Fridge magnet wooden gears

Ринок – візитка міста

  • Подобається0Не подобається
  • 30 Квітня 2010, 23:33

На продовольчому ринку міста торгує підприємець Лідія Іванівна Олійник

Хоч про проблеми на ринках міста у районній газеті йшлося не раз, дана тема продовжує залишатися актуальною.
Про це свідчать дзвінки та листи до редакції. Легше всього було б, орієнтуючись на інтереси тих, хто користується їх послугами, знову повести мову про недоліки на ринку і цього разу. Але практика показує, що найшвидше може бути зроблено все так, як ми того хочемо і так, як треба у вирішенні найскладніших проблем лише після того, як глибше вникнути в їх суть, дізнатися про позицію й керівництва ринків.

Директор коопзаготпрому, якому належить продовольчий ринок, Л.Я. Вєтров та його заступник Л.Г. Гуцол розповідають, що у його розпорядженні два павільйони у центрі міста і 0,45 гектара території навколо них. Ось тут і виникає вже перше запитання: а чи не занадто замало її для такого міста, як Бершадь, щоб можна було організувати торгівлю так, як того вимагають стандарти?
У Калинівському районі, наприклад, куди бершадчани їздять по досвід, вона щонайменше у два рази більша.
Чи може не є проблемою під’їзні шляхи до цього ринку. Вулиця Набережна з іншого його боку вже аж надто непідготовлена для заїзду стількох машин, скільки заїжджають на нього у базарні дні. От і виникають постійно проблеми з в’їздом сюди і виїздом з боку центральної вулиці.
Будь-хто з читачів може зробити зауваження, що якби на ньому не було промислової групи товарів, які займають чимало місця, міг би набути він зовсім іншого вигляду. Насправді ж, більшості, мабуть, невідомо, що цей ринок, згідно його статусу – змішаний і на ньому передбачена торгівля як продовольчими, так і промисловими товарами. А щоб спровадити з його території промислову групу товарів, знову ж таки необхідно створити для цього умови десь в іншому місці.
Не менш цікавим є те, що на балансі цього ринку є ветлабораторія. Торік за власні кошти закупили для неї навіть деяке обладнання. Без перевірки у ній продукції ніхто не має права допускати торгівлю нею. Насправді ж виходить, що не лабораторія підзвітна ринкові, а ринок лабораторії, хоч працюють ніби в одному руслі.
З обслуговуючого персоналу на цьому ринку – три контролери, стільки ж у складі адмінапарату, по двоє прибирають і охороняють його. Є трактор, яким вивозять сміття.
Крім того, що тут надаються послуги населенню із збутом продукції, коопзаготпром займається ще й заготівлями макулатури, склобою, шкурок – з пропозиціями варто звертатися в адміністрацію ринку. Заготовляють також металолом і навіть можуть виділити для його доставки транспорт.
Причому, працюють щоденно, крім понеділка, коли санітарний день.
Щоб створити хоч якийсь мінімум зручностей для продавців і покупців, вже на друге півріччя заплановано реконструкцію цього ринку.
На вході до нього мають встановити типові торговельні будиночки, які повинні гарно вписатися у загальний вигляд міста. Причому, зробити це планується за власні обігові кошти. Хоч он якою непростою була зима з численними святковими днями, коли ринок не працював, у першому кварталі все ж вийшли хоч і з незначними, а все-таки прибутками.
Щодо двомісячника по благоустрою територій, то специфіка роботи ринку така, що прибиранням її тут доводиться займатися щодня впродовж року і навіть є зрушення у цьому плані на краще. Коли готувався цей матеріал, здійснювалися підготовчі роботи до відкриття майданчика для миття овочів і фруктів. Як вихід із ситуації змушені були обладнати два мобільних туалети. Помітні зрушення і у боротьбі з бродячими собаками та котами, з якими тут вже важко було розминутися раніше.
У перспективі взагалі ставлять за мету перетворити цей ринок на постійно діючий торговельний комплекс, який буде функціонувати щодня і у повному обсязі.
Але це стане можливим тільки тоді, як відкриються більш сприятливі фінансові можливості, а ще, коли промислову групу товарів приберуть з вулиць міста.
До повного порядку на ньому, звичайно, ще далеко, але до його наведення залучаються санепідстанція, ветеринарна служба, міліція, представники міської влади, які всі в однаковій мірі з адміністрацією ринку відповідальні за його нормальне функціонування та належний санітарний стан.
Багатьом може бути незрозумілим, чому у павільйонах завжди є вільні торговельні місця, в той час як на вулиці тиснява. Справа в тому, що один з них вважається м’ясним, інший – молочним. А згідно з правилами торгівлі торгувати молоком і м’ясом в одному з них, щоб інший перепрофілювати, заборонено. Молокопродукти і м’ясо повинні продаватися окремо.
Під знаком запитання і заповненість ринку коопзаготпрому. Якщо рахувати, що основний базар тут навіть не в неділю, а в п’ятницю, всі святкові та несприятливі для торгівлі дні, то його заповненість становить в середньому 30 відсотків. А це позначається на прибутках. Чи спроможна адміністрація ринку, до якої в основному всі звертаються з претензіями щодо його роботи, без підтримки влади щось оперативно і суттєво змінити?
Адже тут хотіли б і вікна у павільйонах поміняти на пластикові, виношують чимало й інших задумів, але фінанси поки що не дозволяють це зробити. А тут ще й криза в державі, яку відчули теж. Але в адміністрації ринку сподіваються, що переміни на краще не забаряться, адже йдеться про місце реалізації продуктів харчування. У попередні роки працювати теж було не просто, але і територію обгородили, і прилавки з’явилися, завдяки чому менше стали торгувати з землі, і піднавіс.
Щодо повного дотримання вимог санітарії, то зробити належить ще чимало. Але адміністрація ринку небезпідставно нарікає і на культуру тих, хто користується його послугами – як продавців, так і покупців.
Ось тут чимало хто вже дорікне, що вже як беруть по стільки за місце, то нехай і прибирають. Куди діваються ці гроші? Адже більшості може бути невідомо, що до 30 відсотків ринкових зборів доводиться віддавати, як податок у бюджет міської ради, ще 20 відсотків з решти суми, яка залишається, сплачується як податок на додану вартість. А ще ж потрібно мати на увазі, що безперестанку зростають тарифи за спожиту електро-енергію, воду, ціна за землю.
Платити доводиться навіть за забруднення довкілля.
Тож чи справедливо всетаки звинувачувати у всіх можливих «гріхах» на продовольчому ринку одну тільки адміністрацію?
Павло КУШПЕЛА.
Наступним співрозмовником на ринкову тематику буде директор комунального ринку, який підпорядкований міській владі, М.І.ніщук.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Фестиваль «На Гозері»</b><br />Перший етнофестиваль «На Гозері» відбувся 9 вересня в селі Бондурівці Чечельницького району. Було...
3 фото   
<b>СВЯТО НАРОДОВЛАДДЯ</b><br />В Україні щороку 7 грудня відзначають День місцевого самоврядування &ndash; свято людей, яких обирає суспільство і на...
2 фото   
<b>До Дня працівників торгівлі: «Покупці нам довіряють...»</b><br />Дефіциту в торговельних закладах у Бершаді, звичайно, немає. За останні роки побудувалося і відкрилося чимало...
4 фото   
<b>Відкриття пам’ятного знаку Родіону Скалецькому</b><br />22 листопада о 10 годині з нагоди 112 &ndash; річниці з дня народження одного із відомих самодіяльних композиторів...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Поташня
Шиндир Степан Іларіонович Українець, селянин. Мобілізований в 1941 Р. Рядовий. Загинув 00.09.44.

З історії Бершаді
Активно діяли й молодіжні підпільні групи. Ватажок однієї з комсомольсько-молодіжних груп Борис Нижник (підпільна кличка Роман Бурий) разом з товаришами здійснив кілька нападів на румунських жандармів. Підпільники знищили ворогів та забрали їх зброю. Гестапівці натрапили на слід групи. Вже отримавши смертний вирок, вихованець ленінського комсомолу в листах до рідних жалкував, що не зможе далі... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ринок – візитка міста - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення