Fridge magnet wooden gears

ФОРУМ СОВІСТІ І ЧЕСТІ

  • Подобається0Не подобається
  • 17 Липня 2006, 22:22

Він традиційно проводиться щорічно в м. Вінниці 22 червня, починаючи з 1990-го, його організатор – актив обласного об'єднання колишніх в'язнів фашизму й рятівників "Вічний пам'ятник", а координатор комітету – М.М. Гехман.
Це – ініціативна, толерантна, творча особистість, лікар за фахом. Організовує форуми всі роки безплатно, ні від яких єврейських фондів не отримує ні моральної, ні матеріальної допомоги. Поруч з нею працюють її однодумці. Це – Леонід Гройсман, залишився сиротою під час війни, коли йому було лише два роки; батьків, братиків розстріляли фашисти, а маленького Льоню добрі люди спасли випадково. Мюда Мойсеївна, учасники форуму вдячні всім, хто не байдужий до проведення цього заходу. Протягом багатьох років пише сценарії цих зустрічей талановитий, вихований юнак Юрій Сегеда, автор поетичних збірок "Світлі крила", "Святий Георгій". Нині він працює кореспондентом газети "Вінниччина". Я завжди використовую його крилатий вислів: "Невже не можна жить, щоб не вбивати?". До сьогоднішнього форуму він написав епіграф: "Планета вся – огромный
Бабий Яр,
Безвинных жертв
печальная могила,
Не гаснет память, а
горит, как жар,
И в памяти наш дух
черпает силу".
А наша бершадчанка, вчителька школи №2, Марія Титарчук творчо співпрацює з активом об'єднання "Вічний пам'ятник".
Коли буваю на форумі, то мені здається, ніби я зустрічаюсь з людьми з інших планет, де в пошані не капітал, а пам'ять, добро, совість, духовність. Тут зустрічаються колишні в'язні фашизму, миротворці, добротворці, всі, хто сприяє дружнім відносинам між народами та націями. Це – інтернаціональна зустріч людей, які хотять миру й щастя на Землі.
22 червня цього року зустрілись 15 Праведників Народів Світу з врятованими від смерті. На жаль, багатьох уже немає, на зустріч прибувають їхні діти та онуки.
Цікавою для мене була також зустріч з почесною громадянкою міста Вінниці, учасницею бойових дій, головою міської ради ветеранів М.М. Юрієвою. Це про неї розповів у своєму творі "Сталинградськая мадонна" В.Федорук.
Разом з вінничанами покладали ми вінки та квіти біля Вічного вогню, а потім провели траурні мітинги на братських могилах розстріляних фашистами дітей, жінок, стариків, яких вбивці пригнали з Румунії, Бессарабії та інших місцевостей. Їх знищили тільки за те, що за національним походженням вони були євреями.
Після покладання вінків у приміщенні ресторану "Едем" відбувся вечір-роздум "Вічний уклін". Виступи присутніх, спогади, ліричні твори авторів – все це залишиться в пам'яті назавжди. Зі сльозами на очах слухала пісню "Небесный вальс". Співала її дівчина-красуня студентка Діанна Мрачко, мама якої теж сиділа поруч з нами. Автор цієї пісні – Я.М. Ясєвич, про якого наш сусід за столом сказав: "Це наше вінницьке чудо". Людина – скромна, інтелігентна, у відповідь він тільки посміхнувся. Чудово співав Володимир Гуменчук, а хлопчик Юрій Філь уже на декількох форумах виконує пісні про війну, Холокост. Це – спеціальні тексти, покладені на музику. Хлопчику допомагають у підготуванні творів його батьки.
Щирими, добрими були виступи В.І. Лазаренка – заступника начальника головного управління внутрішньої політики облдержадміністрації, читав свої вірші М.Ф. Костін – в минулому мер Вінниці, нині – радник голови облдержадміністрації. Звання вченого, доктора технічних наук, професора, академіка АУАЕК, завідуючого кафедри Вінницького політехнічного університету – всі ці регалії не засліпили славою скромної людини Василя Григоровича Петрука. Сиділи ми поруч, він – майже ровесник моєї старшої доньки – розмовляли, а про його досягнення в науці дізналась лише після того, коли ведучий об'явив про виступ Василя Григоровича.
В.Ф. Александрова теж називають чудом міста за його майстерність і творче натхнення. Він – аранжувальник.
Танцювальним колективом "Болеро" керує Тетяна Чистякова. "Не убий" – так закликає танець, виконаний дівчатками й хлопчиками. Є.О. Маланюк – один із перших ведучих форумів, продовжує свою творчу працю і тепер, до речі, випускник фізмату Вінницького педуніверситету. Невтомно фотографує всі події форуму Олег Хохлов – оператор телерадіокомпанії.
Серед присутніх впізнаю Г.І. Чорній – доньку Праведниці Народів Світу, яка прибула з Тростянецького району. Щорічно привозить вона свої запашні короваї. А чудова людина Іван Братончук доглядає за власні кошти могили тих, хто загинув в його селі під час війни, а з рідних ніхто не вижив. Від єврейських організацій чомусь була лише Єва Богомольна – директор єврейської школи. Випечену халу вона поклала поруч з короваєм Галини Чорній. Добрі люди повинні єднатись...
Всі учасники форуму мали можливість сказати своє слово. Вони прибули з багатьох куточків України, з інших держав. Були присутні навіть з Австралії.
Фінальними були виступи Марії Титарчук, яка прочитала вірш "Іма" (іврит – мама), і мій.
Я відзначила, що інтернаціональне єднання – це людяність, мир і спокій на планеті. У нас спільна мати-земля, спільна світова культура, яка складається з тисяч національних культур. Спільні наші вороги – це війни, расизм, антисемітизм, міжнаціональні та релігійні чвари, міждержавні конфлікти, хвороби гегемонізму політиканів. На жаль, таланти, генії, інтелігенція при всіх системах – беззахисні. Ми зобов'язані бути пильними й об'єднуватися.
Ми вдячні, що на проведення форуму безплатно працювали готель "Профсоюзний", ресторан "Едем", а міська й обласна влади допомогли проведенню його морально й матеріально.
Юлія ПЕНЗЮР,
наш громадський кореспондент.
Вінниця-Бершадь.

Дивіться також в розділі  Знай наших
» 16.06.2018 14 орденів знайшли своїх героїв. Днями під час чергової поїздки на Схід України до зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС) вінницькі та бершадські волонтери доставили на фронт нагороди і гуманітарну допомогу.
» 25.03.2018 У Вінниці пройшли урочистості третього регіонального етапу національного конкурсу «Благодійна Україна», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України. У рамках заходу «Благодійна Вінниччина-2017» віншували кращих в області...
» 17.03.2018 повернулися благочинний Бершадського району, протоієрей Ростислав Процанін, депутат обласної ради Володимир Зарічанський, Василь Максим’юк та волонтер Аліна Мазур.
» 08.03.2018 Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні Міжнародного жіночого свята ми знайомимо вас із жінками Вінниччини, які залишилися на малій батьківщині будувати кар’єру та покращувати...
» 13.02.2018 За мужність і відвагу
» 13.02.2018 Від «Надбужанки» – захисникам України
» 20.01.2018 «Кинувшись на рейки, я відштовхнув Віталика, а сам уже відскочити не встиг»
» 06.01.2018 Вітаємо земляка!
» 06.01.2018 Мати - героїня
» 23.09.2017 «Масяня» після весілля знову вирушив на Схід
Всі статті розділу Знай наших »
Цікаві фото
3 фото   
<b>"Яндекс.Пробки" у Бершаді</b><br />На мапі району з'явились мітки сервісу "Яндекс. Пробки". Сервіс дає можливість спостерігати за завантаженістю доріг в...
7 фото   
<b>Запалення газу в Шумилові</b><br />2 лютого 2011 року у с Шумилів Бершадського району перебував голова Вінницької облдержадміністрації М.Джига.
15 фото   
<b>МАНЬКІВКА</b><br />
7 фото   
<b>Відкриття церкви</b><br />Спів церковного хору, що супроводжував свято, колядки та щедрівки школярів місцевої школи та спокійний сніжок, що...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Гладиборода Никандр Дементійович (1899) 1899 р., українець. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 14.02.45. Похов. Чехо-Словаччина.

З історії Бершаді
І в наступні роки не вщухала на цих землях боротьба проти поневолювачів. Жителі Бершаді були учасниками повстання під проводом С, Палія. Тут було сформовано сотню на чолі з сотником Лук'яном, яка у жовтні 1702 року визволяла від польських військ Немирів. 1734 року надвірні козаки Бершаді підтримали селянсько-гайдамацьке антифеодальне повстання. В 50-х роках, коли знову пожвавився гайдамацький... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ФОРУМ СОВІСТІ І ЧЕСТІ - Бершадщина - перлина поділля - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення