Fridge magnet wooden gears

«ЦАРЮКОВИЙ МЕТОД» СЕБЕ ВИПРАВДОВУЄ

  • Подобається3Не подобається
  • 26 Травня 2008, 20:35

Приїзд у Сумівське ТОВ "Нива" зумовили цікаві факти. Виявляється, за 20 років керівництва ним Станіславом Павловичем Царюком господарство жодного року не було збитковим. Навіть в страшний за посухою минулий рік. А ще тут ніколи не користувалися кредитами. На середину травня в товаристві знаходилося ще 600 тонн зерна пшениці для реалізації.
Тож розмова з досвідченим керівником, якого зустрів біля квітучого ріпакового поля разом з сином Сергієм Станіславовичем – директором кошаринецького сільгосптовариства, виявилася зацікавленою.
– Станіславе Павловичу! Виходячи з вашого досвіду, специфіки нинішнього сільгоспвиробництва, як ви спланували і скорегували діяльність господарства на цей рік?
– Тенденції на ринку сільгосппродукції внесли корективи у сівозміни та посівні площі під культури, бо доводиться орієнтуватися на їх прибутковість. Домінуючу роль займає пшениця – цього року у нас вона тільки озима. Ми навчилися її вирощувати високоврожайною і з найменшою собівартістю, що приносить найвищий прибуток.
Зараз для сільгоспвиробника настали тяжкі часи – невпинно зростають ціни на паливно-мастильні матеріали, добрива і засоби захисту, техніку і запчастини. Як і зарплата, яку ми, до речі, завжди виплачуємо без заборгованості. Свої корективи знову ж таки внесе вступ України до СОТ. Тому доводиться рахувати кожну копійку, добре володіти менеджментом, удосконалювати технології і знання вимог ринку. Тож довелося зменшити посіви технічних культур, відмовилися від цукрового буряку. Оскільки є великий попит на ріпак, то збільшили його посівні площі.
– Хотілося б дізнатися, як це виглядає в процентному відношенні?
– З півтори тисячі орної землі у нас під пшеницею знаходиться десь 35 відсотків площ, причому, як вітчизняної, так і німецької селекції, під ріпаком – 25%, соняшником – 20%, під кукурудзою – 17 відсотків. Традиційно сіємо гречку. Оскільки цукрозавод не розрахувався з нами за буряк й досі і враховуючи його збитковість, то припинили його вирощування. Хоч це також дало про себе знати. Ми вміємо вирощувати цукристі і торік під них закупили три імпортні сівалки, але змушені були переробляти їх під посів кукурудзи, а найсучаснішу, як і придбаних два бурякозбиральних комбайни, цього року зовсім не використовуємо. Тож вклали великі кошти в техніку, яка простоює. Хто виграв з такої низької закупівельної ціни на цукровий буряк важко зрозуміти. До речі, на 250-ти гектарах, які ми завжди засіваємо цією культурою в останні роки, працювало до 60 механізаторів і членів ланок. А тепер не можемо сповна забезпечити їх роботою.
– В сумівському господарстві традиційно була високою культура землеробства. Ваші кадри не пішли в цьому по спрощеному шляху?
– О ні. І кадри у нас не перевелися, і ніяких спрощень ми не допускаємо. Технології вирощування культур ми повністю витримуємо і досить жорстко контролюємо. Завжди закупляємо необхідну кількість мінеральних добрив і гербіцидів. Причому, робимо це в основному з осені – так аміачну селітру закупили тоді набагато дешевше за тонну, ніж навесні.
Рецептуру обробітку площ пшениці гербіцидами застосовуємо найбільш ефективну, тож вони завжди у нас чисті і збираються напряму. До речі, фірми нас самі просять придбати у них гербіциди під урожай, так як ми завжди з ними розраховуємося, і вони нам довіряють. Найбільше співробітничаємо з фірмою "Ерідон", звідки беремо ще й насіння соняшника і кукурудзи.
Хотів би відзначити ще й професіоналізм і відповідальне ставлення до праці свого заступника М.М. Мазуренка, головного агронома О.С. Паламарчука, механіка Ф.О. Суржака, механізаторів В.В. Кравчука, О.І. Добриднюка, М.В. Бабія та багато інших.
– То ви задоволені нинішнім станом культур?
– Звичайно, бо зробили для цього все необхідне. Допомогла й погода – пішли рясні дощі. Правда, дещо насторожує великий ріст стебла, що спричинятиме виляганню, і кущування – аж по три продуктивних стебла у кущі пшениці. Високі нині й ячмені, а ріпак на окремих площах досягає росту людини.
– Отже, працювати прибутково можна і нині?
– Звичайно можна і тоді не доведеться кланятися заїжджому інвестору. Треба лише враховувати сучасні реалії і вміло господарювати. До речі, цього прагну навчити і свого сина.
Цікаво було почути думку з цього приводу і Сергія Станіславовича, тож запитав і його про оволодіння "Царюковим методом" господарювання.
– Скажу відверто, в усьому прагну наслідувати батька. Тенденції, корективи і відповідність посівних площ в кошаринецькому господарстві приблизно такі ж, як у сумівському. З батьком завжди раджусь і це приносить результат. Хоч три з половиною роки тому почав господарювати на зарослих полях, нині вони вже очищенні і майже наблизилися до сумівських, хоч затрати для цього понесли значні.
Разом з батьком закуповуємо добрива, засоби захисту рослин і техніку. Переймаю в нього досвід. Дуже горджуся, коли окремі керівники господарств телефонують до батька і радяться, що і як робити в певний період на полях. Значить, є чому в нього повчитися.
В нас також очікується гарний врожай. Дав би Бог, щоб погода дала йому визріти і зібрати.
– Що заважає нині сільгоспвиробнику? – запитав знову у Станіслава Павловича.
– Неясність державної політики до сільгоспвиробника. Я вже говорив про цукровий буряк. Ще одна невирішеність – цінове і квотове питання. В нас у складі стоїть 600 тонн пшениці, і ми не можемо її реалізувати по нормальній ціні – заборонено її вивіз за кордон, а для внутрішніх потреб країни всі хочуть використати подешевше зерно з держрезерву. Але ж в магазині ціни на хліб зростають невпинно.
Зараз продаємо 200 тонн аж у Закарпаття по попередніх цінах. А в господарстві перед жнивами отримати за її продаж 800 тис. грн. не завадило б. Чому ж я маю брати кредит в банках під високі проценти і давати їм заробляти?
Вражає ріст цін на пальне на наших заправках – зранку одна, а з обіду – інша, хоч нового завозу не було. Хіба ж ми можемо так часто міняти ціни на сільгосппродукцію?
І хоч це окрема розмова, але незрозуміле твориться в країні з тваринницькою продукцією. Восени скуповували свинину по 5,30 грн. у живій вазі і більше не давали, а коли все вивезли, то весною вже дають по 14 грн. і більше. Тож знову обманюють сільгоспвиробника з потурання "верхів". Складається навіть враження, що там хтось зацікавлений в розвалі таких як у нас господарств, щоб розчистити дорогу до приходу великих землевласників.
Але я переконаний, що саме наші господарства найбільше дбатимуть про село і його людей. Тож рук не опускаємо і доводимо, що вміємо ефективно і прибутково працювати.
– Дякую за співбесіду.
Розмову вів
Павло БАЙДАЛЮК.
с. Сумівка.

Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
7 фото   
<b>Друзі назавжди</b><br />Стартувала цьогорічна оздоровча кампанія, підготовча робота до якої ведеться давно. Як відомо, діти нашого району вже...
19 фото   
<b>11 жовтня - Бершаді 550: відкриття дитячого майданчика</b><br />
6 фото   
<b>Усе найкраще - дітям!</b><br />У п’ятницю, 26 липня, відбулася нарада за участю керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, міського та...
4 фото   
<b>Міжнародний турнір</b><br />Завдячуючи триразовому чемпіону світу, заслуженому майстру спорту А.В. Телятникову, який у Ставках створив чудову...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Супрун Сергій Кирилович (1923) 1923 р., українець. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 04.06.44. Похов. с. Вултурул, Румунія.

З історії Бершаді
Виникнення козацтва посилило оборонне значення Бершаді. Ще в першій половині XVI ст. сюди з Поділля і Волині збиралися втікачі, які створювали козацькі загони. Існування «непослушного» населення мало значний вплив на місцеве селянство, яке відмовлялося платити феодальні податки. В матеріалах опису староства 1616 року є відомості, що в південних районах селяни податків не платили. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

«ЦАРЮКОВИЙ МЕТОД» СЕБЕ ВИПРАВДОВУЄ - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення