ДИЗЕНТЕРІЯ
Збудники дизентерії – клас бактерій, які мають загальну назву шигелли – Shigellа dуsеntеrіае – та інші. Вони частіше всього потрапляють до організму з водою і вражають слизові оболонки кишечника. Знову ж таки – кип'ятіть воду! Шигелли також можуть довго зберігатися у сирі, овочах, маслі, молоці. Продукти, які не піддають термічній обробці, – сире молоко, різноманітні салати, паштети, овочі, фрукти – можуть у випадку їх зараження ставати причиною захворювання великої кількості людей.
Так само можна заразитись від хворої людини при особистому контакті, догляді за нею – через посуд, рушники, дверні ручки і так далі.
Інкубаційний період захворювання – 3-7 днів. Бактерії знаходять найбільш сприятливі умови у товстому кишечнику, оскільки саме тут вони недосяжні для лейкоцитів, антитіл та антибіотиків.
Симптоми: слабкість, озноб, нудота, іноді блювота, нападоподібні болі в животі. При проносі спочатку виходять тверді калові маси, потім з'являється слиз і кров. При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікаря!
САЛЬМОНЕЛЬОЗ
Збудники цієї хвороби потрапляють до організму людини з м'яса та яєць домашньої птиці, особливо качок.
Сальмонели також вражають слизову кишечника. Інкубаційний період – від десяти годин до кількох діб.
Хвороба має багато форм – від безсимптомних до важких. Здебільшого симптомами є сильна блювота, запаморочення, головний біль, здуття живота, пронос. При лікуванні промивають шлунок, дають сольові розчини – для боротьби зі зневодненням, спазмолітичні засоби.
ДОТРИМУЙТЕСЬ ЦИХ ПРАВИЛ:
– Не вживайте продукти, доброякісність яких у вас викликає сумніви.
– Молоко вживайте лише після кип'ятіння.
– При купівлі продуктів, які швидко псуються, звертайте увагу на термін їх придатності.
– Не купуйте продукти, які зберігаються не в холодильнику.
– Сирі та готові продукти в холодильнику зберігайте окремо.
– Салати вживайте лише свіжоприготовлені.
– Обов'язково мийте руки з милом.
– Всі харчові продукти зберігайте в місцях, не доступних для гризунів і мух.
– Не пийте сирої води з відкритих і необлаштованих джерел.
При появі симптомів харчового отруєння, не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.
Павло КУЦЕНКО,
головний державний санітарний лікар району.