Fridge magnet wooden gears

Консультує юрист

  • Подобається0Не подобається
  • 4 Квітня 2007, 16:48

Цивільні права малолітніх і неповнолітніх та їх цивІльно-правова відповідальність
Право на працю.
Неповнолітні у трудових правовідносинах прирівнюються до повнолітніх, а в області охорони праці, робочого часу, відпустки та деяких інших умов користуються додатковими пільгами.
Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Як виняток, за згодою одного із батьків, осіб, які досягли 15 років. Але для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів закладів освіти за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.
Праця неповнолітніх забороняється на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підійманні і переміщенні речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Забороняється залучати неповнолітніх до нічних, надурочних робіт і у вихідні дні на всіх підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності і видів їх діяльності.
Неповнолітні приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду. Особам, які не досягли 18 років, молодшим працівникам після закінчення професійно-навчальних закладів, молодим спеціалістам після закінчення вищих навчальних закладів випробування не встановлюються.
Трудова книжка є основним документом, який свідчить про трудову діяльність. Тим, хто стає на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше 5 днів з дня прийняття на роботу. До неї заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі. Відомості про стягнення не заносяться. Неповнолітні, які вперше стають до роботи і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт (свідоцтво про народження), диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку.
Для неповнолітніх передбачено скорочення тривалості робочого часу:
від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень; від 15 до 16 років – 24 години на тиждень; для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул, – 24 години на тиждень.
Для неповнолітніх норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорційно скороченому робочому часу для осіб, що не досягли 18 років. Оплата праці неповнолітнім при скороченій тривалості щоденної роботи проводиться у такому ж розмірі, як і дорослим працівникам при повній тривалості щоденної роботи.
Щорічна відпустка неповнолітнім надається в літній час або за їх бажанням (письмова заява) в будь-яку іншу пору року. Вона не повинна бути меншою, ніж 31 календарний день.
При укладенні трудового договору на невизначений строк, неповнолітній має право розірвати трудові відносини, попередивши власника або уповноваженого ним органа письмово за 2 тижні. Якщо така заява про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання, вступ до навчального закладу тощо), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який прохає працівник.
Власник може звільнити неповнолітнього з роботи за власною ініціативою лише при наявності дозволу профспілкового комітету та згоди служби у справах неповнолітніх.
Батьки, усиновителі, піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням закону про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, якщо праця загрожує його здоров'ю або порушує законні інтереси.
При звільненні неповнолітнього з роботи адміністрація зобов'язана в день звільнення видати належно оформлену трудову книжку та провести з ним всі розрахунки. Якщо власник звільнив його з власної ініціативи, то зобов'язаний в цей день видати копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках копія наказу видається на вимогу неповнолітнього.
Районні і міські держадміністрації, виконкоми місцевих рад повинні затверджувати програми влаштування на роботу випускників загальноосвітніх шкіл, квоти робочих місць для працевлаштування молоді та забезпечувати їх виконання всіма підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності. Відмова в прийнятті на роботу і професійному навчанні на виробництві зазначеним особам, направленим в рахунок броні, заборонена.
Працездатній молоді – громадянам України віком від 15 до 28 років – після закінчення навчання або після звільнення зі строкової військової чи альтернативної (невійськової) служби надається перше місце протягом двох років.

Право на зайняття підприємницькою діяльністю.

Необхідно знати! Діти, які досягли 16-річного віку, мають право займатися підприємницькою діяльністю, можуть бути членами селянського (фермерського) господарства.
З 14 років закон дозволяє неповнолітньому працювати у фермерському господарстві своїх батьків.
Якщо фізична особа – підприємець, визнана безвісно відсутньою, недієздатною чи її цивільна дієздатність обмежена, або якщо власником майна, яке використовувалося у підприємницькій діяльності, стала неповнолітня чи малолітня особа, орган опіки та піклування може призначити управителя цього майна.
Підготувала
Оксана ПолотнЯнко,
провідний спеціаліст Бершадського районного управління юстиції.

Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Дяківка на межі трьох областей</b><br />Це село за графіком відвідала робоча група у складі начальників відділів та структурних підрозділів РДА, яку очолював...
21 фото   
<b>Ожеледь. Зима прийшла з сюрпризом</b><br />
4 фото   
<b>Сонячне свято в Серединці</b><br />Цьогоріч традиційне свято – День села – було незвичним, адже відзначалося 65-річчя незабутнього Василя Думанського…
4 фото   
<b>«Струни моєї душі»</b><br />Вже стало гарною традицією, відмічати ювілеї людей, котрі добре відомі в районі своєю працею та творчістю. Його...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Андрієць Володимир Миронович (1924) 1924 р., українець. Мобілізований в 1941 р. Ст. сержант. Загинув 25.12.43. Похов. с. Соломки, Горностаївський р-н, Херсонська обл.

З історії Бершаді
Широкого розмаху стахановський рух набув на спиртовому та пивному заводах, меблевій фабриці, маслозаводі, серед робітників артілей. Учасники змагання, маючи значні трудові досягнення на своїх підприємствах, подавали шефську допомогу сільським трудівникам. Ще з довоєнних часів збереглись міцні зв'язки робітничого колективу цукровиків з селянами с. Поташні. Робітники після закінчення... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Консультує юрист - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення