САЛАТ «КОРЕЙСЬКИЙ»
4 кг корнішонів розрізаємо вздовж на чвертки, по 1 кг цибулі та солодкого перцю – кружальцями, 800 г моркви тремо на великій тертушці, дрібненько нарізаємо 3 стручки гострого перцю і головку часнику. Додаємо 3 столові ложки солі та по 200 г олії, оцту, цукру, перемішуємо, залишаємо на 3 год., розкладаємо у підготовлені півлітрові банки і стерилізуємо 30 хв. Вихід – 12 банок.
САЛАТ ІЗ БАКЛАЖАНІВ
5 кг баклажанів нарізати кубиками, стільки ж помідорів – на 6-8 частин кожний, 2,5 кг цибулі – кружальцями, стільки ж почищеного болгарського перцю – часточками.
Змішати, залити маринадом з неповної 250-грамової склянки оцту, 0,5 л олії, 2 склянок цукру, склянки солі. Добре вимішавши, кип'ятити суміш 25-30 хв., розкласти у підготовлені банки і стерилізувати, півлітрові – 20 хв., літрові – 30. Вихід – 25 півлітрових банок.
ОГІРКИ 3 ПОМІДОРАМИ
На дно 3-літрової підготовленої банки викласти прянощі за смаком. Обрізати кінчики огірків, вимити, вкласти вертикально, зверху викласти помідори. Залити на 10 хв. окропом, злити, всипати в банку 1,5 столової ложки солі, 2 столові ложки цукру, 2 таблетки аспірину, кілька крапель оцтової есенції. Залити окропом, щоб перелився через край, одразу закрутити, перевернути й укутати.
МАРИНОВАНИЙ ПЕРЕЦЬ
4 кг перцю помити, варити 5 хв., відцідити, розкласти у підготовлені півлітрові банки і залити маринадом, закип'ятивши по склянці (200 мл.) олії, цукру, оцту з 2 столовими ложками солі. Додати в кожну банку перець горошком, лавровий листок, 1-2 зубки часнику і стерилізувати 15-20 хв.
ОГІРОЧКИ ЯК ІЗ ДІЖКИ
На дно підготовлених 3-літрових банок розкласти спеції, на них – огірки. Залити водою, додати 2 столові ложки солі з верхом. Залишити в кімнаті на 2 доби, потім усипати в кожну банку 2 столові ложки сухої гірчиці, залишити на 6 год., злити розсіл, кип'ятити 7 хв., залити банки й закрутити. Розсіл спочатку каламутний, та з часом осад опуститься на дно. А от огірки хрусткі й смачні.
ПОМІДОРИ З МОРКВЯНИМ БОТВИННЯМ
Беремо для цього рецепту чимало цукру, і смак помідорів – незрівнянний. Не сумнівайтеся, спробуйте закрити!
Тверденькі, не перестиглі помідори розкласти в чотири підготовлені 3-літрові банки, додати по 3-4 гілочки морквяного ботвиння, залити окропом. Зливши воду, приготувати на ній маринад: на 5 л води – 20 столових ложок цукру, 5 столових ложок солі, 350 мл оцту. Закрутити.