Власне, чому виникла нагальна потреба привернути увагу громадськості, всього споживацького загалу до стану виробництва фруктових та овочевих соків? Виявляється, під загрозою майбутнє нашої нації, здоров’я наших нащадків. І головна з причин – нехтування цілющими дарами землі: фруктами, овочами, їхнім продуктом – соками, сокоуміщуючими напоями. У той же час спостерігається широке вживання різноманітних сурогатів, які заполонили ринок.
У країні людей косять алкоголізм, наркоманія, туберкульоз, як бузина, рясно квітне СНІД та заморські інфекції.
Жахливо падає доля у вживанні овочів і фруктів. Населення підгодовують харчами з модифікованими (ГМ) продуктами, фастфудами, які приводять до ожиріння. Гостро стоїть проблема чистої питної води. З наших кранів тече цілий хімічний коктейль, або вона забруднена такими бацилами, що їх штучно можливо виростити, мабуть, тільки в найсекретніших лабораторіях світу.
Демографічна ситуація жахлива. Діти наче в наслідок якихось диких дослідів народжуються з нечуваними вадами і хворобами. Молодь скалічена дистрофією. Її вбиває рання пристрасть до цигарок і алкоголю. Вона вже охляла від енергетичних напоїв сумнівної якості.
Відкриваючи форум, голова правління Всеукраїнського центру прес-клубів «Україна-Форум» Максим РИЛЬСКИЙ був дуже лаконічним. Він зауважив, що необхідність в таких зустрічах викликана слабкою поінформованістю населення про користь соків, включаючи пакетовану сокову продукцію від українських виробників.
Далі прозвучала приголомшлива цифра. Виявляється, середній європеєць споживає на рік понад 50 л. соку, а українець – у три рази менше! Виходить, що українець випиває в день, як горобець з калюжі, може трохи більше столової ложки натурального соку…! Зате рахунок спожитого пива (на одну особу) іде на десятки літрів!
Затим пан Рильский передав слово фахівцям, і розмова перейшла в професійну площину. Завідуючий відділом гігієни харчування Хмельницької обласної СЕС Ігор Баланюк розповів про соки, наголосив в чому цінність цього елегантного харчового продукту, як невичерпного колодязя життєдайних речовин для організму. Наприклад, вживання апельсинового соку знижує вірогідність раку гортані, гранатовий сік допомагає при ангіні, бронхіальній астмі. А для жінок, які мріють про схуднення, немає кращого засобу, ніж грейпфрутовий сік.
З давніх часів відомі в лікуванні та косметиці капустяний, гарбузовий, картопляний, буряковий, огірковий соки. Вони мають велику енергетичну цінність, легко засвоюються, не залишають шлаків, а ще й виводять їх з організму.
Естафету розмови підхопила Елеонора ЮРЧИШИНА – кандидат медичних наук.
Вона додала, що соки вміщують у собі мікронутрієнти – речовини, які працюють на відновлення та захист клітини.
Щодо властивості яблук, то пані Юрчишина поцілила в десятку. Пригадайте, як у багатьох казках фігурує «молодильне» яблуко. Цариця наших садів – яблунька, подарувала дійсно смачний дієтичний лікувальний продукт.
Яблуко сприяє очищенню організму від шлаків, в тому числі від холестерину, вимиває пісок з нирок, посилює роботу серця та шлунка.
Розмову продовжив віцепрезидент Асоціації «Союз виробників сокової продукції України» Володимир ОНОП- РІЄНКО: – Україна, як ні одна держава, має унікальні можливості для виробництва фруктових та овочевих соків. Сьогодні ємність українського ринку соків складає 810 млн.
літрів на рік. Українські соки експортуються в 30 країн Європи, Азії та Америки. Вітчизняне виробництво, це режим найсучасніших технологій. Галузь виробляє соки прямого віджиму – тобто законсервовані свіжевіджаті та відновлені соки із концентрату. За рахунок сучасної асептичної технології, коли соки миттєво нагрівають і відразу охолоджують, в них зберігаються всі речовини.
Завдяки цьому, маємо можливість протягом всього року пити свіжі соки з будь-яких фруктів, навіть найекзотичніших.
Найбільш потужним виробником асептичної картонної упаковки на терені України є компанія Тетра Пак. Деякі таємниці цієї української компанії – світового лідера з виробництва асептичної картонної упаковки, відкрила її менеджер Наталія ЯКИ- МЕНКО. Компанія вже працює на світовому ринку 45 років. Виникла в Радянському Союзі і займалася пакетуванням молока, сиру, морозива, інших напоїв.
Тетра Пак – це компанія із зірковим ім’ям і бездоганною репутацією. Перед нею відкрили двері 165 країн світу на 5 континентах. Вона має 12 дослідницьких центрів, які працюють над якістю, та 43 фабрики з виробництва пакувального матеріалу. Інститут Харчових Технологій в 1989 році дав визначаючу оцінку винаходу Тетра Пак, назвавши його найвагомішим відкриттям харчової промисловості ХХ-го сторіччя.
І що ж ми маємо… При фантастичній цифрі 800 млн.
літрів виробленої продукції в державі лише… 18 літрів на людину в рік! В чому ж проблема? Що спонукає українця пити казна що, тільки не соки? А відповідь на поверхні. Ми не використовуємо наш природний потенціал на благо нації. Чому б у дитсадках та школах хоча б раз на тиждень не зробити соковий день! Таким же порядком можна було б забезпечувати соками хворих в лікарнях.
Вкрай мало проводиться акцій на підтримку здорового способу життя. Не боремося з імпортною продукцією напоїв – навпаки, валом веземо її в країну, широко пропагуємо імпортні нутріцевтичні препарати, часто сумнівної якості, заганяючи свою фітологію в глухий кут.
* * *
Яка ж частка Вінниччини у виробництві фруктових та овочевих соків? Начальник обласного головного управління агропромислового розвитку Анатолій ПАВЛІЧЕНКО розповів: – Наша область має чи не найвищий рейтинг серед усіх інших сусідніх регіонів за природно-економічним потенціалом щодо високотоварного виробництва плодів і ягід. Це підтверджується саме тим, що тут успішно можна вирощувати всі плодові та ягідні культури помірного клімату і максимально використовувати потенціал наявних підприємств з переробки та консервування овочів та фруктів.
За 2008 рік підприємствами плодо-консервної галузі області вироблено товарної продукції при переробці та консервуванні овочів і фруктів на 570 мільйонів гривень, що на 22,3 відсотка менше, ніж за попередній рік.
Таке зниження відбулось за рахунок зменшення виробництва соків фруктових та овочевих на 1,9 тисячі тонн.
Найбільшим виробником соків в області є відоме не лише в Україні, а й за її межами ВАТ «Вініфрут». На підприємстві встановлено і функціонує сучасне високотехнологічне обладнання шведської фірми «Тетра Пак» – лінії з виробництва соків та нектарів, фруктового пюре, соків концентрованих та газованих напоїв, що дозволяє виробляти щорічно в середньому 70 відсотків цієї продукції від загальнообласного виробництва.
Отже, як бачимо, можливості консервних заводів використовуються не повністю, а тому є перспективи виробництва більшої кількості соків. На жаль, у порівнянні з попередніми роками сільськогосподарські підприємства значно скоротили площі посівів овочевих культур, зменшилась заготівля сировини, яка виробляється в індивідуальному секторі. Тому є необхідність у створенні в області заготівельних пунктів для переробних підприємств.
* * *
Наша Батьківщина, зокрема, подільський край, – то є райська місцина, невичерпна скарбниця природних багатств, при мудрому використанні яких аптеки і лікарні залишаться тільки в спогадах. Звичайно, якщо цим перейматиметься кожен з нас. Власне, іншого вибору немає! Енергетичні напої з різними добавками, тютюнові та алкогольні вироби і їх шалена реклама лише сприятимуть деградації нації.
Підготував Володимир ЛИСЕНКО.