Fridge magnet wooden gears

Кавалер ордена слави

  • Подобається0Не подобається
  • 7 Травня 2010, 19:32

З тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, минає 65 років. Але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто поставив під приціл найдорожче – життя.
За ратні подвиги понад 900 шляхівчан були нагороджені бойовими орденами і медалями. Серед нагороджених кавалер ордена Слави Іван Миколайович Запорожець.
Він народився в родині хлібороба. Ще юнаком орав, сіяв, збирав хліб разом з батьком Миколою Даниловичем, а при нагоді допомагав доглядати бджіл, яких з любов’ю плекав весь рід Запорожців.

На початку війни йому виповнилось 16 років. Юнаків забирали у Ворошиловградську область. Сумлінно виконували наказ партії. День і ніч трудилися на полях колгоспів та радгоспів, пам’ятаючи, що все потрібно для фронту, для перемоги.
Потім були важкі випробування у Харківському концтаборі. Але через півтора місяця їм вдалося (4 односельця) звільнитися і з труднощами добратися додому. Важким був 1943 р. Німці почали забирати молодих людей на каторжні роботи в Німеччину. Але молодому І.М. Запорожцю вдалося уникнути каторги.
12 березня 1944 року Радянська Армія визволила Шляхову. Всі чоловіки були призвані польовими військкоматами і відправлені на фронт. Серед учасників цих важких випробувань був і І. М. Запорожець. Вони знаходилися в обороні фронту, який проходив у Молдавії між Ясами і Кишиневом аж до серпня 1944 року.
Були зроблені великі укріплення, викопано багато траншей, дзотів, дотів.
Сюди завезли силу-силенну боєприпасів, були підтягнуті військові частини та техніка.
22 серпня була артпідготовка, яка тривала 2 години. День перетворився на ніч, били з усіх видів зброї. Вдалося прорвати німецьку оборону. Велике угрупування німецьких солдатів здалося у полон, дуже багато німців було знищено. Довелося молодому Запорожцю брати участь у цих важких кровопролитних боях.
Бойові дії цього хороброго сержанта були оцінені достойно. Про нього писали у фронтових газетах.
Перед боєм, виступаючи на мітингу, молодший сержант І. М. Запорожець сказав: «Йдучи в бій, клянуся перед своїми командирами і бойовими побратимами пробивати шлях на Берлін, не шкодуючи ні сил, ні свого життя».
Незабаром розпочався бій, піхота стрімко рушила вперед на прорив бойової оборони. Попереду з кулеметом в руках біг Іван Запорожець. Він вів вогонь на ходу, знищив трьох ворожих автоматників. Підтягнувши сили, німці при підтримці вогню із бронетранспортерів, пішли в контратаку. Піхота залягла. Тоді із свого кулемета Запорожець відкрив вогонь по фашистах. У розпалі бою кулемет відмовив. Помітивши це, фашисти кинулись вперед. Однак Запорожець не залишив поле бою. Під вогнем противника відремонтував кулемет. А коли німці вже були за 50 м, кулемет Запорожця «заговорив» знову. Настирлива контр - атака ворога була відбита.
Іван Запорожець став тоді кавалером ордена Слави. Війна продовжувалася.
Солдат йшов далі дорогами війни. Велика битва була під містом Хашвань. Від розриву снаряда він був контужений.
Далі було форсування річок. Форсуючи річку Нітру, воїну довелося перепливати її в першому човні з кулеметом в руці. А в саперах були односельці-шляхівчани Василь Близнюк, Василь Бурдейний, Іван Самандас, Григорій Кузик, Олекса Горбатюк, Григір Думанський.
Всі вони називали І. Запорожця героєм.
Неподалік Відня німці пішли в контратаку. Запорожця було поранено у ліве плече. Кулю у своєму тілі він носить по сьогодні.
Після лікування в госпіталі Запорожець у свою частину не повернувся, а продовжував службу в артилерійських військах. Нагороди має такі: два ордени Слави, ІІ і ІІІ ступенів, орден Великої Вітчизняної війни, медаль «За відвагу» та інші.
Тим часом закінчилась війна. Наші війська дійшли до Берліна, здобувши повну перемогу над фашистською Німеччиною.
Настало мирне життя, важким воно було. Сіяли, орали кіньми, волами, коровами. На плечах снопи носили, скиртували вручну. Гірко заробляли кусок хліба. Люди старанно працювали, відбудовували міста, села, фабрики, заводи.
Життя почало налагоджуватися.
Раділа душа воїнів, недаремно проливали кров свою, завоювавши мир і спокій.
Кожному поколінню доля готує якісь випробування і труднощі. Але не дай, Боже, нікому зазнати тієї війни, яка випала на згорьовану долю ветеранів.
Не старіє душа ветерана. У рідному селі, мабуть, немає жодного господарського чи культурно-побутового будинку, побудованого у післявоєнний час, в який не вніс би своєї частини праці будівельник І. М. Запорожець.
Незважаючи на похилий вік, Іван Миколайович займається улюбленою справою – бджільництвом, порається по господарству. Цікаво розповідає про важкі випробування у дні війни, зустрічаючись із молоддю.
Вікторія ГОНЧАР, учителька-пенсіонерка.
с. Шляхова.


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
84 фото   
<b>День перемоги у Бершаді</b><br />За багаторічною традицією, вранці 9 травня колони ветеранів, представників трудових колективів підприємств,...
5 фото   
<b>З надією на дощ</b><br />Людно було днями біля відомого на території Бирлівської територіальної громади Бурлакового джерела. З надією на...
3 фото   
<b>Побратими по слову і духу</b><br />Цікавий відкритий урок на тему «Співзвучність творчості Василя Думанського і Анатолія Колісника» наприкінці...
2 фото   
<b>"П'ятківчанка" зачарувала Вінницю</b><br />У ці дні редакційна пошта переповнена листами, повідомленнями, фотографіями про відзначення циклу новорічноріздвяних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Клейман Шміль Зусьович (1906) 1906 р., єврей, робітник. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Помер від ран 16.02.45. Похов. м. Сегед, Угорщина.

З історії Бершаді
Широкий розмах руху підпільників та партизанів у Бершадському районі змушений був визнати префект Балтського повіту. Він зазначав у листопаді 1943 року, що тут збільшилась кількість загонів, учасники яких захоплюють зброю у жандармів та військових; зникають з фашистських обозів разом з підводами місцеві провідники. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Кавалер ордена слави - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення