Fridge magnet wooden gears

РАЗОМ ДОЛАТИ БЕЗРОБІТТЯ

  • Подобається0Не подобається
  • 25 Лютого 2007, 13:49

За час своєї діяльності служба зайнятості стала важливим інструментом у вирішенні завдань забезпечення звільнених людей робочими місцями. Встановлення тісних контактів з роботодавцями, розширення сфери професійного навчання, різні форми співпраці з безробітними – такий її повсякденний стиль діяльності. Про успіхи та актуальні проблеми ринку праці району наш кореспондент попросив розповісти директора районного центру зайнятості Нелю Вергелес.
– Як спрацювала служба зайнятості в минулому році?
– Районна служба зайнятості спільно з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями та профспілками вживала заходів щодо зниження соціальної напруги. Активними формами сприяння зайнятості протягом минулого року охоплено 2239 чол., працевлаштовано 1217 незайнятих громадян, що становить 43,6% від загальної чисельності тих, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості. На додаткові робочі місця з наданням дотацій з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття працевлаштовано 63 чол., 9 безробітних започаткували власний бізнес після отримання одноразової виплати допомоги із безробіття, в оплачуваних громадських роботах взяло участь 835 чол.
– Без професії чи належної кваліфікації працевлаштуватися людині дуже важко. Як допомагає в цьому служба зайнятості?
– Важливою проблемою ринку праці є якість робочої сили. Сьогодні на обліку в службі зайнятості перебуває 33% осіб, які не мають професії або займали робочі місця, що не потребують спеціальної підготовки, тому нами вживалися заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці. На професійне навчання було направлено 148 осіб, при цьому 98,6% із них на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця. Це дало можливість певною мірою зменшити дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили і довести навантаження на одне вільне робоче місце до 4 чол. (рік тому – 6 чол.).
– Дедалі частіше чути вислів: "Роботодавець – клієнт номер один для служби зайнятості". Що скажете про цю співпрацю?
– Обласний центр зайнятості уклав угоду про співробітництво з об'єднанням організації роботодавців, метою якої є значне покращення організації роботи з роботодавцями, надання їм службою зайнятості якісних послуг, посилення та подальший розвиток соціального партнерства. В центрі зайнятості створено сектор взаємодії з роботодавцями, в якому є різноманітні інформаційні матеріали, законодавчі та нормативні документи, резюме безробітних. В профінформаційному секторі розміщені паспорти з матеріалами про історію підприємств, їх виробничу діяльність, соціально-побутову сферу. Вже традиційними стали ярмарки вакансій та професій, що проводяться в приміщенні районного центру зайнятості. Сподіваємось, що спільними зусиллями та завдяки партнерству ми створимо належні умови на ринку праці, щоб людей задовольняла заробітна плата і умови праці, які пропонують роботодавці, а роботодавців – професійна кваліфікація працівників і можливість заповнення вакансій.
– Хоча на селі створено десятки сільгоспфірм, ТОВ, це не вирішує загалом проблему зайнятості сільського населення. Як ви працюєте у цьому напрямку?
– Протягом 2006 р. питома вага безробітних – мешканців села становила 84%. Враховуючи гостроту проблеми, ми уклали двосторонні угоди з усіма сільськими радами щодо співпраці з питань зайнятості, проведено "круглі столи" з головами сільрад та роботодавцями з метою вивчення потреб кожного села і сприяння створенню нових робочих місць, у тому числі шляхом надання дотацій та розвитку малого підприємництва.
В результаті за сприянням служби зайнятості отримали роботу 1052 жителі села, у тому числі на дотаційні робочі місця працевлаштовано 46 чол., 5 осіб отримали одноразову допомогу з безробіття і започаткували власну справу.
– Неле Сергіївно, часто на нарадах в області, районі чути скарги керівників підприємств, що у них на виробництві є робочі місця, але водночас є багато бершадчан, які не бажають працювати. Чи так це?
– Більшість зареєстрованих безробітних не відповідають вимогам сучасного ринку праці. На сьогодні не задовольняється попит на працівників інженерно-технічних спеціальностей, слюсарів, токарів, робітників будівельних професій, в районі в дефіциті кваліфіковані шліфувальники, фрезерувальники, столярі, електрики. Останнім часом дещо збільшилась кількість вакансій, на 1 січня їх було 227, в тому числі для швачок та підсобних робітників з оплатою праці на рівні 400 грн. Загалом запропоновано 70% вакансій з оплатою, що не перевищує рівень прожиткового мінімуму, лише 6% вакансій було із зарплатою на рівні середньої по району, і жодної, де б зарплата була на рівні середньої по області. Низький її рівень серйозно впливає на оперативне задоволення потреб роботодавців, значна частина безробітних відмовляється від пропозицій працевлаштуватися на такі роботи.
– Окресліть коло найголовніших завдань служби зайнятості.
– До першочергових належать проведення ефективних профорієнтаційних заходів, особливо серед учнів загальноосвітніх шкіл, "уроків реального трудового життя" за участю досвідчених висококваліфікованих робітників, спрямованих на орієнтацію молоді на робітничі професії та формування мотивації до продуктивної праці на підприємствах району. Для цього потрібна скоординована робота усіх зацікавлених сторін – соціальних партнерів, якими є, крім районної служби зайнятості, районний відділ освіти, відділ у справах сім'ї та молоді, об'єднання роботодавців, профспілок, райдержадміністрація.

Дивіться також в розділі  Актуально
» 15.06.2018 Під час літніх канікул неповнолітні потребують особливої уваги з боку дорослих. Аби відпочинок дітей був безпечним, щоб запобігти вчиненню ними і щодо них кримінальних та адміністративних правопорушень, працівники Бершадського відділу поліції...
» 15.06.2018 За останніх 10 років у лісових угіддях нашого держлісгоспу загинули майже всі ялинові насадження – до 55 га. Зафіксовано масове всихання граба на території Сумівського лісництва на площі 26 га., ясеня – в Ободівському лісництві на площі 2,8 га,...
» 15.06.2018 Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року, який регламентує функціонування патронатної...
» 01.04.2018 Туберкульоз представляє реальну небезпеку для дорослих і дітей. Це інфекційна хвороба пов’язана з проникненням в організм туберкульозних мікобактерій, які живуть у виділеннях людей, хворих туберкульозом (у мокротинні, сечі, калі й ін.), а також у...
» 01.04.2018 Як не загрузнути у смітті?
» 01.04.2018 Атопічний дерматит
» 01.04.2018 Ця підступна дисплазія
» 16.03.2018 Не знищуйте красу
» 16.03.2018 Водні ресурси: берегти і захищати
» 03.03.2018 Правила пожежної безпеки у побуті
Всі статті розділу Актуально »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Це свято не затьмариться в віках...</b><br />14 березня 1944 року на землю Бершадщини прийшло радісне свято - визволення рідної землі від поневолення військами...
3 фото   
<b>Урочисті проводи до лав Збройних Сил України</b><br />Відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 03.03.2010року № 91 «Про черговий призов громадян України...
3 фото   
<b>Випуск у медколеджі</b><br />2 березня 2011 року&nbsp; у Бершадському медичному коледжі відбувся 42 випуск&nbsp; фельдшерів.
3 фото   
<b>Підприємці знову мітингують...</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Макогін Микола Дементійович (1916) 1916 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 27.01.42.

З історії Бершаді
Успішне завершення відбудови та дальшого розвитку народного господарства трудящі Бершаді відзначили новими трудовими досягненнями. Великий обсяг капітальних робіт здійснено на спиртовому заводі, внаслідок чого підприємство перетворилося на комбінат. Крім спирту, тут почали виробляти кормові дріжджі й пиво. Під час реконструкції багато творчої видумки виявили кваліфіковані робітники —... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

РАЗОМ ДОЛАТИ БЕЗРОБІТТЯ - Актуальні теми сьогодення Бершадщини - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення