вибору немає! Енергетичні напої з різними добавками, тютюнові та алкогольні вироби і їх шалена реклама лише сприятимуть деградації нації.
Підготував Володимир ЛИСЕНКО.


Дивіться також в розділі  Вдома
» 30.04.2015 У весняно-літній період для кожного з нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають. Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або...
» 25.03.2014 У Бершадь родина Кобзіних переїхала із селища Городниці, що на Житомирщині. Привезли із собою не тільки свої звички, а й уподобання і рецепти поліських страв. Одна з них – холодна юшка з грибами та рибою. Без неї на їхній малій батьківщині не...
» 01.01.2014 Ялинки для новорічних потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень, в) бути плодом браконьєрського про- мислу. В Україні дуже поширилося...
» 10.12.2013 Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити рахунки за електрику, без шахрайських методів.
» 24.11.2013 Як боротися зі стресом
» 09.11.2013 Хронічна серцева недостатність
» 26.08.2013 Життєдайна сила материнського молока
» 30.07.2013 Як сили відновити?
» 02.06.2013 Бережіть себе і будьте здорові
» 02.12.2012 Як запобігти інсульту?
Всі статті розділу Вдома »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Що не громада – то інша рада</b><br />Такий висновок напрошувався після чергового візиту голови райдержадміністрації О.Ф Снігура і керівників структурних...
2 фото   
<b>В Яланці відкрито оновлені заклади</b><br />Одним із позитивних моментів реформи системи охорони здоров’я у районі є те, що медичні заклади отримали...
4 фото   
<b>Творчий вечір Наталки Поклад</b><br />відбувся днями у приміщенні Національної спілки письменників України. Цей захід зібрав чимало шанувальників творчості...
8 фото   
<b>День Незалежності 2007</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Крушинівка
Онищук Митрофан Іванович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.07.44.

З історії Бершаді
Успішне завершення відбудови та дальшого розвитку народного господарства трудящі Бершаді відзначили новими трудовими досягненнями. Великий обсяг капітальних робіт здійснено на спиртовому заводі, внаслідок чого підприємство перетворилося на комбінат. Крім спирту, тут почали виробляти кормові дріжджі й пиво. Під час реконструкції багато творчої видумки виявили кваліфіковані робітники —... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Еліксир молодості... у склянці соку - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення