Fridge magnet wooden gears

До Дня працівників санепідслужби: Санепідслужба готується до масштабних змін

  • Подобається0Не подобається
  • 13 Жовтня 2012, 12:08

До компетенції Держсанепідслужби України належить широке коло завдань, серед яких формування та реалізація державної політики у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, профілактика інфекційних хвороб, державний соціально-гігієнічний моніторинг, аналіз та оцінка ризиків для здоров’я і життя людини тощо. Минулого року Указом Президента України на службу покладено низку нових функцій, що їх досі виконували інші центральні органи виконавчої влади, наприклад, контроль та нагляд за дотриманням вимог стандартів і технічних умов при транспортуванні, зберіганні й використанні (експлуатації) нехарчової продукції, контроль за станом та результатами проведення обов’язкових медичних оглядів працюючих.

Інституція санітарно-епідеміологічного нагляду є однією з найсолідніших за віком контролюючих органів, адже функціонує вже майже 90 років. За цей значний та перевантажений різноманітними професійними викликами час служба вирішувала безліч питань, пов'язаних із забезпеченням санітарного та епідемічного благополуччя населення. Відійшли у минуле епідемії чуми, холери, тифу, туляремії, дифтерії, поліомієліту. Рідкістю стали вірусний гепатит А та дизентерія. Поточним наглядом були охоплені всі сфери життєдіяльності людини: якість і безпека продуктів харчування, водозабезпечення, умови праці і оздоровлення, умови виховання та навчання дітей, стан навколишнього середовища.

Звичайно, час не стоїть на місці, і потреба в реорганізації системи контролю, що існує на сьогодні в країні, стала необхідністю. Це розуміють і працівники санітарно-епідеміологічної служби, які давно висловлювали міркування щодо внесення змін в організаційні процеси здійснення нагляду, приведення у відповідність до сучасних вимог нормативних документів та правових актів. Проте, як і в інших галузях, не всі раціональні міркування в процесі реформування поки що враховано. Зокрема, погодьтесь, обмеження функцій санепідслужби цілою низкою нововведень (наприклад, кратність перевірок об’єктів нагляду один раз на два-три роки або необхідність попередження про перевірку за 10 днів до її проведення) – для суб’єктів господарської діяльності це, звичайно, дуже добре. Але чи є на сьогодні в нашій країні гарантованою висока культура виробництва, торгівлі, будівництва, інших видів обслуговування у всіх, що займаються підприємництвом? Чи ставлять всі вони в основу основ якість, дотримання законодавства, а не власне збагачення? Очевидно, далеко не всі, – судячи навіть з фактів, що висвітлюються ЗМІ.

Останній рік був непростим для служби. Наші обов’язки та сфери впливу були звужені, при цьому рівень відповідальності не зменшився, а за деякими напрямками навіть збільшився. «Гарячим» виявилось літо, але безпечний відпочинок та оздоровлення дітей було забезпечено. Сезон пройшов успішно, спалахів та групових випадків інфекцій вдалось уникнути.

Щодо реформування, то постановою Уряду від 14.11.2011 р. №1184 «Про затвердження граничної чисельності працівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади» зменшено граничну чисельність працівників територіальних органів Держсанепіднагляду. Разом з тим, нові завдання уряду передбачають роботу служби на значно вищому професійному рівні, прозору та публічну, інформаційно правильну. Контролюючі та наглядові функції будуть розмежовані. Для здійснення державного санітарного нагляду впроваджуються посади держслужбовців, об’єднані в міжрайонні сектори та Головне управління державного санепіднагляду області. Паралельно моніторинг ситуації, нагляд та лабораторний контроль здійснюватимуть міжрайонні Центри санепіднагляду. Наразі в результаті об’єднання Бершадської та Теплицької райСЕС функціонуватиме Бершадський міжрайонний Центр.

Усі розуміють: лише неупереджена санепідслужба може бути справді ефективною. А роль санітарного лікаря, епідеміолога у реалізації державної політики варто підвищити, оскільки стабільна санітарно-епідемічна ситуація є запорукою сталого економічного розвитку, національної безпеки держави.

Напередодні професійного свята хочу подякувати всім працівникам санітарно-епідеміологічної служби: і тим, хто довгі роки залишався і залишається вірним своїй професії, і молодим кадрам, які обрали цю нелегку сферу діяльності. Запевняю, разом ми подолаємо усі складнощі курсу та реформування служби.

Бажаю всім доброго здоров’я, щастя, благополуччя, миру та злагоди в родинах, сталих та беззаперечних успіхів у досягненні найбільш бажаних професійних горизонтів.

Наталія ГУБКО, головний державний санітарний лікар Бершадського району.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Сергій РУДЧЕНКО: «Коровай буде вагомим»</b><br />ці липневі дні лани Бершадської філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» особливо привабливі, дихають щедрістю тепла і...
2 фото   
<b>Доземний уклін визволителям</b><br />З кожним роком віддаляються в часі події буремних літ Великої Вітчизняної війни, але пам’ять про них і досі відлунює...
14 фото   
<b>Народні умільці</b><br />
5 фото   
<b>Кавун Василь Михайлович</b><br />Василь Михайлович Кавун (14 серпня 1928, Кобринове &mdash; 8 серпня 2009, Київ) &mdash; державний та партійний діяч...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Михайлівка
Деркач Григорій Романович (1923) 1923 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.12.43. Похов. м. Біла Церква, Київська обл.

З історії Бершаді
Колишнє містечко, в якому переважали дрібні ремісники і селяни, пригноблені нужденністю й позбавлені людських прав, перетворилося в сучасне соціалістичне місто з суцільною письменністю. Про здоров'я трудящих піклуються понад 50 лікарів, які працюють у 2 лікарнях, а також медпрацівники інших медичних закладів. Діти шкільного віку навчаються в 2 середніх школах, восьмирічці та в школі-інтернаті.... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

До Дня працівників санепідслужби: Санепідслужба готується до масштабних змін - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення