Fridge magnet wooden gears

Жителям сільської місцевості - якісні комунальні послуги

  • Подобається5Не подобається
  • 17 Грудня 2010 р

Флорино – одне з найбільших в районі та області приміське село з населенням понад 4800 осіб. Його мешканці, сільська рада, виконавчий комітет та організації-партнери активно працюють над розв’язанням проблем територіальної громади.

Це одна з небагатьох сільських громад, мешканці якої протягом останніх років отримують певні комунальні послуги з пасажирських та вантажних перевезень, поточного ремонту та планування доріг, очищення криниць, вивозу сміття, ліквідації стихійних сміттє - звалищ, відгортання снігу, дискування, боронування та оранки земельних наділів, консервації деградованих та забруднених земель (рекультивації) тощо.

Це стало можливим завдяки тому, що в 2003 році рішенням сільської ради було створене комунальне підприємство «Обрій», яке нині має сучасну матеріально-технічну базу та успішно надає ці комунальні послуги місцевій громаді.

Разом з тим екологічна та санітарно-епідеміологічна ситуація в громаді залишається незадовільною. Окрім стихійних сміттєзвалищ, які формуються на узбіччях доріг, в ярах, балках та річкових долинах, вигрібних ям, які набули значного поширення в межах приватних домогосподарств і стають екологічно небезпечними, найбільше додаткове навантаження на природне середовище створює ра йон - не сміттєзвалище. На нього вивозять відходи більше 13 тис. жителів міста та майже 5 тис. мешканців села Флорино, а також близько 200 установ та організацій. Обсяги щоденного накопичення відходів значно перевищують встановлені норми. Сміттє - звалище забруднює повітря, землі сільськогосподарського фонду та підземні води. Внаслідок проникнення шкідливих речовин до ґрунтових вод відбулося забруднення питної води у криницях в районі сміттєзвалища. Словом, санітарно-епідеміологічна ситуація в Флорино та прилеглих селах є досить гострою і потребує термінового вирішення.

Відомо, що Флоринська сільська рада неодноразово перемагала в обласних та всеукраїнських конкурсах проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Тут вже накопичено певний досвід реалізації подібних проектів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем розвитку місцевого самоврядування. Достатньо згадати, що завдяки такій цілеспрямованій роботі при Флоринській загальноосвітній школі відкрито екологічний кабінет, на базі якого створено районний центр екологічної освіти. У 2006 році засновано громадську організацію «Майбутнє в наших руках». Торік створено Флоринський єдиний інформаційно-аналітичний центр, основне завдання якого – збір та аналіз інформації з усіх соціально-економічних та інших питань, пов’язаних з розвитком територіальної громади.

Минулого року Флоринська сільська рада знову стала переможцем VII Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Нею було представлено проект «Впровадження нових механізмів підвищення якості та розширення сфери надання комунальних послуг в сільській місцевості», мета якого – формування інноваційної моделі діяльності та розвитку сільського комунального підприємства задля задоволення потреб місцевої та прилеглих громад у наданні якісних комунальних послуг.

Фінансування та реалізація проекту, як і було заплановано, проводиться в 2010 році. Загальна його вартість складає 146,9 тис. грн. З них частка з фонду конкурсу складає 100 тис. грн., кошти сільської ради – 41 тис. грн., внесок організацій-партерів – 5,9 тис. грн. До речі, в реалізації проекту також беруть участь комунальне підприємство «Обрій» та Флоринський єдиний інформаційно-аналітичний центр. Територіальна громада виграла максимально можливу суму гранту для своєї категорії.

Розробка та написання цього проекту стали логічним продовженням попередньої діяльності Флоринської сільської ради. Сьогодні одне з актуальних питань розвитку сільських громад району – задоволення потреб місцевих жителів у якісних комунальних послугах (збір, вивезення та утилізація твердих побутових відходів, асенізація, ремонт внутрішніх доріг, водопостачання, водовідведення тощо).

Згідно з проектом одним із перспективних шляхів вирішення цих проблем є формування матеріально-технічної бази, реструктуризація ФКП «Обрій», підвищення якості, кількості та розширення сфери надання комунальних послуг для прилеглих сіл та міста. Заходами проекту передбачено придбання асенізаторного комплексу, причепа 2ПТС-4, комп’ютерів та меблів.

Зусиллями створеної з відповідальних працівників сільської ради, комунального підприємства «Флор- ІНН- Сервіс», громадської організації «Майбутнє в наших руках», Флоринського соціального центру для сім’ї дітей та молоді, а також активних мешканців села, робочої групи було проведено моніторинг та аналіз потреб жителів Флоринської та прилеглих територіальних громад в комунальних послугах. На основі даної інформації працівники ФКП « Флор-ІНН-Сервіс», на базі якого створено аналітичний центр (завдяки перемозі проекту 2008 року «Вчасно прийняте обґрунтоване рішення та контроль за його виконанням – запорука успіху місцевої громади села Флорино»), створили базу даних об’єктів комунального обслуговування та розробили інноваційну модель діяльності та розвитку ФКП «Обрій».

Передбачено також створення навчально-консультаційного центру, як підрозділу ФКП «Обрій», який здійснюватиме методичну підготовку та консультування майбутніх керівників комунальної сфери та сільських голів з питань заснування, налагодження діяльності комунальних підприємств та їх ефективного функціонування.

Крім того, запроваджено посаду екологічного інспектора, який працює в ФКП «Обрій». Він контролює дотримання санітарних вимог на сміттєзвалищі, виявляє та попереджає утворення стихійних сміттєзвалищ, визначає розміри екологічних збитків, заподіяних внаслідок порушення екологічного законодавства.

Після реалізації всіх заходів проекту на базі ФКП «Обрій» буде проведено підсумковий семінар, на який будуть запрошені фахівці комунальної сфери району та області, міський та сільські голови, представники районної влади та екологи.

Проект досить актуальний, адже серед багатьох проблем в сільській місцевості на одне з перших місць виходять проблеми покращення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану територіальних громад. Відсутність в більшості сільських населених пунктів підприємств, які б вирішували ці проблеми та надавали якісні комунальні послуги, загострює ситуацію.

Якщо у великих та середніх містах України житлово-комунальними підприємствами надаються послуги з прибирання території, вивезення сміття та функціонує централізоване водовідведення, то в сільській місцевості, як правило, відсутній системний підхід до вирішення таких проблем, а завдяки цьому проекту зроблено спробу здійснити комплексні та інноваційні заходи з покращення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану сільських територіальних громад.

Сергій РОЖКЕВИЧ, Флоринський сільський голова.
Сергій БЕВЗЕНКО, директор Флоринського комунального підприємства «Флор-ІНН-Сервіс».


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Олексієві Степовому дали 10 років за карикатуру на Сталіна</b><br />&rdquo;Ви якою мовою говорітє? &mdash; 81-річний Олексій Степовий стоїть на східцях Будинку культури в селі Джулинка...
6 фото   
<b>Знайомтеся: дільничні офіцери поліції</b><br />&#160;
3 фото   
<b>Семінар – практикум класних керівників</b><br />20 січня 2011 року о 9 годині на базі Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів методистом РМК відділу освіти...
3 фото   
<b>Що не громада – то інша рада</b><br />Такий висновок напрошувався після чергового візиту голови райдержадміністрації О.Ф Снігура і керівників структурних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Велика Киріївка
Сировець Олексій Іванович (1904) 1904 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 02.07.44. Похов. с. Таксобени, Молдова.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Жителям сільської місцевості - якісні комунальні послуги - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення