Fridge magnet wooden gears

Турбуватися про дітей – дбати про майбутнє

  • Подобається5Не подобається
  • 27 Травня 2009 р

На знімках: з доповіддю виступає заступник голови РДА О.Д. Кравчук; голосують депутати. Фото Сергія КІСИКА

22 травня відбулася 19 сесія районної ради 5 скликання. Вона розглянула півтора десятка питань порядку денного. Основним з них стало питання «Про хід виконання районної програми «Діти України на період 2006-2010 роки», затвердженої рішенням 17 сесії районної ради 4 скликання від 23 грудня 2005 року (із змінами). Із звітом по цьому питанню виступив заступник голови райдержадміністрації О.Д. Кравчук.
На початку звіту доповідач зазначив, що ра йонна програма «Діти України» – це комплексний документ, в якому визначено основні напрямки державної політики щодо дітей та заходи щодо її реалізації органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, установами, організаціями.

Тих, хто долучається до долі дитини, багато, а безпосередніх відповідальних дуже часто нема

Виконання основних заходів програми активізувало процеси практичного розв’язання проблем поліпшення становища дітей, сприяло частковому вирішенню питань захисту материнства і дитинства, розвитку нормативно-правової бази щодо забезпечення прав та законних інтересів дітей, удосконаленню якості медичних та освітніх послуг, виявленню таких негативних соціальних явищ, як дитяча безпритульність і бездоглядність.
Значна частина заходів програми має довгостроковий характер, і їх виконання триває. Проте в ході реформування економічних і соціальних засад нашої держави виник ряд несприятливих факторів, які негативно вплинули на становище дітей і сімей з дітьми. Погіршилися не лише кількісні, а й якісні характеристики населення, зокрема, загострилися проблеми здоров’я дітей.
Населення району продовжує зменшуватись. Станом на 1 квітня 2009 року в нас проживало 64,4 тис. осіб. Торік народилося 678 дітей, а померло 1293 чол. В районі нема жодного населеного пункту, де б народжуваність переважала смертність.
Вже вступаючи до школи, 60 відсотків дітей мають ті чи інші захворювання. Загострюється проблема соціального сирітства. Серед дітейсиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, лише 7 відсотків – круглі сироти.
Серед підлітків та молоді поширюється куріння, алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, венеричні захворювання, посилюється загроза епідемії СНІДу. Частішають випадки вагітності неповнолітніх. У духовному розвитку спостерігається розпливчатість життєвих цілей, для значної частини дітей властивий стан соціальної інфантильності. Об’єктивними причинами різкого зниження фізичного, психічного, соціального і духовного здоров’я підростаючого покоління є глибока соціально-економічна криза, екологічні проблеми, критичний стан щодо забезпечення дітей раціональним харчуванням.
Основна мета районної програми «Діти України» – це забезпечення права кожної дитини народитися здоровою, вижити і мати умови для всебічного розвитку, бути надійно соціально і психологічно захищеною.
Головна увага акцентується на вихованні громадянина – патріота своєї Батьківщини, готового до подальшої освіти і трудової діяльності, на вихованні поваги до національних цінностей народу, вироблення навичок здорового способу життя. Цьому значною мірою сприяє участь в акціях та конкурсах, які проводяться як на рівні району, так і на вищому. У 2007-2008 навчальному році у ІІ етапі всеукраїнських олімпіад брали участь близько 1000 учнів з усіх шкіл району, з яких близько 200 стали призерами. Їх відзначено грамотами та вручено одноразову нецільову матеріальну допомогу. Відділ освіти спрямовує свою діяльність на пошуки інноваційних підходів та ефективних форм роботи.
Збільшується кількість шкіл, які мають цільові програми та проекти різних напрямків діяльності. Конкретна постановка цілей та їх реалізація здійснюється в кожній школі індивідуально.
Система позашкільної освіти спрямована на активізацію роботи із здібною та обдарованою молоддю.
Клубно-гуртковою роботою за 10 пріоритетними напрямками виховання у 2006-2009 роках було охоплено понад 5000 дітей, що становило 69 відсотків від кількості учнівської молоді.
Щороку оздоровлюється більше половини від загальної кількості дітей шкільного віку. У загальноосвітніх закладах району ведеться робота з організації пришкільних оздоровчих таборів. 682 дітей оздоровлено в стаціонарних закладах в межах області, 45 – за межами області, 7 – за кордоном. Вже розпочато оздоровчу кампанію нинішнього року. Відділ у справах сім’ї та молоді РДА вже направив в «Артек» 6 дітей пільгових категорій.
Вживаються заходи щодо використання додаткових коштів від сільськогосподарських підприємств, приватних підприємців для фінансування пришкільних оздоровчих таборів. В такі табори перш за все залучаються діти-інваліди, сироти, позбавлені батьківського піклування, діти, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, з малозабезпечених та багатодітних сімей, з девіантною поведінкою, талановиті і обдаровані учні.
Проводиться робота по стабілізації та покращанню стану фізкультурно-масової та масово-оздоровчої роботи. У двох ДЮСШ займається понад 900 учнів, які відвідують секції з греко-римської боротьби, футболу, веслування, легкої атлетики, стрільби, боксу.
Наш район за підсумками роботи з вищої спортивної майстерності у 2008 році посів ІІ загальнокомандне місце серед першої групи районів області. Відзначаючи досягнуте, слід зазначити, що рівень розвитку фізичної культури і спорту в багатьох вимірах ще не може задовольнити. Найбільш відчутним є недостатнє фінансування.
Постійно проводиться робота по впровадженню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, уже в першому кварталі 2009 року розпорядженням голови райдержадміністрації на базі родини Марченкових у Шляховій створено прийомну сім’ю та передано на виховання двох дівчаток. Зараз у районі – 2 прийомних сім’ї та 1 будинок сімейного типу. У них влаштовано десятьох дітей, позбавлених батьківського піклування. Нині є ще 22 дитини-сироти, і наше завдання – знайти їм батьків і забезпечити сімейне виховання.
Створено банк потенційних кандидатів в усиновителі.
Велика увага приділяється багатодітним сім’ям. У районі проживає 347 багатодітних сімей. У трьох сім’ях – по 6 дітей, 15 сім’ях – по 5 дітей, 45 сім’ях – по 4 дітей. 284 сім’ї мають по 3 дітей. 18 багатодітних потребують поліпшення житлових умов, 84 – малозабезпечені.
Через відділ у справах сім’ї та молоді протягом двох останніх років всім багатодітним, які виховують 5 і більше дітей, а також найбіднішим із 4 дітьми, закуплено та вручено побутову техніку на суму 362576 грн. ( 37 сімей).
З грудня 2005 року служба у справах дітей РДА почала оздоровлювати дітей – соціальних сиріт – у дитячому санаторії ім. Заболотного Крижопільського району. Путівки виділяються санаторієм безкоштовно.
Дієвою формою роботи служб і відділів РДА є організація та проведення спільних профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Канікули», «Неблагополучна сім’я», під час яких виявлено за три роки більше 200 дітей, залишених без догляду дорослих, схильних до бродяжництва та жебрацтва.
За неналежне виконання батьківських обов’язків 72 батьків притягнено до адміністративної відповідальності, більше 30 дітей влаштовано в дитячий обласний притулок та в центр психолого-соціальної реабілітації міста Жмеринки. Нині 138 дітей проживають у 65 кризових сім’ях. З цієї категорії значна частина батьків усунулась від виконання батьківських обов’язків і є кандидатами на позбавлення батьківських прав.
Тих, хто долучається до долі дитини, багато, а безпосередніх відповідальних дуже часто нема. Нашою аксіомою є те, що найкращий заклад є гіршим за сім’ю.
2006-2009 роки можна визначити переломними з питань реалізації права дитини, яка втратила біологічну сім’ю, на виховання в сімейному оточенні. Соціальний супровід сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, є на сьогодні найефективнішою формою роз - в’язання проблем сімейного неблагополуччя та здійснюється безпосередньо спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Протягом 2006-2009 років під соціальним супроводом в центрі перебувало 70 кризових сімей, яким було надано індивідуальні послуги, проведено соціально-педагогічні бесіди, лекції щодо проблем виховання дітей.
Проводилася профілактична робота щодо запобігання соціально-небезпечних хвороб, подолання їх наслідків, формування навичок здорового способу життя. Бершадський РЦ СССДМ проводить інформаційно-просвітницькі заходи щодо запобігання насильства в сім’ї, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків. Також здійснюються заходи, спрямовані на соціальну та психологічну адаптацію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою підготовки їх до самостійного життя.
Приділяється увага роботі з дітьми та молоддю з обмеженими фізичними можливостями. Вже став традиційним конкурс творчості і талантів дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повір у себе».
Завершуючи звіт, доповідач визначив головні напрямки роботи по активізації виконання програми: – продовжити практику проведення спільних профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх, залучаючи до участі в них працівників РВ УМВС; – вдосконалити механізм щомісячного взаємоінформування між підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, службами у справах дітей, відділом освіти про дітей, які не навчаються, скоїли злочини, правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування; – взяти під особливий контроль категорію дітей, які перебувають в стані бродяжництва; встановлювати по кожній дитині причини бездоглядності, вживати заходи щодо подальшого ефективного влаштування, реабілітації, лікування, здобуття освіти; – розширити мережу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, особливо в сільській місцевості, збільшення чисельності їх штатних працівників; – розширити мережу спеціалізованих закладів соціального спрямування, спрямованих на соціальний захист сім’ї, дітей та молоді, насамперед – центрів соціальнопсихологічної реабілітації для дітей та молоді; – активізувати роботу з кризовими категоріями сімей з метою виявлення дітей та підлітків, які перебувають у складних морально-психологічних умовах; – здійснити комплекс заходів, спрямованих на виховання у молоді почуття відповідальності за виконання шлюбно-сімейних і батьківських обов’язків; – посилити координацію між цільовими державними та районними програмами, спрямованими на забезпечення соціального становлення й розвитку молодих громадян, забезпечити їх фінансування в повному обсязі.
Із співдоповіддю по згаданому питанню виступив голова постійної комісії райради з питань освіти, культури, роботи з молоддю та духовного відродження П.М. Каук, в обговоренні виступили також депутати О.М. Писанецький, Ф.Д. Кокарча, Л.О. Чернега, М’якохідський сільський голова В.Д. Соловей.
Перед розглядом питань порядку денного голова районної ради М.Г.Бурлака проінформував депутатів та присутніх про роботу ради та свою діяльність протягом міжсесійного періоду.
Крім згаданого, сесія райради розглянула також ряд інших питань, зокрема, затвердження звіту про виконання районного бюджету за перший квартал 2009 року; внесення змін до рішення 17 сесії районної ради 5 скликання від 13.01.2009 року «Про районний бюджет на 2009 рік» (зі змінами) згідно з розпорядженнями голови райдержадміністрації; затвердження розпоряджень голови районної ради; участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування; внесення змін та доповнень до районної програми будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування на 2008-2012 роки; внесення змін та доповнень до програм розвитку територіальних громад району на 2008-2009 роки; внесення змін до районної програми підтримки сім’ї на період до 2010 року та інші.
З усіх розглянутих питань прийнято відповідні рішення.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Посвята в гуртківці будинку дитячої творчості</b><br />Пора шкільних канікул, навіть самих недовготривалих - радісна пора для усіх учнів. І відмінники, і невгамовні...
6 фото   
<b>Децентралізація влади - об'єднання громад: перші кроки</b><br />У контексті прийнятих змін до Бюджетного та Податкового кодексів України та набрання чинності законів щодо...
3 фото   
<b>Журналісти працюють і в свято</b><br />У понеділок з нагоди професійного свята &ndash; Дня журналіста &ndash; в редакції районки зібралися працівники...
3 фото   
<b>Професіонали</b><br />Одним з господарств, де в цьому році найкраще велися як літні, так і осінні польові роботи, знову є ВАТ...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Маньківка
Пустовіт Антон Юхимович (1907) 1907 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 07.03.43. Похов. с. Ашково, Жиздренський р-н, Калузька обл.

З історії Бершаді
Роки соціалістичних перетворень були наповнені для трудівників Бершаді досягненнями у розвитку культури, охорони здоров'я. Про щасливе життя робітників, селян та службовців міста за радянських часів, їх трудові звершення розповідала районна газета «Соціалістичний шлях», що почала виходити з 1932 року. 1936 року в новому приміщенні відкрили бібліотеку. Молодь набувала знання в середній,... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Турбуватися про дітей – дбати про майбутнє - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення