Fridge magnet wooden gears

БРАТИ ТУЗЕНКИ З БАЛАНІВКИ

  • Подобається0Не подобається
  • 18 Березня 2009 р


15-річні близнюки Льоня і Коля Тузенки виграли золоті медалі на фізико-математичній олімпіаді в Парижі і стали переможцями акції «Гордість країни», яку спільно заснували телекомпанія «Новий канал» і редакція газети «Факты». Організатори здійснили мрію хлопців – Льоня і Коля побували в Лондоні на матчі між командами «Манчестер Юнайтед» і «Челсі».

Близнюки із села Баланівки Вінницької області у свої 15 років вже багато чого досягли. Рік тому вони виграли міжнародну олімпіаду з математики, яка проходила в Парижі. Організаторам навіть довелося в терміновому порядку замовляти другу золоту медаль – вони не були готові, що переможців виявиться двоє. У Києві братів привітав з цією перемогою Леонід Кучма, який очолює нині Президентський фонд «Україна», що підтримує талановитих дітей. А громадська рада акції «Гордість країни», яку спільно заснували телекомпанія «Новий канал» і редакція газети «Факты» за підтримки Фонду Віктора Пінчука, присудила їм премію. Під час церемонії нагородження Льоня і Коля були приголомшені словами організаторів: «Дізнавшись, що ви любите футбол, ми даруємо вам поїздку в Лондон на футбольний матч».

«ГОЛОВІ ЖУРІ ХЛОПЦІ СКАЗАЛИ: «ВИ ДУМАЛИ, ЩО В СЕЛІ ДІТИ ДУРНІ?» В кімнаті братів у гуртожитку Київського фізико-математичного ліцею ніщо не говорить ні про заслуги хлопців, ні про їхні поїздки: ні фотографій, ні сувенірів.
Посміхається Льоня: «Ми не любимо виставляти напоказ наші нагороди. З Лондона привезли годинник, на якому зображені всі визначні пам'ятки міста, і плюшевого ведмедика з шарфиком кольорів прапора Великобританії, їх теж відразу ж віддали батькам».
В ліцеї ніхто навіть не знав, що вони їздили в Лондон. Сувенірні м'ячі з символікою «Манчестер Юнайтед» після повернення віддали вчителю, який займається з ними футболом. Той здивувався: «Де це ви їх купили?» Хлопцям довелося розповісти, що вони побували на матчі цієї команди. Викладач був шокований.
На сцені драматичного театру імені Івана Франка, де вже шість разів проходила церемонія нагородження переможців акції «Гордість країни», Льоню і Колю привітав Святослав Вакарчук. Відомий співак оголосив про своє рішення матеріально підтримувати талановитих хлопців. І слова свого дотримав. Щомісячно близнюки отримують від Святослава стипендію.
– Мені дуже приємно, що синів помітили, – додає мама.
– Не знаю, як вся країна, але односельці ними дуже пишаються – раділи за них, як за своїх дітей. Може, завдяки їм про наше село Баланівку дізнаються в усьому світі. Кумедна ситуація сталася на республіканській олімпіаді, куди Льоня і Коля поїхали, вигравши обласну. Голова журі, декан одного з факультетів Київського національного університету імені Шевченка, переглянувши роботи, покликав до себе Льоню і Колю: «Як ви сюди потрапили?» На що хлопці прямо відповіли: «А ви думали, що в селі діти зовсім дурні?» Півтора року тому хлопці переїхали вчитися в Київ. З того часу живуть у столиці самостійно.
– Після того, як ми виграли обласну олімпіаду, нам запропонували вчитися в київському ліцеї, – каже Коля. – Батьки розуміли, що знання, які ми отримаємо тут, будуть кращими, тому й відпустили в місто. Нас часто провідує старша сестра Наталя. Вона живе в Ірпені, під Києвом. А додому ми їздимо тільки на канікули.
– Ми з чоловіком переживаємо за синів, адже вони живуть одні у великому місті, – доповнює мама. – Звичайно, для них це дуже добре. Але без них будинок став порожнім. Та й вони допомагали мені у всьому. Зараз ми зі - дзвонюємося щодня. Перше, про що питаю: що їли? Їх в ліцеї добре годують, фрукти постійно дають. Іноді навіть думаю, що вдома не змогла б їм дозволити того, що готують в ліцеї.
«НА СТАДІОНІ В ЛОНДОНІ ДУЖЕ ЧИСТО...» Про свою поїздку в Лондон хлопці кажуть скупо, як, втім, про все. Вони стримані в емоціях. Але зізналися: не відразу повірили, що побачать футбольний матч у столиці Великобританії.
– Під час церемонії подумали, що оголосили про нашу поїздку виключно для телеверсії, – посміхається Льоня. – Але коли зажадали наші паспорти і почали оформляти візи, зрозуміли: все серйозно. Восени ми провели чотири чудових дні в Лондоні.
Коли продюсер розважальних проектів «Нового каналу» Оля Джулай віддала нам електронні квитки на футбольний матч, ми оніміли від щастя! Не могли навіть мріяти, що потрапимо на гру нашої улюбленої команди «Манчестер Юнайтед», побачимо всіх гравців!
– Коли ми з братом були менші, дуже любили самі поганяти у футбол, – додає Льоня. – Навіть мріяли потрапити в школу «Динамо». Але потім захопилися математикою, почали брати участь в олімпіадах, вирішувати все більш складні завдання. А в ліцеї ми полюбили фізику. Та так, що, напевно, тепер не розстанемося з нею ніколи.
– Знаєте, що нас здивувало на лондонському стадіоні? – продовжує Коля. – У них дуже чисто. Ніхто не плюється насінням! Чесно кажучи, і не сподівалися, що в матчі, на якому ми були, виступить травмований Роналдо. Але у другому таймі його несподівано випустили на поле. Уявляєте, ми бачили в грі футболіста, який у минулому році отримав «Золотий м'яч»!

Віолета КІРТОКА. «Факты».
(Подається із скороченням)


Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
4 фото   
<b>Птахокомбінату «Бершадський» – 35!</b><br />Матеріали з ПАТ «Птахокомбінат «Бершадський», у тому числі і з нагоди пам’ятних дат, доводилося готувати не раз. І...
2 фото   
<b>Посівний календар на 2011 рік</b><br />У календарі вказані тільки найсприятливіші дні для садіння та сівби овочевих культур, але їх можна сіяти і саджати і...
2 фото   
<b>Освятили передачі для бійців АТО</b><br />Напередодні свята Христового Воскресіння бершадці, які відстоюють свободу та незалежність України у зоні проведення...
4 фото   
<b>Пожежники з Моравіци відвідали Баланівку</b><br />На свято Івана Купала в Баланівку приїхали польські друзі з гміни Моравіца Свєнтокшиського воєводства. Вони привезли,...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Флейснер Ісак Борисович (1922) 1922 р., єврей, робітник. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.01.42.

З історії Бершаді
З невеликої майстерні, де кілька ремісників виготовляли раніше на замовлення селян вози та брички, до сучасного підприємства з потужною енергетичною базою — такий шлях за роки Радянської влади меблевої фабрики. Нині вона дає для квартир трудящих та підприємств громадського харчування меблів на 2 млн. крб. щорічно. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

БРАТИ ТУЗЕНКИ З БАЛАНІВКИ - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення