ПОМІДОРИ ПІКАНТНІ
Маринад (на 2,5 л соку-пюре) – 2 ст. л. солі, 2 ст. л.
цукру, 1/4 скл. дрібно нарізаного часнику, 1/4 скл. тертого хрону.
Вибрати помідори середньої стиглості, покласти у трилітрову банку. Перестиглі – добре помити, зібрати у каструлю і поставити на вогонь, довести до кипіння. Коли помідори стануть зовсім м'якими, покласти туди сіль, цукор. Суміш розмішати і поставити знову на вогонь. Коли закипить, одразу ж додати часник і хрін. Потім пропустити це все через м'ясорубку і залити банки з відібраними помідорами.
Стерилізувати: літрову банку – 15 хв., трилітрову – 20 хв.
ЗАСОЛЮВАННЯ ОГІРКІВ
Вам знадобиться на літрову банку: 650 г огірків, 2 зубки часнику, кріп, дрібка гострого перцю, по 4 листки чорної смородини і дуба. Для розсолу: 450 г води, 1 ст. л. солі, шматок хрону.
Помиті огірки, підібрані за розміром, кладуть у банку разом з прянощами. Якщо огірки зібрані не у день соління, а раніше, потрібно їх потримати у воді 5-7 годин. Огірки залийте холодним розсолом. Для розсолу сіль розчиніть у воді, прокип'ятіть, дайте охолонути і додайте шматок хрону. Огірки повинні «бродити» 10 днів. Після цього розсіл злийте і залийте новий. Простерилізуйте 10-15 хвилин і закатайте кришками.
ОГІРОЧКИ «ХОЛОДНІ»
На 5-літрову банку: 8 ст. л. солі крупного помолу (нейодованої), по 5 горошин чорного та запашного перцю, 56 зубків часнику, 1 корінь петрушки, по 5 листків вишні та смородини.
У холодну воду (1,7л) висипати сіль (усі 8 ст. л). Розмішати і залити у пастеризовану банку з уже закладеними огірками.
Зверху накрити металевою кришкою (не закручувати, а просто покласти). Сім діб тримати банку у темному місці при кімнатній температурі. Потім вилити розсіл, вийняти огірки, банку і кришку знову простерилізувати. Знову покласти огірки, потім спеції – перець, часник, листя. Залити перевареною холодною водою, закрутити, перевернути, їсти можна вже через місяць. Виходять дієтичні огірки – і для хворих, і для питущих. Ніжносолоні на смак, без натяку на кислоту або солодкість.
ВАРЕННЯ З КАБАЧКІВ
Потрібно: 1,5 кг кабачків, 1 кг цукру, 0,5 стакана води, 1 лимон.
Приготування: кабачки почистити, видалити серцевину, мілко порізати кубиками. З цукру і води приготувати сироп. Гарячим сиропом залити кабачки і дати настоятись 30 хв., а потім проварити протягом 15 хв. На другий день мілко порізати лимон зі шкіркою, вкинути у варення і дати настоятися 15 хв.
Після цього варення проварити 40 хв., розкласти в стерилізовані банки і закрити металевою кришкою. Таке варення дуже смачне в пиріжках і пончиках.