Fridge magnet wooden gears

СИТУАЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ

  • Подобається4Не подобається
  • 10 Березня 2008, 10:06

В зв’язку з тим, що в районі у попередні роки було зафіксовано захворюваність чималого поголів’я худоби, невирішеність в окремих територіальних громадах проблем, пов’язаних з утилізацією відходів переробки продукції тваринництва, а також випадки лептоспірозу, владою було посилено контроль за їх недопущенням. Нещодавно на одній із нарад в райдержадміністрації було заслухано звіт начальника управління ветеринарної медицини району С.В. Манченко з цього приводу. Цій же проблемі було приурочено і засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії. Дано конкретні доручення виконавцям по ліквідації недоліків.
Подаємо короткий виклад звіту.
В 2007 році робота державної служби ветеринарної медицини району була зосереджена на всіх вузлових питаннях ветеринарного обслуговування тваринництва. Основна увага приділена повному охвату обстеженнями, дослідженнями та щепленням тварин всіх категорій власності. Це дало можливість провести в кожному дворі і господарствах туберкулінізацію на поголів’ї – 42436 голів і на 100 відсотків виконати план.
Внаслідок проведення заходів в неблагополучних по цій хворобі господарствах і дворах, та там, де в минулі роки мало місце незначне виділення, кількість позитивно реагуючих на туберкулін тварин скоротилась на 645 голів.
Особливу увагу приділяли профілактиці туберкульозу, практично оздоровили район. Велика робота проведена у ТОВ «Нива», «Агрофірма «Джулинка», СТОВ «Удич», ПСП «Промінь». Запроваджена чітка система дезінфекції на фермах дала можливість обробити площу 1006,013 тис. м в 620 приміщеннях дезінфекційними засобами, які закуплені за рахунок державного бюджету на суму 44 тисячі гривень.
Єдність і співпраця в одній упряжці дали можливість службі збутись туберкульозу і звести нанівець лейкоз в районі, не допустити нових спалахів інших особливо небезпечних хвороб. На даний час неблагополучних по туберкульозу господарств в районі немає.
З причин туберкульозу з господарств району вивезено на забій 110 голів ВРХ, в т.ч. 53 корови.
В той же час район здав на забій 8654 голів ВРХ, в т.ч. 1662 корови. Вибуття по причині туберкульозу складає до загальної кількості 1,27, а відповідно корови до вибуття – 3,18 відсотка. Та незважаючи на позитивні явища, напруга по профілактиці туберкульозу не зменшується.
Характерними є наслідки боротьби з лейкозом. У 2007 р. оздоровили агроформування ПП «Відродження», залишилися формальності для оздоровлення ТОВ «Нива». Але проблематичною залишається с. Шляхова. Господарство не може провести необхідні заходи, які потребують великих затрат, що стримує ліквідацію лейкозу. Ізоляція, дезінфекція вирішувались краще, ніж у минулі роки.
В результаті вжитих заходів, в районі значно зменшились позитивні реакції по лейкозу в тварин. Так, в 2006 році мали позитивні виділення в господарствах 1197 голів, у дворах населення – 124 голови. У 2007 р., відповідно, в господарствах – 476 голів, в дворах населення – 84. На 01.01.08 року неблагополучні пункти по лейкозу: СТОВ «Нива» та ТОВ «Світанок-Агросвіт».
В минулому році, передбачивши збільшення колоній мишовидних, провели дератизацію майже в кожному селянському дворі, що значно знизило їх кількість, а – значить і носіїв вірусу сказу. Якби ми краще впливали на владу сіл, керівників, кількість переносників сказу (собак і кішок) була б меншою, і випадків сказу не було б. У 2007 році лиси та безгосподарні собаки завдали великого клопоту, не дивлячись на те, що в районі була проведена пероральна вакцинація диких тварин проти сказу, на яку з державного бюджету використано 64 тисячі гривень.
Внаслідок проведеної масової дератизації на фермах та у дворах селян, в минулому році спалахи лептоспірозу спостерігалися в поодиноких випадках. (ПСП «Еліта» – ВРХ, ПСГП «Ранок» м. Бершадь – свині). Ці господарства взяті на облік, а їх тварини щеплені проти лептоспірозу і простерилізовані стрептоміцином. Жодного випадку захворювання людей лептоспірозом від сільськогосподарських тварин не зареєстровано.
Щорічно проводимо при загрозах спалаху відповідні щеплення та стерилізацію стрептоміцином, а в племгосподарствах – постійно. У 2007 році за рахунок державного бюджету використано на щеплення вакцини проти лептоспірозу на суму 18 тисяч, стрептоміцину – на 99611 гривень.
Спостерігалась загроза проникнення в район з суміжних областей класичної чуми свиней. Враховуючи це та відсутність державного постачання вакцини, мобільні групи спеціалістів провели масові щеплення проти неї (щеплено 83 тисячі свиней).
Не зменшувалась увага до профілактики грипу птиці та хвороби Ньюкасла. Проведено щеплення 100 відсотково маточного поголів’я курей у населення з вивченням напруги імунітету, який поки що в межах норми. Постійно щепили молодняк птиці.
Проводились заходи профілактики африканської чуми свиней.
Значну увагу служба приділяла профілактиці незаразних хвороб, особливо неплідності.
Із 541 голови ВРХ, які загинули торік, телят – 528 голів, або 97 відсотків. Діагностику захворювань доводиться проводити на місцях, бо керівники господарств транспорт для доставки трупів або патматеріалів не надають.
В господарствах району спостерігалась тенденція до збільшення падежу свиней, оскільки в зв’язку з посухою вже в травні в їх годівлі скоротили концентрати
З приводу падежу служба інформує державні адміністративні органи, видає приписи керівникам господарств, розробили схеми профілактики та лікування новонародженого молодняка.
В районі спостерігалась тенденція збуту ВРХ і свиней. Селяни збували все, крім корів. Тенденція зменшення поголів’я спостерігалась і в господарствах.
Провели обстеження сільських дворів району з метою уточнення поголів’я ВРХ.
Протягом року проведено 9 засідань надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації.
Відпрацьовано командно-штабні навчання сил цивільної оборони по темі ліквідації спалаху високопатогенного пташиного грипу в приватному секторі села Джулинки.
На виконання Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» на всіх переробних підприємствах працюють офіційні лікарі ветеринарної медицини. За минулий рік не допущено жодного випадку реалізації неякісних сировини та продукції тваринного походження.
З метою збільшення надходжень до місцевого бюджету від переробних підприємств готували ЗАТ «Бершадьмолоко» до експорту його продукції в Росію.
Проведена акредитація Бершадської міжрайонної лабораторії ветеринарної медицини та лабораторії ВСЕ на ринку, яка за минулий рік провела 3518 експертиз м’яса і сала, 4448 молока та молочних продуктів, а також продуктів рослинного походження – 3900.
Не допущено жодного випадку реалізації перевірених продуктів тваринного та рослинного походження, які були б неякісні та небезпечні для харчування людей.
Інспекція ветеринарної медицини тримає постійний зв’язок з сільськими радами сіл та міськрадою щодо профілактики інфекційних хвороб тварин, особливо небезпечних для людей, а також токсикоінфекцій. Підняте питання перед сільськими головами про спорудження худобомогильників сучасного типу. Прикладом є спорудження такого об’єкту в Яланці.
Протягом року проведено 14 спільних з ДАІ виїздів в різні напрямки з метою контролю перевезення автотранспортом тварин, птиці, тваринницької сировини та продуктів харчування.
Служба приділяла увагу прозорості в роботі, боротьбі з приховуванням окремих спалахів інфекційних хвороб.
Крім того, брали постійну участь у виїздах в села, де систематично приймаємо людей, даємо відповіді на запитання та вирішуємо ряд питань безпосередньо на місці.
Маємо постійний консультативний пункт в Бершаді, куди можна звернутись в будь-яку годину дня і отримати кваліфіковану відповідь по ветеринарних та зоотехнічних питаннях. Але у нас ще є чимало невирішених питань. Зокрема, боротьба з неплідністю, яка щороку знижує валовий надій молока. Конче потрібен для цих цілей переносний апарат – УЗД для раннього визначення вагітності у корів і свиноматок. Його вартість 22 тисячі гривень, яких у нас немає.
Слід пам’ятати: медик рятує людину, а ветеринар – людство.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
6 фото   
<b>Звіт голови райдержадміністрації Михайла Бурлаки</b><br />Звіт голови Бершадської райдержадміністрації Михайла Бурлаки щодо соціально-економічного розвитку району за I...
5 фото   
<b>Кубок з армспорту серед юнаків та дівчат</b><br />31 березня 2012 року в приміщені Будинку Культури с. Лісничого був проведений «КУБОК» з армспорту серед юнаків та...
21 фото   
<b>Ожеледь. Зима прийшла з сюрпризом</b><br />
7 фото   
<b>Полуничка</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Генцицький Василь Опанасович (1923) 1923 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий.

З історії Бершаді
Поряд з досягненнями в економіці відчутні зміни відбувалися в культурному житті. З перших днів після визволення почала виходити районна газета «Соціалістичний шлях» (з 1963 року — «Вогні комунізму»). Відкрилося педагогічне училище, в якому з числа молоді, що мала семирічну освіту, готували учителів початкових класів. У цьому закладі більш як 20 кваліфікованих викладачів навчали понад 300... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

СИТУАЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення