Fridge magnet wooden gears

Канікул дні золоті…

  • Подобається0Не подобається
  • 18 Серпня 2011, 20:58


Уже давно не чувати шкільного дзвінка, і стоїть сільська «альма матер» порожня, в приємному очікуванні. Дитячий сміх та гомін звідси перебрався в інші місця і розсіявся по всій слободі. Як раділи діти, коли прийшли довгоочікувані літні канікули. Три місяці без домашніх завдань! Певно, найсолодший час для кожного школяра. А що робили вони у червні, липні і що роблять у серпні? Де відпочивають і розважаються?

Про це розповіли третьокласник Максимко Кавка та учень одинадцятого класу Володимир Березовський.

Таку відповідь я й очікувала.

Бо що найцікавіше в селі у цю пору, коли надворі літо, сонце і спека?

Триває пляжний сезон на місцевому ставку. Як ті каченята, хлюпаються у воді безтурботні школярі. Пірнають і виринають. Змагаються, хто довше під водою протримається. Вигадують небилиці, неначе когось із них схопив за ногу величезний, невідомий ще нікому водяний звір, і гайда тоді навтьоки, хто куди.

Повибігали на берег і регочуть самі з себе, хто смішнішу пику скорчив від страху. Рибалки незадоволені, бо всю рибу їм розганяють.

На деякий час перебили забаву дощі. Але для Володі Березовського і це не було загрозою. Хай там що, а він ні світ, ні зоря з вудкою і наживкою іде разом з батьком на риболовлю. Літні будні розпочинаються у нього не пізніше, ніж шкільні. Різниця тільки в тім, що в школу не добудишся сумлінного учня. А влітку і сонечко вранішнє миле. Часто ганяє хлопець м’яча у дворі. Засмаг, як шоколадка – видно, що дома не сидить. Володимир бере участь у всіх культурних заходах, що організовуються в сільському клубі. Не було ще жодного концерту без артиста Володьки. Зрештою, як і без участі багатьох школярів, які тішать односельчан зі сцени співом, танцями та віршами. А він ще й ведучий. Діти залюбки ходять на репетиції. Дуже гарно пройшов день села, і великою мірою завдяки їм.

Та не тільки розваги на думці у Володі. Бо без нього не обходиться у домашньому господарстві, допомагає доглядати за худобою і птицею.

А на дискотеці у суботу, неділю і в середу він вправно витанцьовує сольно і в парі.

Любить пограти в настільний теніс.

Його однокласниця Тетянка Горогошко також має що робити довгими літніми днями. Вона – зразкова учениця, відмінниця. Ставлять її за приклад і старому, і малому.

Активна не тільки за шкільною партою – живчик по життю.

Майбутня випускниця дарма не витрачає теплі години літа.

Уже зараз готується до майбутнього ЗНО. Бібліотеку відвідує рідко, бо має свою власну дома. Книг досить, щоб не сумувати вечорами. Вправно виконує всю домашню роботу, а тоді вже й з друзями на посиденьки, на пляж засмагати, а ввечері на дискотеку.

Як без Володимира, так і без Тетяни жоден концерт не розпочнеться. Бо вона теж ведуча – прекрасна дикція та дзвінкий голос завжди тішать сельчан. Вміє поєднувати працю і відпочинок – скрізь вона встигає, не марнує літні дні.

А Максимко Кавка, школярик з Малої Киріївки, трішки по-іншому проводить канікули. Йому ще зась до одинадцятикласників. На дискотеку не ходить, має купу важливіших справ, ніж танці та вечорниці. Вставати рано не спішить. Каже, що відсипається від важких шкільних буднів і перед ще важчими, які настануть через якихось пару тижнів. Хоча сніданок має замість обіду, проте цього часу вистачає, щоб і на комп’ютері погратися, і з сусідом Сашком на велосипеді покататися, і рятівника покорчити на ставку, і з домашнім песиком побавитись, і курей попасти… Та хіба мало занять знайдеться для хлопчака! Як шило, проткнеться у кожну щілинку, вивідає ситуацію у всіх закутках подвір’я. А тоді вже гайда на вулицю підкорювати горизонт. Влітку любить він бувати в Софіївському парку в Умані.

А от у сільській бібліотеці буває не часто. Не тому, що не любить читати книг, якраз навпаки. Не раз, бувало, просиджував під зачиненими дверима в очікуванні бібліотекаря. Та щоразу ніс у пакеті додому давно прочитані книги… …Зовсім скоро літні канікули закінчаться. І на зміну безтурботним будням прийдуть шкільні турботи. Тож потрібно налаштовувати себе на серйозний лад.

Ірина МАЛІЦЬКА, студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, с. Мала Киріївка.


Дивіться також в розділі  Освіта і наука
» 01.04.2018 «Щаслива дитина, де дружня родина, міцна Україна» у Бирлівській школі прийшли батьки, бабусі, дідусі, рідні учнів. Їх щиро вітали директор Дмитро Сокур, учителі, школярі. Благочинний району протоієрей Ростислав Процанін подякував колективу за...
» 01.04.2018 * Урок-лекцію «Відомі скрипалі-виконавці» з використанням відеоматеріалів проведено у дитячій музичній школі ім. Р. А. Скалецького за сприяння кіновідеомережі.
» 24.03.2018 Учні загальноосвітніх шкіл нашого району взяли участь у третьому етапі всеукраїнських олімпіад 2017-2018 навчального року.
» 12.01.2018 Із 9 до 31 січня 2018 р. абітурієнти можуть самостійно реєструватися для участі в пробному ЗНО на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
» 05.01.2018 Конкурс «Учитель року-2018»
» 05.01.2018 Сумівській школі – дев’яносто
» 15.12.2017 У чиїх руках доля коледжу?
» 11.12.2017 «Сонечку» – п’ятдесят!
» 10.11.2017 Новини освіти коротко
» 04.11.2017 Університет третього віку
Всі статті розділу Освіта і наука »
Цікаві фото
2 фото   
<b>Фестиваль «На Гозері»</b><br />Перший етнофестиваль «На Гозері» відбувся 9 вересня в селі Бондурівці Чечельницького району. Було...
9 фото   
<b>У Бершаді знято пам'ятник В. Леніну</b><br />&#160;Не те, щоб повалено чи по-звірячому розтрощено. Просто вранці його не було на звичному місці. На його місці...
7 фото   
<b>Є така річка в Бершадському районі</b><br />Для тих, хто ще&nbsp;не знає, нам до Ялти рукою подати. В&nbsp;селі М'якохід тече на перший погляд непримітний...
3 фото   
<b>Проводи до лав Збройних Сил України</b><br />29 вересня в Бершадській дитячій музичній школі ім. Р. Скалецького відбулися урочисті проводи юнаків до лав Збройних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Шумилів
Яременко Лаврентій Іванович (1918) 1918 р., українець, селянин. Мобілізований в 1944 р. Рядовий. Загинув 00.05.44. Похов. Ясський пов., Румунія.

З історії Бершаді
За роки соціалістичного будівництва Бершадь стала промислово-аграрним центром півдня області. Але її мирне життя було перервано війною. Вже 29 липня 1941 року Бершадь окупували німецько-румунські війська. Фашисти утворили тут гетто для єврейського населення. Від катувань, голоду, епідемій у Бершаді загинуло багато радянських людей, розстріляно 327, вигнано в рабство 1203 чоловіка. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Канікул дні золоті… - Новини освіти та науки м. Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення