Fridge magnet wooden gears

ЧИ ОБГРУНТОВАНІ ТАРИФИ?

  • Подобається0Не подобається
  • 25 Лютого 2009 р

Виконком Бершадської міської ради рішенням №8 від 20 січня 2009 року затвердив нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення з 1 березня нинішнього року. Вони збільшилися суттєво – на 70%, що викликало неоднозначну реакцію населення.
Почастішали звернення читачів газети і до редакції. Тож наскільки економічно обгрунтовані тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення розповідає начальник Бершадського відокремленого підрозділу водопровідноканалізаційного господарства О.П. Горбенко.

– В зв’язку з тим, що за підсумками фінансово-господарської діяльності Бершадського відокремленого підрозділу водопровідно-каналізаційного господарства за 2008 рік отримано збитків (161 тис. грн. по водопостачанню та 67,6 тис. грн. по водовідведенню), тобто діючі тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення не відповідають фактичним витратам, які несе підрозділ на їх виробництво, підрозділ був змушений розрахувати та винести на затвердження нові тарифи на водопостачання та водовідведення.
Проблема підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення виникла не сьогодні, а ще на початку 2008 року, тому що тарифи, які введені в дію з 1.01.2008 року, пройшовши всі процедури від розрахунку до затвердження, не відповідали фактичним витратам. Крім того, ріст цін на деякі складові тарифів призвело до вищевказаних збитків.
Бершадський водоканал є госпрозрахунковим підприємством, тому ніяких виплат та дотацій з бюджету не отримує. Постійно працювати зі збитками воно також не може, тому що необхідно розраховуватись за електроенергію, сплачувати податки, виплачувати заробітну плату, а особливо виконувати свої прямі функції та обо - в’язки, забезпечувати місто якісним та безперебійним водопостачанням та своєчасно перекачувати стоки, а це все потребує коштів.
Якщо порівняти ціни на основні складові діючих тарифів з новими, то ми побачимо, що електроенергія виросла з 0,3560 до 0,5624 грн., бензин – з 3,48 до 4,50 грн., дизпаливо – з 3,48 до 5,33 грн. Зросли ціни на матеріали, запчастини, обладнання. Для прикладу: ремонт глибинного насоса коштував 1600 грн., зараз – 2900.
В діючому тарифі закладено мінімальну зарплату згідно з бюджетом на 2007 рік – 400 грн., а згідно з бюджетом України на 2008-й мінімальна зарплата становить з 1 січня 515 грн., з 1 квітня 2008 року – 525 грн., з 1 жовтня 2008-го – 545 грн. та з 1 грудня 2008-го – 605 грн.
Відповідно виросли податки та нарахування на зарплату.
Затрати на очистку стоків на очисних спорудах ЗАТ «Бершадьмолоко» за 1 м3 стоків складали 1,50 грн., зараз буде 2,40 грн., і це при тому, що керівництво цього підприємства пішло назустріч і встановило тариф на очистку стоків, який не повністю покриває фактичні витрати очисних споруд.
Також є нарікання на те, що в м. Бершаді підвищені тарифи по водопостачанню та водовідведенню. Дійсно, вони високі, але не найвищі.
Тарифи в великій мірі залежать від якості надання послуг, кількості та складу абонентів, протяжності водоканалізаційних мереж та термінів їх експлуатації, технологічного процесу, подачі води та водовідведення, рівня розвитку підприємства в області автоматизації, забезпечення його необхідними технологіями, технічними засобами та технікою. Враховуючи всі вищевказані пункти, і визначається ціна 1 м3 води та стоків в різних населених пунктах.
В м. Бершаді вода на місто подається постійно, а не по годинах, також в місті невелика сітка абонентів, особливо промислових підприємств. Вісімдесят відсотків абонентів – населення. Собівартість 1 м3 води та стоків коштує набагато більше, ніж за них сплачує населення міста, тому що левова частка різниці тарифу припадає на підприємства та організації.
Щоразу перед тим, як подати нові тарифи на затвердження виконкому міської ради, розрахунки та вся необхідна документація подається до Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області. Після ретельної перевірки вона надає висновок, що розрахунок планових витрат на виробництво послуг з централізованого водопостачання та водовідведення є економічно обґрунтованими. Крім того, постійно діюча комісія при райдержадміністрації щоразу визначає, на який відсоток підняти тариф для населення та підприємств. Завжди для населення міста тариф піднімався на 20%, а решта витрат припадало на підприємства та організації.
Цього разу комісія констатувала: таке нерівномірне розділення відсотків призвело до того, що підприємства сплачують за 1 м3 води та стоків майже в 4,5 рази більше, ніж населення міста.
Тому було прийнято рішення підняти тариф для населення на 70 %. Ціна за 1 м3 для населення 3,32 грн. є середньою серед районів Вінницької області.
Якщо хтось думає, що підвищення тарифів – це удар по малозабезпечених верствах населення, то це не так. Коли у сім’ї недостатній рівень доходів, то в цьому випадку Уряд України передбачив субсидії. Більше того, за наявності субсидії, деякі громадяни можуть навіть платити менше, ніж до підняття тарифів, а різницю водоканалу покриє субсидія.
Шановні абоненти, вдумайтесь: хто з вас захоче винести на якийсь поверх відрами 1000 літрів (це 100 відер) води і одержати за цю роботу платню 3,32 грн.?
Сплачуйте за послуги регулярно, тому що їх якість залежить від вас самих та рівня вашої оплати. Економія води – це ваше заощадження, бережіть та шануйте питну воду.



Жителі багатоповерхівок стурбовані і підвищенням тарифів на теплопостачання, навіть були проведені збори мешканців, де обговорювалось це питання. В результаті секретар Бершадського райкому Комуністичної партії України Ю.О. Шевчук, голова районної організації Партії регіонів В.А. Візнюк та секретар районного комітету Соціалістичної партії України А.Ф. Андрейцов звернулись до міської ради з приводу підвищення тарифів на опалення. Відповідає на звернення начальник комунального підприємства «Бершадське житлово-комунальне господарство» Б.Н. Трейгер.
– Затверджений тариф, який діяв з 2006 року, не покривав фактичних витрат по теплопостачанню, та порівняно з 2006 роком значно підвищена мінімальна заробітна плата (на 36,2%), зросли ціни на матеріали, паливо, вугілля на 89%, електроенергію – на 56 %, воду – на 120,7% та інше. На закупівлю вугілля за державні кошти був проведений тендер, на який подали заявки 24 учасники та два представники з тендерної палати м. Києва. Торги виграло ПП «АККО» по 622 грн. за одну тонну, це мінімальна ціна із усіх учасників тендеру. Для прикладу: вартість вугілля на паливному складі в Джулинці становить 540-850 грн. за тонну.
Виходячи із вищевказаного, житлово-комунальне господарство вважало за потрібне просити виконком міської ради та райдержадміністрацію про підвищення тарифу на опалення для населення у 2008 році.
Підвищення тарифу проводилось відповідно до п. 3 ст.
31 Закону України «Про житлово-комунальне господарство» з додержанням усіх процедур.
Житлово-комунальним господарством були зроблені розрахунки на теплову енергію, які перевірені органами Державної інспекції з контролю за цінами, та зроблено висновок щодо розрахунку економічно обґрунтованих планових витрат на теплопостачання заступником начальника Державної інспекції з контролю за цінами М.В. Гандзюк. Також аналіз економічного обґрунтування планових витрат на виробництво теплової енергії оприлюднювався у газеті «Поштова вулиця» № 31 від 15.08.08 року та у газеті «Поштова вулиця» опубліковано рішення міської ради №108 від 26.09.08 року.
Тариф на опалення піднятий не з 1.01.09 року, як говориться у зверненні, а з 3 листопада 2008 року. Нині він становить 53% від собівартості, решта коштів – 47% – фінансується з бюджету. Так, за два роки профінансовано 3,3 млн.
грн., а саме: за 2007 рік – 1,5 млн. грн. і за 2008-й – 1,8 млн.
грн. Висновком економічного обґрунтування передбачено вартість 1 Гкал. – 414,99 грн.
(без ПДВ), а житлово-комунальному господарству затверджено тільки 220 грн.
(без ПДВ) або 264 грн. (з ПДВ).
Тому за три місяці (листопад, грудень 2008 року та січень 2009 року) середня ціна за опалення в місяць, згідно з показниками лічильників та в залежності місцезнаходження будинків від центральної котельні, становить: однокімнатна квартира – від 157 до 277 грн., двокімнатна – від 242 до 380 грн., трикімнатна – від 188 до 387 грн., чотирикімнатна – від 369 до 496 грн.
В цьому році, тобто в січні місяці, вироблено теплової енергії 2000 Гкал., такої кількості не вироблялось за весь час існування центральної котельні. Дійсно, температурний режим в квартирах був 22-24 градуси при нормі 18. Мешканці будинків відкривали вікна замість того, щоб регулювати подачу температури лічильником, так як робили мешканці будинку №27 по вул. Ніколаєнка.
Усі котельні нашого міста працюють на вугіллі, а вугілля та транспортування його дорожчає з кожним роком.
Тариф по опаленню Бершаді, порівняно з іншими містами нашої області не абиякий високий. Наприклад: Бар – 290,96 грн., Гайсин – 277,01 грн., Хмільник – 318,96 грн., Козятин – 168,70 грн., Могилів-Подільський – 179,12 грн., але у них котельні працюють на газі , що є дешевше.
Не дивлячись на підвищення цін та тарифу, бюджетні організації та установи нараховані платежі сплачують своєчасно.
До відома квартиронаймачів : – якщо не будете оплачувати надані послуги по опаленню, то не будуть працювати котельні, і ви перейдете на індивідуальне опалення, а це додаткові незручності, та і витрат буде значно більше. У нас є вже приклад двох п’ятиповерхових будинків по вул.
50 років Жовтня; – якщо не достатньо коштів у сімейному бюджеті – будь ласка, оформляйте субсидії.


Від редакції: Нині не просто живеться людям, адже ціни на все зростають, шансів заробити на прожиття меншає. Тож не дивно, що підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в райцентрі викликало стурбованість мешканців багатоповерхівок. Громадяни мають право знати, наскільки обгрунтовано це підвищення, адже і без того їхні скудні сімейні бюджети худнуть. Переймаються бершадці і благоустроєм міста. І це закономірно, адже всі хочуть жити в гарному, чистому „домі”. Бершадський міський голова М.І. Кольченко і керівники відповідних служб відповіли на болючі питання. Наскільки переконливі їхні аргументи – судити самим читачам.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
45 фото   
<b>Визначено переможців «Напиши свою писанку»</b><br />Підведенно підсумки та визначено переможців регіонального конкурсу «Напиши свою писанку». в м.Ладижин, Бершадському,...
3 фото   
<b>«Звучать Шевченкові слова»</b><br />Під такою назвою з нагоди святкування Шевченківських днів в Україні в читальній залі Бершадської ра йон ної...
4 фото   
<b>Журналісти «Бершадського краю» за роботою</b><br />Перед тим, як читач районки ознайомиться з матеріалами, підготовленими її журналістами, кожен з нас повинен побувати...
2 фото   
<b>ПАТ "Вінницяобленерго" повідомляє</b><br />що згідно з Умовами та Правилами здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Чернієнко Іван Сергійович (1906) 1906 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 12.07.44. Похов. м. Скуляни, Молдова.

З історії Бершаді
Проте дальший розвиток певною мірою гальмувався невеликими розмірами господарства. Щоб краще організувати працю, повніше використати техніку й кадри, в 1950 році бершадські колгоспи ім. Ворошилова, ім. Будьонного, «П'ятирічка за 4 роки» об'єдналися в одне господарство — ім. Будьонного. Згодом до новоствореного господарства приєднався колгосп с. Бирлівки. Новий колгосп назвали ім. Леніна. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ЧИ ОБГРУНТОВАНІ ТАРИФИ? - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення