Fridge magnet wooden gears

ЧАС ВНОСИТЬ КОРЕКТИВИ

  • Подобається4Не подобається
  • 10 Березня 2008, 10:01

Після реформ у сільськогосподарському виробництві чималий тягар турбот по вирішенню сільських проблем додався до обов'язків сільських голів. Як їх вирішувати, особливо в умовах обмеженого фінансування?
Сповна це вдається там, де до активності і цілеспрямованості керівника села додаються ще й економічні можливості – наявність міцних виробничих колективів. У цьому ще раз переконався, побувавши в Баланівці.
Все, що робиться, повинно бути на виду – це одне із правил, яким керується у своїй повсякденній діяльності сільський голова А.С. Балан. Адже оцінка його роботі, насамперед, дається по тому, як функціонують школа, дитсадок, лікарня, будинок культури, які в селі дороги, освітлення вулиць, як вирішуються питання благоустрою, побутових відходів, наскільки підтримується порядок на кладовищах та інше.
Останні роки Анатолію Сергійовичу, як і його колегам в інших селах, додався ще один головний біль – яким чином зберегти об'єкти, вивільнені в ході реформування сільгоспформувань. Але і в цьому плані у Баланівці намітилися позитивні тенденції.
Звичайно, слід відзначити прихід сюди потужного інвестора з його амбітними планами і намірами – це ТОВ "Зернопродукт". І хоч в селі неоднозначно оцінюють його появу, бюджет сільської ради від того тільки виграв. А це означає, що і громада. В такій ситуації сільський голова звернув увагу і на діяльність в селі підприємців, розвиток підприємництва взагалі.
Коли в процесі оптимізації структурних підрозділів і на "баланівських Старинцях", як тут по-сільському називають частину села, вивільнилося приміщення майстерні тракторної бригади, не влада взялася їх охороняти, а ініціативу в цьому виявили підприємці. Хоч і з потугами, бо довелося пройти через суди, але Ю.І. Кіпчарський і В.В. Заєць забрали таки на паї приміщення цієї майстерні.
Задалеко ще, звичайно, до того моменту, коли їм можна буде ділитися досвідом, але сам задум заслуговує на увагу – допомагати населенню в ремонті сільськогосподарської техніки, якої вже чимало у приватному секторі. Якщо комусь потрібно буде виконати токарні чи зварювальні роботи, з ними тут готові справитися теж. Вже весною підприємці мають намір набрати робочу силу і надавати послуги населенню по ремонту нескладної побутової техніки. Незабаром вони змонтують тут, як і обіцяли, ДКУ.
Коли готувався цей матеріал, у майстерні ремонтувався екскаватор з місцевого цегельного заводу. Тут готові надавати допомогу бажаючим навіть з інших сіл. Якщо у деяких населених пунктах вже нікому коня підкувати, сапу відклепати, то у цій майстерні до послуг населення буде ще й кузня. Є тут і кран-балка.
Зовсім поряд, з ініціативи підприємця А.О. Куценка, в одному з вивільнених приміщень колишньої ферми, діють пилорама, деревообробний цех. Немаловажною виявилася і подія, коли підприємець Л.В. Когут після дворічної перерви відновив роботу місцевого цегельного заводу. Тепер тут зайнято до сорока працюючих, заробітна плата – більше тисячі гривень.
Ще одна сім'я підприємців взяла, як майно, пекарню і здійснює її підготовку до пуску. Один із фермерів взяв приміщення складу і має намір зробити в ньому зерносушарку. Взяли в селі на майнові паї також олійню і крупорушку, які рано чи пізно теж видаватимуть продукцію. А головне – усі ці об'єкти не руйнуватимуться.
Як почувається при таких перемінах сільський голова?
– Мені, – зізнається Анатолій Сергійович, – між підприємцями стало навіть комфортніше, як було без них. Бо вони завжди ідуть на контакт, допомагають. Взаєморозуміння, за словами А.С. Балана, як між ними самими, так і сільською владою, на найвищому рівні.
Чимало підприємців у Баланівці зайняті і в торгівлі. – Я ніколи не наполягаю, – каже сільський голова, – на їх спонсорській допомозі. При потребі вони надають її самі. Єдина до всіх вимога – щоб сплачували повноцінно податки і якісно надавали послуги.
В минулому році бюджет, за словами сільського голови, виявився найкращим за всі попередні. Сільська рада у цьому році має 40 тисяч гривень на ремонт будинку культури, 35 тисяч – на ремонт дитячого садка, ще 17 тисяч має намір використати на осучаснення входу в сільську раду.
Сільська влада прагне використати кожний момент, щоб тільки була від того користь громаді. Наприклад, у не зовсім привабливому стані була автобусна зупинка. Віддавши її під аптеку, "вбили", як кажуть, двох зайців: і кошти отримують, і підтримується порядок, є де заховалися пасажирам у негоду.
Серйозною проблемою у селі є водопостачання. Справа в тому, що біля чотирьохсот водокористувачів брали воду безплатно. Ця практика тривала і з приходом інвестора.
Коли ж "Зернопродукт" перестав з цим миритися, бо плата за воду – не такі вже й замалі гроші, сільській раді доведеться розпочинати практично все з нуля: шукати нормативну базу, створювати відповідне підприємство, реєструвати, брати дозволи і ліцензії. Здавалося б, є чотири свердловини, водогін, але чого тільки варто переконати населення, що за воду доведеться надалі платити.
Водні мережі, взяті сільською радою на баланс, і водогін обслуговуватимуть, як і мережі вуличного освітлення по селу, працівники із команди згадуваних вже Ю.І. Кіпчарського та В.В. Зайця. З ними ж сільською радою укладено договір і на прибирання села. Все це лише перші кроки, бо, щоб все запрацювало бездоганно, потрібен час. Але вже сам факт, що сільська влада в цьому прагне щось робити,зокрема "ловить" об'єкти, щоб не руйнувалися, заслуговує на увагу. Тим більше, що попутньо вирішуються й інші непрості проблеми, особливо безробіття.
Павло КУШПЕЛА.

Дивіться також в розділі  Оголошення
» 30.08.2018 07.09.2018 року в приміщені Бершадського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області за адресую Вінницька область м. Бершадь вул.. Героїв України 8, з 10.00 години до 13.00 години...
» 15.06.2018 на газети та журнали на друге півріччя 2018 року.
» 15.06.2018 Останнім часом у країні змінюється ставлення до Збройних сил України. Зросла потреба у професійній та вмотивованій армії. Бершадський райвійськкомат постійно проводить відбір кандидатів віком від 18 до 60 років на проходження військової служби за...
» 07.04.2018 Шановні ветерани війни та учасники антитерористичної операції! Будь ласка, звертайтеся до своїх сімейних лікарів для проходження медичних оглядів згідно з графіком:
» 06.04.2018 До уваги власників зброї!
» 06.04.2018 Шановні жителі м. Бершаді!
» 06.04.2018 Стіл знахідок
» 02.04.2018 До уваги представників громадськості!
» 01.04.2018 Проти зла – усією громадою
» 01.04.2018 На військову службу за контрактом
Всі статті розділу Оголошення »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Олексієві Степовому дали 10 років за карикатуру на Сталіна</b><br />&rdquo;Ви якою мовою говорітє? &mdash; 81-річний Олексій Степовий стоїть на східцях Будинку культури в селі Джулинка...
12 фото   
<b>Звітно-виборна конференція</b><br />У кінці минулого тижня відбулася ХХ конференція Бершадської районної організації Партії регіонів, на якій розглянуто...
6 фото   
<b>СТАВКИ</b><br />Виникло, ймовірно ще в Х/ІІ столітті. Назва походить від великої кількості підгрунтових вод, які весною стають ставками.
13 фото   
<b>ФЛОРИНО</b><br />Засноване італійським інжинером Флорингом у&nbsp;XV столітті, від імені якого і походить назва села.
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Яланець
Шевчук Стах Дмитрович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
Краще стали працювати медичні установи. Відбудовано фельдшерські пункти на всіх підприємствах, тубдиспансер, поліклініку, райлікарню на 100 ліжок. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ЧАС ВНОСИТЬ КОРЕКТИВИ - Офіційні оголошення та звернення організацій бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення