Органічні добрива під глибоку оранку внесено на площі майже 2 тисячі гектарів, внесено також 1156 тонн мінеральних добрив. Заготовлено 39 тисяч тонн силосу кукурудзи.
Вересень розпочався з обмолоту соняшнику і сої, збирання цукрових буряків, кукурудзи на зерно, посіву озимих зернових культур, які вже посіяно на перших двох тисячах гектарів із загальної площі 24,2 тисячі.
Коли готувався цей матеріал, соняшник вже було зібрано на площі більше трьох тисяч гектарів, при середній його урожайності 20 центнерів з гектара, сою – більше, як на тисячі гектарів.
Першими в районі розпочали збирати цукрові буряки буряководи ТОВ «Удич» села М'якоходу. У цьому господарстві кожний їх гектар видав по 420 центнерів.
Розпочато збирання кукурудзи на зерно.
Такі ж роботи осіннього комплексу ведуться і в 117 селянсько-фермерських господарствах, в обробітку в яких 12 тисяч гектарів землі, або приблизно 12 відсотків від усієї посівної площі району.
Неабияка робота проводиться населенням, яким обробляється 21,2 тисячі гектарів землі, на якій вирощуються практично всі культури. А такі, як картопля, овочі, вирощуються тільки у приватному секторі. Їх площа становить, відповідно, 3,4 і 1,1 тисячі гектарів.
Але попереду ще чимало роботи. Соняшник належить зібрати на семи тисячах гектарів, сою – на чотирьох з половиною тисячах, більше, як на тисячі гектарів – цукрові буряки, на 18 тисячах гектарів – кукурудзу на зерно.
Крім того, на 14 тисячах гектарів потрібно підняти зяб, зокрема, на 2,5 тисячах – глибокий.
Щоб впоратися з цими роботами, господарства району повністю забезпечені технікою. Якщо потреба у тракторах становить 353, то в наявності їх є 589, зернових сівалок потрібно 186, а є 285, приставок для збирання соняшнику потрібно 76, а є 81, для збирання сої потрібно 29, а є 34. Достатньо техніки і для збирання кукурудзи на зерно.
Паливно-мастильними матеріалами господарства забезпечені на 76 відсотків, насіннєвим матеріалом – на 103 відсотки, з кадрами також поки що немає проблем.
Отже, є всі підстави для того, щоб вчасно і якісно зібрати вирощений урожай, засіяти у вересні озимий клин, орієнтовно до 1 грудня повиорювати всі площі і завершити всі сільськогосподарські роботи.